|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Powitania - Dzem dobry
luckyluke - 2017-08-23, 12:46 Temat postu: Dzem dobry Witam wszystkich uzyszkodnikow Dacki!
Mam nadzieje, ze jedynym powodem do zagladania na forum bedzie pogadanie i powymienianie opini, a nie szukanie rozwiazan problemow z autem.
Auto zamowione, ma byc dostarczone na koniec pazdziernika. Mialo byc DCi, ale po dluzszym zastanowieniu i wkurzeniu sprzedawcy, zmienilem na TCe. No nic, do toczenia po miescie da rade
Pozdrawiam wszystkich
benyo - 2017-08-23, 12:51
Witaj,
TY wkurzyłeś sprzedawcę (to dobrze ) czy on wkurzył Ciebie (to źle ) ??
luckyluke - 2017-08-23, 12:54
Ja wkurzylem wprowadzona zmiana :)
pluto - 2017-08-23, 13:18
Witaj
Dymek - 2017-08-23, 13:22
Czekający na Sandero pozdrawia kolejnego czekającego na Sandero
Witamy!
robk1 - 2017-08-23, 13:32
Witaj
RowerekCombi - 2017-08-23, 13:35
Witam
Marek1603 - 2017-08-23, 15:45
Witam w klubie.
Gratuluję autka.
Przypomnę tylko o obowiązujących zasadach na forum.
http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=1556
Dar1962 - 2017-08-23, 16:50
luckyluke - 2017-08-23, 20:21
Jeszcze auta nie ma, takze gratulowac nie ma czego
Marek1603 - 2017-08-23, 20:59
Ale wyboru jest. Miałem na myśli.
luckyluke - 2017-08-23, 21:14
Marek1603 napisał/a: | Ale wyboru jest. Miałem na myśli. |
Tak czy siak, dzieki wszystkim za mile powitanie
Jarek70 - 2017-08-24, 07:43
Pozdrawiam
gregorisan - 2017-08-24, 08:30
Gratulacje
luckyluke - 2017-10-31, 11:08
No to witam sie ponownie, tym razem jako pelnoprawny uzyszkodnik Daci Sandero 0.9TCe Laurete. Auto odebrane wczoraj. No nic, zobaczymy ta Rumunska technologie
sabb - 2017-10-31, 13:09
luckyluke napisał/a: | No nic, zobaczymy ta Rumunska technologie |
Technologia jest francuska ale i tak gratuluję
luckyluke - 2017-10-31, 13:40
sabb napisał/a: | luckyluke napisał/a: | No nic, zobaczymy ta Rumunska technologie |
Technologia jest francuska ale i tak gratuluję |
Technologia to byla francuska - widze pare drobnych roznic miedzy megane II i jak dzialaly np. manetki, a jak jest w Dacce :)
Marek1603 - 2017-10-31, 15:12
A kto powiedział, że są z megane?
W wielu modelach renault działały różnie jak i różne były wkładane.
Np. do dacii pasuje manetka wycieraczek z biegiem przerywanym od clio 4. Do tego trzeba aktywować ją potem w UCH.
luckyluke - 2017-10-31, 17:11
Marek1603 napisał/a: | A kto powiedział, że są z megane?
W wielu modelach renault działały różnie jak i różne były wkładane.
Np. do dacii pasuje manetka wycieraczek z biegiem przerywanym od clio 4. Do tego trzeba aktywować ją potem w UCH. |
A kto powiedzial, ze sa?
Ja porownalem jak dzialaja manetki (z jaka sila trzeba naciskac, etc.) z Megane II, ktora dawno temu ganialem troszke.
Niestety debilne rozwiazanie z biegiem wstecznym Dacia przejela, i kazdemu kto gania autem z VI biegami zycze powodzenia - sobie w sumie tez, dzis omal nie zapialem VI
krakry1 - 2017-10-31, 18:00
Witaj.
laisar - 2017-10-31, 19:39
luckyluke napisał/a: | debilne rozwiazanie z biegiem wstecznym Dacia przejela |
W 5-biegówce to jest zupełnie normalne i tradycyjne miejsce - debilnym byłoby dopiero wtedy, gdyby w niej wsteczny był tam, gdzie w 6-biegówce.
luckyluke napisał/a: | omal nie zapialem VI |
Prowadząc auto dobrze jest się nieco skupić na tej czynności... (;
luckyluke - 2017-10-31, 20:03
laisar napisał/a: | luckyluke napisał/a: | debilne rozwiazanie z biegiem wstecznym Dacia przejela |
W 5-biegówce to jest zupełnie normalne i tradycyjne miejsce - debilnym byłoby dopiero wtedy, gdyby w niej wsteczny był tam, gdzie w 6-biegówce.
luckyluke napisał/a: | omal nie zapialem VI |
Prowadząc auto dobrze jest się nieco skupić na tej czynności... (; |
No masz, to w Hundzie, Oplu, Toyocie, itp. itd jest zle, ale w Renowce jest dobrze... Wisi mnie czy R jest w miejscu I czy VI biegu - ale albo pierscien albo wciskany lewarek - wtedy nie ma pomylek...
