|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Na każdy temat - Części zamienne
loganik - 2008-10-05, 21:48 Temat postu: Części zamienne Na allegro pojawiło się dużo części do loganki, ale zastanawia mnie to zdanie "Części te są wymontowane z fabrycznie nowego auta". Kto rozbiera nowe auto na części ?
Loganik
laisar - 2008-10-06, 07:18
Może np spadło z lawety? Zdaje się, że w warszawskim Decarze mieli taką przygodę... Albo zwyczajny rozbitek - tyle, że na pierwszym zakręcie za salonem? Albo uszkodzony silnik, a całą reszta dobra? Nawet nie chcę myśleć, że to po prostu egzemplarz z tzw "niepewnego" źródła...
W każdym razie przyczyn może być mnóstwo, ale to już najprościej zapytać sprzedawcę.
DAREK - 2008-10-06, 12:48
Jeżeli chodzi o czerwonego Logana z Gniezna to potwierdzam, że samochód był nowy i uszkodzony podczas transportu (wgnieciony dach z przodu). Sam kupiłem w tamtym roku z tego samochodu kilka drobiazgów
loganik - 2008-10-08, 05:39
Mnie zastanawiają oferty sprzedaży oryginalnych kołpaków do kół, mogą pochodzić z rozbitych aut, ktoś zmienił stalówki na alu, albo.....?
Loganik, PS, ich cena to ok 50zł, w serwisie 15"-54zł.
piotrres - 2008-10-08, 13:48
loganik napisał/a: | Mnie zastanawiają oferty sprzedaży oryginalnych kołpaków do kół, mogą pochodzić z rozbitych aut, ktoś zmienił stalówki na alu, albo.....? |
Jak u kolegi na osiedlu ca. rok temu: jednej nocy poginęło sporo kołpaków w Re-nówkach właśnie.
jurek - 2008-10-08, 15:08
mnie w pierwszą noc po kupnie właśnie zap..... nowe kołpaki. pozdr
Lupo - 2008-10-08, 15:24
No wlasnie - ma ktos jakis patent na to by ich nie ukradli?
Widzialem juz rozne wyjscia ale albo sa wg mnie slabe (przypiecie plastikowymi paskami) albo kontrowersyjne (wydlubanie na kolpaku nr rejestracyjnego auta).
jackthenight - 2008-10-08, 15:38
Lupo napisał/a: | No wlasnie - ma ktos jakis patent na to by ich nie ukradli?
Widzialem juz rozne wyjscia ale albo sa wg mnie slabe (przypiecie plastikowymi paskami) albo kontrowersyjne (wydlubanie na kolpaku nr rejestracyjnego auta). |
Nic więcej niż zaciągnięcie opaskami.
Żadnej metody na złodzieja nie ma.
Opaska zaciskowa jedynie spowoduje że złodziej nie zdejmie jej w 3 sekundy lecz 7 s:)
KaS602 - 2008-10-08, 15:56
Lupo napisał/a: | No wlasnie - ma ktos jakis patent na to by ich nie ukradli? |
Nie ma chyba nikt...
W sienie byly przykrecane razem z obreczami i problemu nie bylo...
Konrad - 2008-10-10, 08:38
zdjąć i schować
mter - 2008-10-10, 11:59
Tak, przychodzi na myśl nowe wyzwisko "Ty złodzieju kołpaków dacia"
GeRRaD - 2008-10-10, 17:06
Jest jeszcze jeden patent - założyć alufelgi
loganik - 2008-10-10, 18:43
http://www.wyhacz.pl/Wyha...o_kupujemy.html
loganik - 2008-10-10, 18:45
Patrz pkt 3
stempik - 2008-10-11, 11:44
GeRRaD napisał/a: | Jest jeszcze jeden patent - założyć alufelgi |
Ten bardzo mi się podoba. Można też postąpioć tak jak ja i kupić kołpaki po 10 zł za sztukę.
Lupo - 2008-10-11, 12:11
GeRRaD napisał/a: | Jest jeszcze jeden patent - założyć alufelgi |
Jedyny sluszny patent. Tyle ze ja nie lubie w tym wypadku "serii".
