DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział techniczny - Silnik sie poci

pixa - 2016-12-11, 19:00
Temat postu: Silnik sie poci
Hej

Daczka nowka sztuka, Sandero 1.2. Przejechane 600 km. Zobaczylem dzisiaj, ze kolo tulei (do ktorej wchodzi bagnet od oleju), na jej styku z blokiem silnika, mam slady oleju - jest tlusto.

Reklamowac to w ASO? Olac? To moje pierwsze nowe auto i sie zastanawiam jak do tego podejsc :-)

art - 2016-12-11, 19:18

ja pojechałem jak mi coś skrzypiało przy kierownicy :) -niby pierdoła ale stwierdziłem że jak mam gwarancję to co mi tam :D (okazało się ze guma ocierała)

będąc na Twoim miejscu, pojechałbym :)

pixa - 2016-12-11, 19:22

Hmm, może faktycznie to zgłoszę. Ale jak będę olej wymieniał, bo specjalnie jechać to mi się nie chce. Z resztą nie bardzo widzę, jak mogliby temu zaradzić.

Czy na czas ewentualnej naprawy można liczyć na auto zastępcze?

art - 2016-12-11, 19:35

Podczas wymiany oleju to dobry pomysł, chociaż specjalnie bym się nie przejmował :)

co do auta zastępczego, myślę że to zależy od Twojego serwisu i raczej jest to dodatkowo płatne

eplus - 2016-12-11, 19:46

Nie nakapało z bagnetu przy sprawdzaniu?
kali - 2016-12-11, 19:52

Pocenie jest dopuszczalne. Krople już nie.
Marek1603 - 2016-12-11, 19:53

Weź ręcznika papierowego i wytrzyj. Jak się dalej będzie pojawiało zapocenie to zgłoś. Wymienią uszczelkę albo po prostu dokręcą.
pixa - 2016-12-11, 20:32

To tam jak tuleja/bagnet wchodzi w blok silnika jest uszczelka? Wytre i sprawdzę czy to z bagnetu nie kapnelo, ale nie wydaje mi sie. Mam też olej o 2-3 mm zalany powyżej maksa, ale chyba nie ma sensu ściągać nadmiaru?
route2000 - 2016-12-11, 21:23

2-3 mm to nie szkodzi, ale czy dobrze mierzysz poziom oleju, jak auto stoi poziomo czy na lekkim pochyleniu??? Bo jak jest lekko pochylony to wskazania są błędne. Auto musi stać poziomo.
manola - 2016-12-12, 07:45

Witam
Warto podjechać i niech spojrzą,
przy wymianie oleju np.
u mnie było pocenie się uszczelki pod pokrywą zaworów stwierdzone,
przy pierwszym przeglądzie - zapytali co robimy,
odpowiedziałem krótko - naprawiać
wpierw też zapytanie czy dolewałem olej itd, czy czasem nie poleciało mi,
ależ skąd - zero dolewki

odbieram pojazd i stwierdzają że nie ruszali , zaznaczyli że nic groźnego, jak będzie coś ubywać lub więcej się pocić to proszę podjechać,
z tego co zrozumiałem zasugerowali że lepiej w takim stopniu nie ruszać - bo może być czasem gorzej po fakcie (naprawie)
OK
ale zaznaczyłem - proszę o taki zapis przy wpisie serwisowym - przy odbiorze z przeglądu
jak to mówią przezornego .....
do dziś nic się więcej nie dzieje, jeździ jadzka i jestem zadowolony
olej trzyma stan - wszystko OK
pozdrawiam