Co do skupiania sie - to ja sie skupiam na drodze, a nie jaki bieg zapiac. Po prostu, zmieniajac auta, mozna sie pomyslic. Podobnie jak z wycieraczkami - w jednym aucie do gory, w drugim w dol... ale tu co najwyzej sie manetke ukreci .
BTW - W meganie kiedys probowalem zapic VI, a auyo mialo tylko piec biegow - nie dalo sie. I dobrze, bo przy 90km/h duzo by ze skrzyni nie zostalo
arczi_88 - 2017-10-31, 20:06
A, w którym aucie można zapiąć wsteczny bezpośrednio z 5?
luckyluke - 2017-10-31, 20:10
arczi_88 napisał/a: | A, w którym aucie można zapiąć wsteczny bezpośrednio z 5? |
Mysle, ze w kazdym, jak wlozysz troche sily :)
Piszac, ze sie nie dalo, mialem na mysli - wlaczyl sie brzeczyk czy jakis tam dzwiek i bieg nie chcial ladnie wejsc - i to mnie uratowlo. Sie zastanowilem, co nie tak i obudzilem :)
W ktroryms z aut cwiczylem wrzucanie biegow bez sprzegla i tak od III w gore jest bardzo latwo, z II trzeba sie bylo dobrze wczuc, zeby zgrzytow nie bylo.
No dobra, odszczekuje Podobno sie nie da [youtube]https://www.youtube.com/watch?v=n1XiqAKj25U[/youtube] Koles strasznie meczacy, ale odwoluje sie do kilku, ktorzy sprobowali i nie dali rady. W sumie ma sens - szybko krecace sie kola z prostymi zebami w przeciwnych kierunkach - sie nie powinno udac.
Szczerze mowiac nigdy o tym nie myslalem/pomyslalem :)
arczi_88 - 2017-10-31, 20:19
Zobacz sobie, najlepiej na postoju ileż to siły trzeba, żeby w Sandero przełożyć bezpośrednio z 5 na R. Prędzej podda się wajcha, no chyba, że wcześniej jeździłeś jakimś Ziłem i jak poczujesz opór to nie szarpiesz dalej dwoma rękami :P
luckyluke - 2017-10-31, 20:22
arczi_88 napisał/a: | Zobacz sobie, najlepiej na postoju ileż to siły trzeba, żeby w Sandero przełożyć bezpośrednio z 5 na R. Prędzej podda się wajcha, no chyba, że wcześniej jeździłeś jakimś Ziłem i jak poczujesz opór to nie szarpiesz dalej dwoma rękami :P |
zedytowalem sie i poszukalem na youtube takich, co sprobowali juz - wychodzi na to, ze w d... bylem g... widzialem
arczi_88 - 2017-10-31, 20:29
Nooo wiiidzisz możesz się bezkarnie mylić dopóki się nie przyzwyczaisz.
luckyluke - 2017-10-31, 20:53
arczi_88 napisał/a: | Nooo wiiidzisz możesz się bezkarnie mylić dopóki się nie przyzwyczaisz. |
Sie znaczy nigdy
laisar - 2017-11-01, 00:30
luckyluke napisał/a: | to w Hundzie, Oplu, Toyocie, itp. itd jest zle, ale w Renowce jest dobrze |
We wszystkich jest/bywa tak samo: hultaj, łopel, toitoi - alfa rumuno.
luckyluke napisał/a: | albo pierscien albo wciskany lewarek |
Gusta są różne... Ja nie mam problemu z szybkim przyzwyczajeniem się do innego auta, ale tych rozwiązań nienawidzę. To traktowanie kierowcy jak idioty, bo jak już sam się zorientowałeś, jest zupełnie zbędne - a w dodatku uniemożliwia rozbujanie auta przód-tył. Oczywiście, można unikać "podejrzanych" miejsc, tak samo jak krawężników (przy niskim prześwicie), cofania i skręcania (przy mikroskopijnych szybach), czy wożenia pasażerów (przy niskim dachu nad kanapą z tyłu) - ale wolę jednak auto bez takich ograniczeń.
|
|