DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział ogólny o daciach - Duster kontra mój Logan.

Ikarusiarz - 2014-03-11, 12:00
Temat postu: Duster kontra mój Logan.
Pamiętam jak oznajmiliśmy rodzinie, że kupujemy Logana... Same epitety...
Potem było: Jedźmy waszym, bo taniej... Mile łechtało...

Teraz ten co wyśmiewał się się z rumuńskiego badziewia, a wychwalał "paski", "vektry", sam jeździ Daciom...

Szwagier kupił Dustera, w najbogatszej wersji, z fabrycznie montowanym gazem. Na liczniku 23 tysiące i jeszcze rok gwarancji. Silnik 105 km.
Byłem z nim kupować i prowadziłem ten samochód: Na luzie dużo cichszy od mojego, lżej kręci się kierownicą. Fajnie jeździ po dziurach.
W czasie jazdy już taki cichy nie był, ale ja lubię słyszeć pojazd, więc było ok. Ciekawostką były podjazdy pod świeckie (dk nr 5) wzniesienia: Otóż moje 68 km radzi sobie doskonale z górkami, od 60 km/h rozpędza się, powoli, ale idzie. Dusterowe 105 koni już nie... Raczej zwalniał, niż przyspieszał. Ot, taka ciekawostka.

Mam pytanie do użytkowników z fabrycznym lpg: Macie wbite w dowód, że posiada instalację? Przegląd po trzech latach?

BigT - 2014-03-11, 12:22

Cytat:
Teraz ten co wyśmiewał się się z rumuńskiego badziewia, a wychwalał "paski", "vektry", sam jeździ Daciom...
(Dacią;) ) Spoko, dacia jest tania w zakupie i eksploatacji, ale to nadal tani samochód i bym nie przesadzał :)
No chyba że mowa o osobach które kupiły sprowadzonego passata B5 1.9tdi z 85kkm przebiegiem (do nie dawna nikt nie pokazywał przebiegów wyższych niż 100kkm) i bezwypadkowego ;)

delanela - 2014-03-11, 12:34

Przegląd z Gazem jest co roku z tego co się orientuję :-P
piotr. z - 2014-03-11, 21:14
Temat postu: Re: Duster kontra mój Logan.
Ikarusiarz napisał/a:

Mam pytanie do użytkowników z fabrycznym lpg: Macie wbite w dowód, że posiada instalację?

Nie :lol:

Ikarusiarz napisał/a:

Przegląd po trzech latach?

Nie, ale tak :mrgreen:

Ikarusiarz - 2014-03-12, 12:02

piotr. z napisał/a:
Nie, ale tak

Możesz rozjaśnić?

gbyrka - 2014-03-12, 12:09

piotr. z, serio nie masz LPG wbitego w dowód?

A co jak Cię policja zatrzyma?

A jak przyjedziesz na przegląd po 3 latach i znajdą instalację, to jak ją wtedy zalegalizujesz?

piotr. z - 2014-03-12, 14:08

gbyrka napisał/a:
piotr. z, serio nie masz LPG wbitego w dowód?

A co jak Cię policja zatrzyma?

A jak przyjedziesz na przegląd po 3 latach i znajdą instalację, to jak ją wtedy zalegalizujesz?

Nie widać, ze mam na pokładzie LPG (wlew pod klapką paliwa.
Sam diagnosta stwierdził, żeby przed przeglądem po 3 latach podjechać po wbitkę do DR. To też wyjaśnienie dla Ikarusiarza- przegląd co roku- czyli odpowiedź "nie"- ale po sugestii diagnosty odpowiedź "tak".

BigT - 2014-03-12, 14:18

Cholernie krzywa akcja.
To tak jakbyś zmienił silnik, a diagnosta Ci powiedział że w sumie to przed przeglądem na 3 rok to warto by to wbić ...
Ciekawe jak się to ma do OC/AC, bo jak dla mnie to w razie czego będziesz miał nie małe kłopoty.

piotr. z - 2014-03-12, 22:33

BigT napisał/a:
Cholernie krzywa akcja.
To tak jakbyś zmienił silnik, a diagnosta Ci powiedział że w sumie to przed przeglądem na 3 rok to warto by to wbić ...
Ciekawe jak się to ma do OC/AC, bo jak dla mnie to w razie czego będziesz miał nie małe kłopoty.

Wiesz, od kilku lat silnik jest traktowany jako część zamienna i nie są do DR wbijane jego numery. Do AC na pewno nic nie ma bo już szkodę likwidowałem po okresie gdzie powinien być I-szy przegląd.

BigT - 2014-03-13, 09:13

piotr. z, mówiłem o swapie na inny, tzn o innej pojemności.
Znam to z autopsji - znajomy miał sc z 1.2, a w dowodzie 0.9.
Kiedyś załapał się na obcierkę i miał spooore problemy z ubezpieczycielem...

mekintosz - 2014-03-13, 22:50

Miałem w cytrynie AX silnik 1.4 75KM ale w dowodzie omyłkowo bylo 1.1. Silniki są wizualnie identyczne. Może dobry obeznany we francuzach mechanik zauważy różnicę na podstawie osprzętu. Jednak byle patrol, czy diagnosta nie ma szans.