DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział ogólny o daciach - Szybko wycierające się fotele

Scyzor - 2015-09-08, 11:53
Temat postu: Szybko wycierające się fotele
Zauważyłem, że w mojej Rumunce potwornie szybko zniszczeniu ulega boczek fotela kierowcy. Wykazuje już wyraźne ślady wytarcia, a nitka, którą jest przeszyty zmechaciła się budząc wątpliwości co do jej trwałości. Czy to tylko mój egzemplarz tak ma (dopuszczam do świadomości fakt, że ustawienie fotela i technika wsiadania mogą być przyczyną, ale w żadnym innym samochodzie tego nie doświadczyłem w tak szybkim czasie), czy może to norma i trzeba zacząć przyzwyczajać się do perspektywy pokrowców, których nie znoszę...?

DIYowiec - 2015-09-08, 12:34

Ja bym zaczął od wizyty w serwisie.
Nie używasz jakiegoś szorstkiego paska do spodni ? Na samym siedzisku nie ma podobnych oznak ?

Scyzor - 2015-09-08, 13:02

DIYowiec napisał/a:
Ja bym zaczął od wizyty w serwisie.
Nie używasz jakiegoś szorstkiego paska do spodni ? Na samym siedzisku nie ma podobnych oznak ?

Nie zwróciłem uwagi na żadną nietypową garderobę. Na samym siedzisku nie ma takich oznak, widoczne są tylko na boczku, co może sugerować właśnie jego uszkadzanie podczas wsiadania i wysiadania. Tyle, że to jakoś szybko jak na ok. 3 miesiące eksploatacji... :(

DIYowiec - 2015-09-08, 13:11

Ja bym się zdziwił widząc takie coś na 3 letnich fotelach, szczególnie że przecież nie są jakoś szczególnie mocno wyprofilowane ...
Wygląda na to że dacia zaczęła oszczędzać już za bardzo...
Ciekawe co powie serwis, bo nie można tego nazwać normalnym zużywaniem sięvmateriału.

fotorobart - 2015-09-08, 13:43

a jaki masz przebieg?
Scyzor - 2015-09-08, 13:53

fotorobart napisał/a:
a jaki masz przebieg?

c.a. 5500 km
Nówka sztuka. Dlatego mnie to dziwi...

--
pozdrawiam,

fotorobart - 2015-09-08, 14:04

bubel, mz serwis i gwarancja ...
Marek1603 - 2015-09-08, 14:42

A może masz gdzieś rzep przy kieszeni kurtki, polara? Zrobi ci to identyczny efekt.

Ale tak jak mówią koledzy, serwis.

DIYowiec - 2015-09-08, 14:47

Marek1603, no tak, ale nie ruszałoby to tkaniny na siedzisku ?
mekintosz - 2015-09-08, 15:18

Jest gwarancja na poszycie foteli 3 lata. Warto skorzystać. U mnie w Sandero się wyciera tapicerka pod prawym guzem kulszowym (pod prawym pośladkiem) Jak się kulkuje to biorę golarkę do swetrów i ją po prostu golę ;-) Same obicia daci są niestety kiepskiej jakości. Wydaje mi się, ze szara tapicerka logana pierwszej generacji była z lepszej - trwalszej ) tkaniny.
Marek1603 - 2015-09-08, 15:52

Na pewno ruszy. Jeżeli w MCV-ce rzep od kaptura ruszył pas bezpieczeństwa (akurat na ramieniu) to z siedzeniem sobie poradzi jeszcze szybciej.
Karenzo - 2015-09-09, 00:32

Czy przedłużona gwarancja jest również na fotel ?
mi zaczął mechacić
przebieg 40 tyś

mekintosz - 2015-09-09, 15:16

Nie obowiązuje w przypadku przedłużonej. Jest zapis w umowie ze bez obić tapicerskich ;-(
Ajgor - 2015-09-09, 20:21

A może tylna kieszeń z zatrzaskiem robi krecią robotę ?
Scyzor - 2015-09-14, 11:48

Ajgor napisał/a:
A może tylna kieszeń z zatrzaskiem robi krecią robotę ?

Nie nosiłem spodni z zatrzaskami. Prędzej z rzepami, które w przypadku odpięcia, mogłyby być przyczyną. Tyle, że to nie tłumaczy podobnego procesu (choć znacznie wolniejszego) na siedzeniu pasażera.
Jak na razie "zgoliłem" zmechaconą krawędź boczku na moim fotelu i czekam co będzie dalej.

Kauris - 2015-09-14, 20:37

Spojrzałem w te rejony u siebie i górna krawędź pasa (części biodrowej) przebiega prawie dokładnie tam gdzie masz ślady... Ciut niżej, ale mam regulowany fotel i może inaczej ustawiony.
Ajgor - 2015-09-15, 21:48

Sprawdziłem dziś u siebie i brak oznak zmechecenia.
Scyzor - 2015-09-16, 07:23

Kauris napisał/a:
Spojrzałem w te rejony u siebie i górna krawędź pasa (części biodrowej) przebiega prawie dokładnie tam gdzie masz ślady... Ciut niżej, ale mam regulowany fotel i może inaczej ustawiony.

Ale też masz ślady przetarć?

Kauris - 2015-09-16, 16:54

Nie mam śladów. Miesiąc temu z fabryki wyjechał.
tomala72 - 2015-09-28, 12:46

Kiedyś w salonowej astrze g mechacił mi się fotel kierowcy pod tyłkiem i okazało się, że winowajcą były podwijające się klapki od kieszeni spodni na rzepy.
Jak wsiadasz do auta to czymś zahaczasz o tę część fotela.
Uszkodzenie mechaniczne nie podlega gwarancji. Przypal włoski delikatnie zapalniczka...delikatnie abyś nie zjarał nitki i patrz jak wsiadasz do auta albo zacznij biegać by zrzucić maćka:)))))