DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział techniczny - opadająca wycieraczka

Aro - 2015-01-03, 13:29
Temat postu: opadająca wycieraczka
po odwilży wycieraczka od strony pasażera opada i przestaje pracować, po podniesieniu jej wyżej trochę po pracuje, następnie znowu opada, jak temu zaradzić.
Dacia Sandero 2009.

Przemek77 - 2015-01-03, 15:27
Temat postu: Re: opadająca wycieraczka
Aro napisał/a:
po odwilży wycieraczka od strony pasażera opada i przestaje pracować, po podniesieniu jej wyżej trochę po pracuje, następnie znowu opada, jak temu zaradzić.
Dacia Sandero 2009.

Trzeba by było zajrzeć do mechanizmu, mogło się coś wypiąć. Choć dziwne, nie słyszałem, żeby tam w Daciach coś się działo.

Dygresja - przed Dacią miałem Fiata Punto. Mechanizm wycieraczek był na tyle skopany, że ten długi łącznik był włożony OD DOŁU na plastikowe tulejki, które się z czasem wyrabiały i wszystko spadało co chwila. Konieczna była totalna samodzielna przeróbka tego systemu lub zakup nowego mechanizmu (oczywiscie za diabelskie pieniądze).

Józef - 2015-01-03, 17:54

Może przyda się :
ajax - 2015-01-03, 18:21

5 lat. U mnie w błękitnej fali po takim czasie całość mechanizmu przeniesienia napędu wycieraczek kwalifikowała sie do wymiany i ramiona chodziły jak chciały i wktórą tylko stronę miały chęć. Tyle że to było dajEwo ;-) Jak w Dacii - nie mam pojecia, moja jest młodsza i wszystko sie trzyma
Ajgor - 2015-01-03, 18:28

A czy w czasie mrozów pióro wycieraczki nie przymarzło Koledze do szyby i w trakcie próby uruchomienia coś nie popuściło w mechanizmie-bez rozbiórki to tylko możemy domniemywać co tam może być...
kali - 2015-01-04, 21:01

Dokręć mocniej na wielofrezie bo za chwilę zjedziesz go całkowicie.