|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział ogólny o daciach - zamrugała do mnie kontrolka...
laisar - 2008-11-28, 10:45
Po jednorazowym incydencie nie sposób chyba cokolwiek pewniejszego powiedzieć, ale opcja (a) wydaje się najmniej prawdopodobne (o ile nie masz jakichś mocniejszych poszlak), natomiast (d) prawie zawsze pozostaje otwarta (:
KaS602 - 2008-11-28, 10:58
Mialem podobna przygode, o ktorej wspominalem przy okazji innego tematu. Przy jakos niewielkim przebiegu zaraz po odpaleniu silnika (po nocy "pod chmurka" przy chlodno-deszczowej aurze), zapalila sie kontrolka, o ktorej piszesz i silnik po sekundzie zgasl. Po ponownym uruchomieniu problemow nie bylo. Przy przegladzie w kompie zadnych bledow rowniez nie bylo.
W Twoim przypadku silne wibracji silnika i brak mocy moga wskazywac (na co zwrociles uwage) na prace na 3 cylindrach, co za tym idzie nieprawidlowosci odnotowala sonda lambda, ktora podala bledne informacje do komputera, stad juz prosta droga do zapalenia sie kontrolki.
Jesli problem sie nie powtorzy proponuje przy okazji wizyty w serwisie z ciekawosci sprawdzic bledy na kompie. Podejrzewam, ze nic nie wykaza.
Jesli swiece maja teraz prawie 30 000 km przebiegu, wina moze lezec tez po ich stronie.
Mamert - 2008-11-28, 14:18
Kratylos napisał/a: | wina swiec ktora siada - maja juz prawie 30.000 km a mam motrio zalozone... |
Mnie te świece od dawna coś nie pasują, one mogą być tak tandetne jak Bosche Super 4. Moim skromnym zdaniem dobre świece to NGK, nie żeby były jakieś super ale w Palio były niezawodne i mniejsze spalanie było.
waski - 2008-11-28, 15:55
Ngk to świetna firma, jedna z lepszych, w prawie każdym warsztacie, słyszałem opinie żeby brać ngk.
Ja jestem również, za świecami valeo, oryginalnie dają je do renówek i są to bardzo dobre świecie
kier - 2008-11-28, 22:09
KaS602 napisał/a: | W Twoim przypadku silne wibracji silnika i brak mocy moga wskazywac (na co zwrociles uwage) na prace na 3 cylindrach, |
Brak mocy -jasne, ale silne wibracje??? ;)
Swojego czasu zrobiłem sporo kilometrow na 3 cylindrach - kabelek spadl - i wibracji zadnych nie było :]
--
Niech moc bedzie z Wami :]
kierek
P.S. To nie była dacia :]
jackthenight - 2008-11-28, 23:43
kier napisał/a: | KaS602 napisał/a: | W Twoim przypadku silne wibracji silnika i brak mocy moga wskazywac (na co zwrociles uwage) na prace na 3 cylindrach, |
Brak mocy -jasne, ale silne wibracje??? ;)
Swojego czasu zrobiłem sporo kilometrow na 3 cylindrach - kabelek spadl - i wibracji zadnych nie było :]
--
Niech moc bedzie z Wami :]
kierek
P.S. To nie była dacia :] |
Ale który kabel ci się odłączył ? Od WN ?
Czy od wtryskiwacza ?
A różnica mocy była wyczuwalna ? Czy nie ?
Czy gdybyś nie zajrzał do maski to wcale byś nie odczuł, że jeździć bez 4-tego cylindra ?
Czy jednak czułeś brak mocy auta ?
kier - 2008-11-29, 00:49
Z swiecy spadł Kabelek :) Miał prawo się wyrobic - 15 lat:]
Nie było zadnych wibracji.
Samochód był słabszy, ale nie na tyle, zeby przeszkadzało to jezdzic....
Pod maskę zajrzałem tylko dla tego, ze czekałem na moje kochanie przed sklepem i postanowilem sprawdzic czy jakichs płynów nie brakuje :]
--
pozdrawiam
kierek
P.S. Przerabiałem tez problemy z wilgocia (przewody WN), ale, nigdy nie było wibracji silnika.
Konrad - 2008-12-03, 10:25
A może to przewody szlag trafia ?
W moim Loganie były już sparciałe i trzeba było wymienić.
tomala72 - 2012-03-23, 09:36
Mi też zamrugała kontrolka silnika, który po odpaleniu wpadał w wibrację, zgasiłem, zapaliłem i było ok ale niepewność została?
Zobaczę czy będzie się sytuacja powtarzać...
|
|