|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział ogólny o daciach - Wycena Dacia Duster
BoloSr - 2017-09-20, 17:14 Temat postu: Wycena Dacia Duster Witam
Czy ktos posiada dojścia do wycen samochodow ???
Chce wycenic swoja Dacie Duster z 2013r z silnikiem 1.5 dCi 90 KM wersja Laureate z przebiegiem 48 tys plus do tego ESP, szyby elektryczne z tylu oraz felgi alu. Kolor czarny metalic plus oslony na nadkola oraz swiatla dzienne/przeciwmgłowe firmy osram :)
fotorobart - 2017-09-20, 17:28
idź do jakiegoś agenta ubezpieczeniowego :)
BoloSr - 2017-09-20, 17:30
fotorobart napisał/a: | idź do jakiegoś agenta ubezpieczeniowego :) |
nie mam czasu :)
musze miec na jutro :)
gregorisan - 2017-09-20, 17:47
Zrób sobie kalkulację AC na stronie ubezpieczyciela np. mBanku, AXA - będziesz tam miał orientacyjną wycenę. Oczywiście grubo zaniżoną
Dymek - 2017-09-20, 18:37
Te kalkulacje z AC można sobie w buty wsadzić. Ja rozumiem zaniżanie wartości używanych, ale np. w AXA po wpisaniu fabrycznie nowego Sandero Stepway Outdoor (w cenie od ok.47tys) wyskakuje suma ubezpieczenia ok 39tys...
hak64 - 2017-09-20, 21:12
Dymek napisał/a: | Te kalkulacje z AC można sobie w buty wsadzić. Ja rozumiem zaniżanie wartości używanych, ale np. w AXA po wpisaniu fabrycznie nowego Sandero Stepway Outdoor (w cenie od ok.47tys) wyskakuje suma ubezpieczenia ok 39tys |
Co w tym dziwnego?
Przy wycenie np. szkód komunikacyjnych możesz mieć nówkę sztukę instalację LPG z fakturą na 2 tyś, a już za bramą z warsztatu ta instalacja jest warta 1,4 tyś. Ubezpieczyciele skwapliwie korzystają ze swojego prawa naliczania amortyzacji i skoro rzecz fabrycznie nowa jest warta kwoty na fakturze, to rzecz używana (po wyjeździe z salonu, czy warsztatu) traci "od ręki" 30% wartości.
Dymek - 2017-09-21, 07:26
hak64 napisał/a: | Dymek napisał/a: | Te kalkulacje z AC można sobie w buty wsadzić. Ja rozumiem zaniżanie wartości używanych, ale np. w AXA po wpisaniu fabrycznie nowego Sandero Stepway Outdoor (w cenie od ok.47tys) wyskakuje suma ubezpieczenia ok 39tys |
Co w tym dziwnego? |
Dziwne jest to, jak to się zmieniło w ciągu ostatnich lat. Mam na myśli opcje bez amortyzacji części. Jak ubezpieczałem Matiza w 2006 roku, to miałem w pierwszym roku kwotę ubezpieczenia równą sumie z faktury a jeszcze mogłem ją podnieść dodając do wyceny wyposażenie, które sam dokupiłem- np. alufelgi.
gregorisan - 2017-09-21, 07:53
Dymek napisał/a: | Dziwne jest to, jak to się zmieniło w ciągu ostatnich lat. Mam na myśli opcje bez amortyzacji części. Jak ubezpieczałem Matiza w 2006 roku, to miałem w pierwszym roku kwotę ubezpieczenia równą sumie z faktury |
Ależ tutaj nic się nie zmieniło - ubezpieczyciele mają taką opcję w swojej ofercie.
A poza tym kupując np. lodówkę i odsprzedając ją powiedzmy po jednym dniu otrzymasz pełną kwotę zakupu?
dudu$ - 2017-09-21, 19:46
najlepszym rozwiązaniem było by wybranie się do rzeczoznawcy samochodowego, za opłata wycenią Tobie twój pojazd. Innym wyjściem jest wejście na stronę internetową różnych portali samochodowych i zobaczyć po jakich cenach ludzie sprzedają takie auta z podobnym wyposażeniem i przebiegiem. Obstawiam że wartość Twojego egzemplarza to 36-39tys km
Dymek - 2017-09-22, 09:35
gregorisan napisał/a: | A poza tym kupując np. lodówkę i odsprzedając ją powiedzmy po jednym dniu otrzymasz pełną kwotę zakupu? |
Ja bym tą lodówkę chętnie kupił jeśli miałbym na nową czekać 3 miesiące.
Ja rozumiem, że rynek ubezpieczeń ma swoje prawa i rozumiem stratę wartości samochodu i jakąś różnicę w cenie. Ale nie ponad 10 tys. czyli 1/5 ceny w ciągu jednego dnia...
pixa - 2017-09-27, 15:38
No to ja powiem tak - miałem drobny wypadek Daczką. Pierwsza rejestracja 1.12.2016 rok, dzwon w lipcu tego roku. PZU twierdzi, że auto przed wypadkiem było warte 28 tys złotych (dałem prawie 36 tys). Całe szczęście, że wykupiłem AC ze stałą wartością auta.
|
|