DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział techniczny - czujnik ciśnienia klimatyzacji

SSHADOWW - 2015-04-14, 20:52
Temat postu: czujnik ciśnienia klimatyzacji
Potrzebuję pomocy. W mojej LODGY baran od którego kupiłem auto oderwał wtyczkę, która wpina się na czujnik ciśnienia klimatyzacji. Stąd nie działa mi klima. Są trzy przewody, które są zaizolowane i kończa się przed czujnikiem i sam czujnik z wyjściem 3-pinowym mój elektryk rozłożył ręce i powiedział że nie ma schematu do tego modelu. potrzebuję żeby ktoś życzliwy zrobił kilka zdjęć w swojej LODGY na których widać by było kolory przewodów i wtyczkę do czujnika ciśnienia klimatyzacji, żeby elektryk mógł mi to podłączyć. Wtyczka ta może się zapiąć tylko w jednej pozycji, także pomyłki być nie może. Ewentualnie jeśli mógłby ktoś podać nr części ze swojego czujnika klimy. Proszę o pomoc. W serwisie jak zwróciłem się o pomoc to mi powiedziano, że wtyczka jest częscią składową wiązki elektrycznej silnika, jak i rurka klimy z czujnikiem i obie te rzeczy mogą wymienić
laisar - 2015-04-15, 00:03

Czujnik ciśnienia klimatyzacji ma nr OE 921361722R i wyszukiwanie w Internetach daje np http://www.alibaba.com/pr...1693093180.html

Wtyczka faktycznie jest częścią wiązki i niestety może nie być na niej numeru OE - ale wydaje mi się, że to będzie to:

www.tme.eu/en/details/amp...ivity/282087-1/

Piny i kolory przewodów:
1 - biały
2 - łososiowy
3 - zielony

SSHADOWW - 2015-04-15, 07:29

Jesteśmy prawie w domu. To wszystko to jest to co mi brakowało.
Potrzebuję jeszcze zdjęcia z oryginału żeby zobaczyć jak te przewody wchodzą we wtyczkę, żeby nie pomylić kolejności.

laisar - 2015-04-15, 08:57

SSHADOWW napisał/a:
jak te przewody wchodzą we wtyczkę

Na wtyczkę należy patrzeć od tyłu, tak jak wchodzą w nią kable, zapinka jest na górze - piny liczone są od prawej.

route2000 - 2015-04-15, 09:08

Zrobiłem srajfonem stąd słabe zdjęcia. :-> bo dostęp jest fatalny od góry. Trzeba się dostać od strony nadkola, by je wymontować i zamontować czujnik oraz założyć wtyczkę.
SSHADOWW - 2015-04-15, 09:32

laisar napisał/a:
SSHADOWW napisał/a:
jak te przewody wchodzą we wtyczkę

Na wtyczkę należy patrzeć od tyłu, tak jak wchodzą w nią kable, zapinka jest na górze - piny liczone są od prawej.

W celu wyeliminowania pomyłki stworzyłem zdjęcie z opisem kabli - proszę tylko o potwierdzenie czy wszystko OK

route2000 - 2015-04-15, 09:45

Tak jest dobrze. :-D Możesz robić.
laisar - 2015-04-15, 09:53

SSHADOWW napisał/a:
FOTO

Tak jest zgodnie dokumentacją.

SSHADOWW - 2015-04-15, 09:57

Lecę działąć . Dzięki za pomoc