|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - Logan 1.4 + gaz nie wlacza sie gaz !
daciafan - 2015-04-28, 21:15 Temat postu: Logan 1.4 + gaz nie wlacza sie gaz ! Witajcie dzis zauwazylem ze na przelaczniku nie swieci sie gaz, klikam a tu brak reakcji, myslalem ze skonczyl mi sie gaz, dotankowalem do pelna a tu nic dalej brak reakcji ! Panowie gdzie szukać przyczyny ?
Karenzo - 2015-04-28, 21:27
Jeżeli nie pali się nic to .
Spróbuj zresetować UCH poprzez wyciągniecie bezpiecznika od niego (zresetuje się licznik kilometrów )
daciafan - 2015-04-28, 22:34
Karenzo, a gdzie go znajdę ?
Karenzo - 2015-04-28, 22:43
w skrzynce z bezpiecznikami w kabinie
na rozpisce powinno być UCH
można też odłączyć akumulator na jakiś tam czas
somet - 2015-04-29, 10:39 Temat postu: Re: Logan 1.4 + gaz nie wlacza sie gaz !
daciafan napisał/a: | Witajcie dzis zauwazylem ze na przelaczniku nie swieci sie gaz, klikam a tu brak reakcji, myslalem ze skonczyl mi sie gaz, dotankowalem do pelna a tu nic dalej brak reakcji ! Panowie gdzie szukać przyczyny ? |
Też miałem podobny problem. Ja resetowałem poprzez odkręcenie klem ale to wszystko było rozwiązanie chwilowe, konieczna była wizyta w serwisie i wgranie nowej mapy. pozdrawiam
daciafan - 2015-04-29, 11:30
Karenzo, własnie zmieniłem bezpiecznik, zaświeciły się kontrolki od gazu dziękuje za pomoc, pomogło :) I teraz takie pytanie dlaczego tak się stało ? Będzie konieczna wizyta u gazownika ?
Karenzo - 2015-04-29, 12:06
U mnie tak się dzieje jeżeli silnik zgaśnie (zadusi się ) na gazie , a potem jeszcze raz .
Wtedy wywala błąd i odcina instalacje .
To takie zabezpieczenie przed tym aby nie jeździć na wadliwej instalacji lpg .
Normalnie po chyba 30 min jazdy i ponownym uruchomieniu silnika wszystko wraca do normy (jeżeli instalacja jest sprawna ) . Można to wymusić szybciej poprzez reset uch
Co ciekawa w ASO nie wiedzieli że coś takiego istnieje bo kiedyś zgłaszałem to jako błąd .
daciafan - 2015-04-29, 12:15
Możliwe, że to przez moje problemy z falowaniem obrotów, nie dawno zgasł mi z dwa razy przy skręceniu i raz przy zatrzymaniu się przy światłach
daciafan - 2015-05-11, 21:21
Niestety problemy znów się pojawiły, ale po wymianie filtrów gazu problemy znikły :) Pozdrawiam
Ajgor - 2015-05-11, 22:12
Kiedy ostatnio wymieniałeś filtr gazu?
Nie bardzo wierzę że przez zanieczyszczony filtr kontrolki z gazu Ci się nie załączały.Problem musi tkwić gdzieś indziej...
daciafan - 2015-05-22, 21:31
Kolego powiem Ci tak : ja wymieniałem jeden z filtrów ten mniejszy nie pamietam jak on się nazywa to jak odkręciłem tam na imbsy trzy śrubki i wyjmując ten filtr to z niego posypało się w cholerę jak by opiłków metalu, no nie wiem jak to nazwać ale tego było multum musiałem odkurzaczem to wszystko zebrać. Po wymianie tak jak wspomniałem wszystko ok :) a i jak byłem u znajomego podlaczylismy pod kompa dacie i sie przejechalismy to własnie podczas jazdy wyskoczył bład filtra czy jakoś tak. Pozdrawiam
|
|