DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział techniczny - [Sandero II] prośba o interpretacje błędów

andrecho - 2017-08-25, 13:45
Temat postu: [Sandero II] prośba o interpretacje błędów
Witam, kilka m-cy temu zaświeciła sie kontrolka check engine, po zatrzymaniu i ponownym odpaleniu zgasła i był spokój. Kilka dni temu w czasie jazdy (zimny silnik) zapaliło się kontrolka check engine i ESP (ta ikonka z autem w poślizgu :)), miałem wrażenie, że autem troche mocniej trzęsie. Przejechałem może z 1 km i zgasiłem silnik, po trzecim odpaleniu wszystko wróciło do normy. Na drugi dzień podczas ruszania pod delikatną górkę (lekko zadławiłem silnik ale nie zgasł) kilka razy mignęła kontrolka check engine. Pojechałem do serwisu Boscha na kompa, wyskoczyło, że 2-wie lambdy są uszkodzone. Pytanie do Was co o tym sądzicie ?. Załączam wydruk błędów, z góry dzięki za pomoc.

ps. za wymianę 2 sond serwis Bosch-a chce 1200.
ps2. auto jeździ normalnie.

jjmalin - 2017-08-25, 18:16

najpierw radziłbym sprawdzić elektrykę niż wymieniać sondy. wymianę traktuj jak ostateczność. podjedź do ASO na diagnostykę albo wpisz kody usterek w google. dowiesz się więcej
mbar - 2017-08-25, 19:41

Obstawiam wtryskiwacze gazu, elektrozawór na reduktorze.
andrecho - 2017-08-25, 20:27

mbar napisał/a:
Obstawiam wtryskiwacze gazu, elektrozawór na reduktorze.

A co ma do tego kontrolka ESP ? :)
Coś mi tam mówił fachman z tzw. niezależnego serwisu LPG, że coś złego dzieje się z wtryskiwaczami gazu ale wyczyścił i od 6 m-cy spoko. Chociaż zdarza się (2 x), że pomimo pełnej butli sygnalizuje brak gazu, po którymś odpaleniu spokój na kilka mc-y.

Trochę z innej beczki co ile wymieniać filtry gaz.,raz w roku, czy jak w ASO mówili co 30 tys ?.
Autem robię ok. 12k/rok, obecnie 46k.

mbar - 2017-08-27, 04:56

andrecho napisał/a:
A co ma do tego kontrolka ESP

Żebyś się nie zdziwił :)

Błędy wskazują na nieprawidłowe zasilanie paliwem.

andrecho napisał/a:
co ile wymieniać filtry gaz

Na polskim gazie co 10-15 tys km.

andrecho - 2017-08-27, 22:28

"Błędy wskazują na nieprawidłowe zasilanie paliwem."

Czyli jak mam to rozumieć, problem z gazem czy benzyną ?

shrek - 2017-08-28, 05:59

Zakrec zawor z butli i pojezdzij na bezynie pare dni i zobaczysz czy na bezynie tez sypie bledami.
Kontrolka esp w niekturych przypadkach zaswieca sie razem z checkiem.

andrecho - 2017-09-14, 08:21

Jestem po wizycie u gazownika, okazało się że powodem problemów są nie wymienione świece. Najgorsze w tym wszystkim jest to, że przy 40k km (obecnie 46k km) zleciłem wymianę w serwisie Dacia/Renault. Okazało się, że serwis mnie oszukał i ich nie wymienił. Dane tej instytucji: Promotor, ul. Łączna 4a, Świdnica. Jest to filia z Wałbrzycha, tam tez mnie wielokrotnie oszukali (brak wymiany oleju, filtra powietrza... itp.) OSTRZEGAM trzymajcie się od nich z daleka.
zwirz - 2017-09-14, 11:20

Ehhh... niedługo po odbiór auta po przeglądzie standardowym trzeba będzie jeździć z rzeczoznawcą...
shrek - 2017-09-14, 11:36

Dlatego omijam mechaniorow wymieniaczy i aso.
andrecho - 2017-09-18, 08:56

spytam przy okazji... co może być przyczyną dużego nagaru na świecach po przejechaniu 6k km od wymiany i co ile powinno się wymieniać kable wn w daci 1.2 z gazem ?
shrek - 2017-09-18, 11:46

Jaki kolor nagaru/osadu?
andrecho - 2017-09-18, 13:14

wydaje mi się, że czarny.
shrek - 2017-09-18, 13:41

Za bogata mieszanka, spalanie oleju.
Przegon go gdzies po autostradzir dosc ostro i sprawdz potem, bo moze jezdzisz duxo po miescie to tez moze sie zbierac. Ile ubywa oleju od wymiany do wymiany?

andrecho - 2017-09-18, 13:50

owszem jeżdżę po mieście troszku, no ale w dni robocze 20 km. do pracy w jedna stronę robię (nawet 110 km/h). Oleju nic nie ubywa, przynajmniej nie zauważyłem.
shrek - 2017-09-18, 15:13

No to sprawdz mieszanke u gazownika.
Wymiana kabli i swic na dobre nie zaszkodzi, bo to tez moze byc przyczyna .niedopalania mieszanki