Przykladowo mam poldka w ktorym seryjnie byly (zarowno normalne fegli jak i alusy) 13" - ja dorobilem sobie na zamowienie 15" srednicy/7" szerokosci. Do Dacii tez cos ciekawego wymysle :D Ale to pewnie po zimie. Plus najpierw musze to auto odebrac zeby moc sie przyjrzec co tam podejdzie :)
laisar - 2008-10-11, 16:53
Mam kołpaki, bo dostałem w komplecie, ale raczej nie kłopotałbym się kupnem, gdyby ich nie było. A już na pewno tym bardziej nie alufelg... <:
GeRRaD - 2008-10-11, 20:06
każdy jeździ jak lubi - jeden na alu, drugi z kołpakami, trzeci na gołych stalówkach - ja wolę alu (bez względu na wzór) od stalówek.Inna sprawa że kołpaczki do popularnych wozów w klasie Dacii dziś są w takiej cenie że nie powinny interesować kradziejów
laisar - 2008-10-11, 20:40
No przecież nikomu nie odmawiam prawa <; - tyle że po prostu jakoś nie sądzę, żeby to faktycznie był "jedyny sluszny patent"...
GeRRaD - 2008-10-12, 08:58
laisar napisał/a: | No przecież nikomu nie odmawiam prawa <; - tyle że po prostu jakoś nie sądzę, żeby to faktycznie był "jedyny sluszny patent"... |
Nikt tak nie twierdził
Lupo - 2008-10-12, 14:55
laisar napisał/a: | "jedyny sluszny patent" | Oczywiscie to z przymrozeniem oka. Wiadomo ze mozna jezdzic na samych stalowkach ;)
ZeneC - 2008-10-13, 05:45
A tak w ogóle, to nie należy czytać ogłoszeń motoryzacyjnych dosłownie. Pisze się juz prace naukowe na ten temat...
laisar - 2008-10-13, 07:29
Cytat: | mozna jezdzic na samych stalowkach |
Ale to jednak też tylko z "przymrużeniem oka", co? <;
antropolog - 2014-03-31, 09:58
Jak już jest temat "Części zamienne" to zapytam się Was, jakich części zamiennych używacie? Jakie polecacie?
Ja nie wierzę, że ATE i Motrio to najlepsze firmy od części.
Np. kiedyś byłem wyznawcą np. klocki Ferodo Tarcze Brembo.
Teraz mi się jakiś patriotyzm włączył i się zastanawiam nad:
Filtrami WF Filter z PZL Sędziszów (bo filtron został wykupiony przez amerykanów)
Tarczami mikoda z Częstochowy
Klockami Steinhof z Tarnowa
Wycieraczki Motgum
Co o tym myślicie, ufacie polskim producentom?
Jakie sprawdzone zamienniki wkładacie do waszych aut?
antropolog - 2014-03-31, 11:40
Temat z klockami:
l Kto produkuje te wszystkie klocki
Karenzo - 2014-03-31, 12:13
Przeczytałem kiedyś na fotach dla hurtowników że marki która przywiązane do jednego dystrybutora to najgorsze co można kupić .
Cenny są sztucznie zawyżane bo ludzie nie chcieli tak tanio kupować bo myśleli że to szmelc .
ale jak cenna oscyluje w 80% oryginału to kupują chętnie .
Więc alko kupujemy najtańsze i mamy taką samą jakość jak w średniej półce .
Albo od polskich producentów których jakość i cenna jest naprawdę dobra (ale dostępność ciężką )
Co za czasy żeby w Polsce ciężej było kupić polskie części niż niemieckie czy chińskie mimo że jesteśmy największym producentem zamienników/produktów na 1 montaż w EU.
Ostatnio sam kupiłem filtr paliwa zewnętrzny do poloneza marki bosch robiony w izraelu
antropolog - 2014-03-31, 16:12
z tą ceną i psychologią tak jest:
Oryginalny filtr oleju w aso=46 zł, Mann czy filtron 25-30 zł, ale są i filtry za 12-15 zł i na mnie tak niska cena działa jak czerwona lampka - no nie kupię czegoś takiego.
Skupmy się jednak na tym, co kupujemy jako zamienniki do tego, co proponuje Aso.
Co wkładacie/ proponujecie ?
antropolog - 2014-04-01, 09:11
W ogóle znalazłem w necie Stowarzyszenie dystrybutorów i producentów częsci motoryzacyjnych SDCM
|
|