|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - [MCV II] Felga 14 zamiast 15?
Scyzor - 2016-04-18, 09:57 Temat postu: [MCV II] Felga 14 zamiast 15? Pytanie do praktyków.
Czy ktoś wie, czy średnica felgi w Loganie MCV II ma jakieś uzasadnienie techniczne (średnica tarczy hamulcowej/bębna, wielkość zacisku, etc.) czy to tylko kwestia estetyczno-ekonomiczno-różna? Przypuszczam, że z tyłu problemu nie będzie (bęben ma chyba sporo mniejszą średnicę od felgi), ale z przodu?
Fabrycznie mam 15" koła, ale rozważam zastosowanie koła 14" w charakterze zapasu. Zakładam, że różnica w średnicy całego koła na poziomie 25mm jest do zaakceptowania jako ultra-krótkotrwała (na dojazd do wulkanizatora - to dojazdówka), ale czy w ogóle założę mniejszą felgę? Ktoś to przećwiczył?
Mam za grosze do nabycia roczną dojazdówkę z Micry, ale nie widzi mi się potem zagracać piwnicy bezużytecznymi kołami...
corrado - 2016-04-18, 10:04
podjedz sprawdz i będziesz wiedział - 10 min zdjąć kolo przeciez
oprócz rozstawu srub , masz jeszcze otwor na piaste wazny musi być taki sam w stalówkach bo tam nie ma pierścieni centrujących , no i ET oby nie za duże, bo może obcierac o zacisk hamulca.
Scyzor - 2016-04-18, 10:42
Gdyby kółko było w moim mieście - nie pisałbym idiotycznych pytań tylko od razu przymierzył ;)
Otwór centralny, rozstaw śrub się zgadzają - 4x100/60 (Micra ma te same koła co Clio, Modus, Note i Daćka). Co do ET, nie powinno być problemu. Z tego co wiem, fabryczne koła mają ET 43, a to zdobyczne 40 więc niewielka różnica. Pozostaje tylko kwestia tej średnicy...
laisar - 2016-04-18, 10:48
Scyzor napisał/a: | czy średnica felgi w Loganie MCV II ma jakieś uzasadnienie techniczne |
W ogóle - oczywiście ma, ale u Ciebie 14 powinny się zmieścić, chociaż być może zależeć to będzie jeszcze od odsadzenia: http://www.daciaklub.pl/f...1624731#1624731
Wg katalogu masz takie same średnice tarcz jak u mnie, a ja mam zimowe koła właśnie na 14.
Scyzor - 2016-04-18, 13:15
W poprzednim poście się pomyliłem (czeski błąd). Wg. informacji z Twojego posta o fabrycznych rozmiarach felg, mój powinien mieć ET 40. Koło, które mam na oku ma ET43 - powinno być ok.
laisar napisał/a: | Wg katalogu masz takie same średnice tarcz jak u mnie, a ja mam zimowe koła właśnie na 14. |
Zatem chyba zaryzykuję. Dzięki!
corrado - 2016-04-18, 15:41
Scyzor napisał/a: | W poprzednim poście się pomyliłem (czeski błąd). Wg. informacji z Twojego posta o fabrycznych rozmiarach felg, mój powinien mieć ET 40. Koło, które mam na oku ma ET43 - powinno być ok.
|
"powinny"
To lepiej se sprawdz , dlatego pisalem o " podjechaniu "
U mnie w dusterze powinno byc ET50 i felgi z mazdy 5x114,3 ET 52,5 juz tarły o zacisk hamulcowy ( chyba ze by sie zjechalo klocki to by zacisk moze juz nie obcieral )
laisar - 2016-04-18, 15:45
corrado napisał/a: | felgi z mazdy 5x114,3 ET 52,5 juz tarły o zacisk hamulcowy |
Bo może miały jeszcze inny profil przekroju niż oryginalny daciowy...
piotrek400 - 2016-04-20, 14:31
Podpinam się do pytania :) Mam MCV I na 15' z LPG zamiast koła (plus 2 zestawy naprawcze do opon) oraz Sedana I na 14'. Czy brać z niego zapas na wycieczki mcv-ka? Pozdrawiam
laisar - 2016-04-20, 14:44
piotrek400 napisał/a: | Czy brać z niego zapas na wycieczki mcv-ka? |
To Twoja decyzja - jak pisałem wyżej fizycznie da się założyć koło z felgą 14".
piotrek400 - 2016-04-20, 17:42
Kiedyś mierzylem "na oko" i pasowało. Pojechało ze mną do Szklarskiej ;) Dziękuję za odpowiedź.
|
|