|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Na każdy temat - Testy opon
grzech - 2015-10-15, 17:36 Temat postu: Testy opon Znalazłem wyniki testów tanich opon.
http://moto.wp.pl/gid,179...riazdjecie.html
czaju - 2015-10-16, 07:29
nie najgorzej - różnice raczej pomijalne biorąc pod uwagę stan techniczny przeciętnego samochodu w Polsce (i nie tylko). Ciekawy jestem wyników hamowania na nierównej nawierzchni, przy wybitych amortyzatorach, luzach na wahaczach i różnym ciśnieniu na kołach tej samej osi ;)
Zresztą nawet wybór rozmiaru 205/55r16 nie był przypadkowy - popularny rozmiar który nawet przy wysokiej półce kosztuje niewiele. Gdy wezmą najtańszą oponę w rozmiarze Dustera 215/65 r16 (np goodride sw608 za 200zł) i porównają z Dunlopem 5 za 450stówy...
Ciekawy jestem porównania np 2letniej Dunlopy (4D) z nowym chińczykiem - a szczególnie większym rozmiarze czasami cena "chińczyka" pozwala na wymianę co sezon.
Albo chińczyka z bieżnikowaną.
Szkoda że pominęli goodride sw608, który ma etykietę C C w rozmiarze 225/45 r17 - no nic sam potestuję (zanim ktoś zapyta czy chce się zabić - kupiłem z ciekawości bo komplet kosztował niewiele więcej niż jedna wspomniana w teście Dunlop Winter Sport 5 (180 vs 540zł za sztukę), poza tym 94V i FR (a FR przy mojej feldze na zimę to konieczność).
Cav - 2015-10-16, 16:04
czaju napisał/a: | nie najgorzej - różnice raczej pomijalne
|
7-10 m różnicy przy hamowaniu na mokrym asfalcie, to dla Ciebie pomijalna różnica?
Bo dla mnie dyskwalifikująca.
A w Polsce to właśnie na mokrym asfalcie, a nie śniegu, taka opona będzie najczęściej eksploatowana !!!!!
czaju - 2015-10-16, 16:17
Cav, ja po prostu twierdzę, że jest cała masa innych parametrów, które również wpływają na drogę hamowania, a porównywanie tych półek jest nieuczciwe.
Przykładowo miałem Michelin Alpin A3, które były super, ale tylko w pierwszym sezonie. W drugim były już bardzo twarde i myślę że większość z tanich opon miała lepsze parametry wtedy, miałem później Nokiany jeden sezon i znowu było super, drugiego nie doczekały bo samochód sprzedałem, teraz na Dusterze są Dunlopy SP Winter Sport 4D i po kilku sezonach znowu uważam że "dupy nie urywa", także istotne dla mnie wydaje się porównanie 2 letniej markowej opony z nowym chińczykiem, może lepiej 2x częściej zmieniać opony...
jadąc 100km/h pokonujesz 7m w około 0.25s - dlatego uważam że 7m to nie jest powód do dumy, bo wystarczy że masz gorszy dzień.
http://superauto24.se.pl/...zys_102131.html
No i jeden fakt, test powstał w celu pokazania wyższości Dunlopa, a jak wiadomo nie tak trudno potwierdzić każdą tezę. Skoro 7m to taka duża różnica, to nie wyobrażam sobie powrotu do Dacii już nigdy ;)
Cav - 2015-10-16, 16:56
czaju napisał/a: |
No i jeden fakt, test powstał w celu pokazania wyższości Dunlopa, a jak wiadomo nie tak trudno potwierdzić każdą tezę. Skoro 7m to taka duża różnica, to nie wyobrażam sobie powrotu do Dacii już nigdy ;) |
To nie wracaj.
7 m to różnica, która może decydować czy masz wypadek czy nie, bo zdążysz wyhamować.
Zwłaszcza w Dacii, która dobrymi hamulcami nie stoi....
rafal_rx - 2015-10-17, 23:32
Cav napisał/a: | A w Polsce to właśnie na mokrym asfalcie, a nie śniegu, taka opona będzie najczęściej eksploatowana !!!!! |
Dlatego żegnam bez żalu opony zimowe. Nie mieszkam w górach, ani na Suwalszczyźnie. Na narty nie jeżdżę w góry póki co - dwa lata temu potrzebne bardziej były kalosze. Wolę najlepsze wielosezonowe. Ostatecznie, drugi komplet kół, które w każdej chwili mogę sam zmienić gdy spadnie śnieg, a nie teraz (dzisiaj było +13°C).
Cav - 2015-10-18, 09:01
rafal_rx napisał/a: | Cav napisał/a: | A w Polsce to właśnie na mokrym asfalcie, a nie śniegu, taka opona będzie najczęściej eksploatowana !!!!! |
Dlatego żegnam bez żalu opony zimowe. Nie mieszkam w górach, ani na Suwalszczyźnie. Na narty nie jeżdżę w góry póki co - dwa lata temu potrzebne bardziej były kalosze. Wolę najlepsze wielosezonowe. Ostatecznie, drugi komplet kół, które w każdej chwili mogę sam zmienić gdy spadnie śnieg, a nie teraz (dzisiaj było +13°C). |
Dokładnie tak samo uważam.
I teraz pytanie, jakie są najlepsze wielosezonówki do Dustera, nadające się też w lekki teren?
Dar1962 - 2015-10-18, 16:29
najwyżej oceniane bez wątpienia są : Goodyear Vector 4Season, Michelin CROSSCLIMATE, Pirelli
CHRONO FOUR SEASONS - czy najlepsze ? pewnie tak - oczywiście to górna półka również cenowa. Sądzę,że przy powyższych założeniach eksploatacyjnych można zadowolić się również czymś tańszym, niekoniecznie dużo słabszym, np. Kleberem Quadraxer czy Nokianem All Weather Plus
Cav - 2015-10-18, 17:24
Dar1962 napisał/a: | najwyżej oceniane bez wątpienia są : Goodyear Vector 4Season, Michelin CROSSCLIMATE, Pirelli
CHRONO FOUR SEASONS - czy najlepsze ? pewnie tak - oczywiście to górna półka również cenowa. Sądzę,że przy powyższych założeniach eksploatacyjnych można zadowolić się również czymś tańszym, niekoniecznie dużo słabszym, np. Kleberem Quadraxer czy Nokianem All Weather Plus |
Ale to są opony do osobówek.
A ja chcę oponę crossową, nie kupuję opon do Logana.
|
|