DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział ogólny o daciach - Wentylacja wnętrza Sandero

mekintosz - 2015-07-20, 20:12
Temat postu: Wentylacja wnętrza Sandero
Witam

Po 400km w upalne klimatyzacja dała radę. Jednak wieczorem i nocą mimo już niższych temperatur na zewnątrz nie dało się podróżować bez klimatyzacji. Dwie osoby dorosłe i dwójka dzieci. Masa bagażu, BOX dachowy i rowery dwa na bagażniku na klapie. Może silnik bardziej nagrzany może bagaż w bagażniku utrudniał odpływ powietrza do klapek wentylacji . Generalnie za ciepło i za duszno. Jak znosicie podróże, bez klimatyzacji czy chodzić trzeba non-stop ? Może warto kupić owiewki by bezpiecznie uchylać okna bez ryzyka zawijania pasażerów tylnego rzędu ?

Karenzo - 2015-07-20, 20:17

słabiutki jesteś
ja potrafiłem 1200 dusterem robić
a za 2 tygodnie 1400 w jeden dzień

Tylko że ja lece 140 + , klima na 1 i starcza oż nadto
(tylko że ja jeżdżę w 2os .)

mekintosz - 2015-07-20, 20:23

1200 po Polsce ? Jak jadę sam lub we dwie osoby bez obciążenia auta jest ok. Mój subiektywny problem przy komplecie pasażerów w upalne dni. Fakt nie jestem osobnikiem urodzonym do życia za kierownicą:-)
Karenzo - 2015-07-20, 20:27

Ja na odwrót , z wakacyjnych podróży najbardziej ludzie prowadzić samochód .
Oczywiście 1200 km w dzień to nie po PL ,
Przy odpowiednio szybkiej jeździe pęd powietrza jest tak ogromny że może zrobić się zimno

laisar - 2015-07-20, 20:34

mekintosz napisał/a:
Może warto kupić owiewki

Nie - raczej wentylator podkręcić na 3, albo nawet 4.

Karenzo - 2015-07-20, 20:42

A jechałeś na obiegu zamkniętym ?
do schładzania jest bardzo dobry

jas_pik - 2015-07-20, 20:56

Jeśli masz duszno zwłaszcza przy 4 osobach to sprawdź czy nie masz zamkniętych fabrycznie ( za pomocą samoprzylepnych naklejek otworów wentylacyjnych w tylnej części samochodu wylot do żaluzji ) ja to opisałem w ramach wiosennego pocenia szyb - ale okazuje się że w lecie to również poprawia przewietrzenie kabiny http://www.daciaklub.pl/f...1663431#1663431
U mnie w Dusterze to się sprawdziło - nie wiem jak jest w Sanderce

Marmach - 2015-07-20, 21:06

Karenzo napisał/a:
do schładzania jest bardzo dobry

Tylko powieki robią się coraz cięższe...

mekintosz napisał/a:
Jednak wieczorem i nocą mimo już niższych temperatur na zewnątrz nie dało się podróżować bez klimatyzacji.[...]Generalnie za ciepło i za duszno.

Po wyłączeniu klimy zawsze uwalnia się wilgoć i w samochodzie robi się duszno. Poza tym jak przez kilka godzin człek jedzie na wysuszonym powietrzu z klimy, to nie trzeba wiele wilgoci, żeby wywołać szok ;-)
Ja za każdym razem po długiej jeździe w popołudniowym upale jestem zaskoczony jak długo trzeba jechać na klimie w okolicach wieczornych, zanim wentylator bez wsparcia klimy będzie w stanie zapewnić komfortowe warunki. Czasami słońce już dawno jest za horyzontem...

mekintosz - 2015-07-20, 22:13

Obieg miałem otwarty, z klimatyzacją jechało się znośnie bez niej nie komfortowo. Mam na myśli jazde pomiędzy 22-23 gdy już jest chłodniej. W upale bez klimy nie dziwne ze jest duszno.
keretey - 2015-07-21, 08:19

Wieczorem spada temperatura więc drastycznie rośnie wilgotność powietrza.
W dodatku w dzień jechałeś z klimą w suchym powietrzu.
Więc wrażenie jest takie, że jest strasznie duszno.

To nie specyfika Sandero. To samo miałbyć w Megane, Focusie, 206...

BogdanK - 2015-07-21, 23:16

keretey napisał/a:
Wieczorem spada temperatura więc drastycznie rośnie wilgotność powietrza.
W dodatku w dzień jechałeś z klimą w suchym powietrzu.
Więc wrażenie jest takie, że jest strasznie duszno.

To nie specyfika Sandero. To samo miałbyć w Megane, Focusie, 206...

Zgadza się, miałem identyczną sytuację jak kolega Mekintosz i takie same odczucia (prawie całą noc jechałem z włączoną klimą).

toad - 2015-07-25, 22:24

Ja również praktycznie przez wszystkie upalne dni (mój urlop :) ) bez względu na porę musiałem włączać klimę bo bez tego nie dało się wytrzymać w aucie. Z klimy jestem bardzo zadowolony i zazwyczaj działa na 2-gim "biegu" choć bywały momenty, że była przełączana na jedynkę bo robiło się zimno.
Z ciekawości jeszcze się zapytam bo to moje pierwsze auto z klimą. Jeżeli macie włączoną klimę to macie na obiegu zamkniętym czy otwartym? Ja mam wrażenie, że lepiej autko chłodzi się na obiegu zamkniętym.

mekintosz - 2015-07-25, 23:00

W obiegu zamkniętym zawsze się szybciej schodzi ale robi się duszno i mało przyjemnie. Dlatego ja używam obiegu otwartego. Czasem lekko opuszczam szybę o 1-2cm,by poprawić przewietrzalnosc pojazdu.
keretey - 2015-07-26, 17:12

Najszybciej schłodzisz (gdzieś trafiłem w prasie motoryzacyjnej, działa) robiąc kolejno:
- rusz z otwartymi oknami - auto szybko zejdzie do temperatury otoczenia
- zamknij okna, zamknij obieg - szybko schłodzi
- otwórz obieg (zbyt długi - zaduch, bo brak wymiany powietrza).

jesli chcesz szybko schladzac - daj nawiew na kabine (ale skieruj nawiewy między ludzi a nie na siebie).

Dacia niestety ma fizyczne sterowanie zamkniętym obiegiem. W innych autach (np. clio 2 z 1999...) często jest elektroniczne, które samo otwiera obieg po np. 15 minutach. Tu musisz sam pamiętać.

Karenzo - 2015-07-26, 17:24

Dlaczego niestety ?
To kierowca jest od podejmowania decyzji
jak ktoś tego nie ogarnia , nie powinien mieć prawa jazdy

keretey - 2015-07-27, 11:20

Klima manualna - kierowca podejmuje decyzje kiedy ją włącza, a kiedy wyłącza.
Klima automatyczna...
Doceniam sensowne automaty.

kakus - 2015-07-27, 20:07

U mnie szału nie ma .... wszystko fabryczne :-) .... ale generalnie daje radę klima .... mrozu nie ma ale wychładza na tyle żeby dało się jechać i się nie przeziębić i nie pocić :-D ....