|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - Czujnik w lusterku
pixa - 2017-09-23, 10:37 Temat postu: Czujnik w lusterku Witam
Czego czujnik znajduje się w środku lusterka? I czy jest tylko w lewym? Okablowanie mam też w prawym.
bakulik - 2017-09-23, 11:18
W prawym lusterku możesz mieć termometr (widać go od spodu). Poza tym kable mogą służyć do zasilania podgrzewania lusterek oraz ich elektrycznej regulacji.
pixa - 2017-09-23, 11:49
Właśnie prawe urwałem, więc nie zobaczę :D Mam wersję bez termometru. Kable natomiast są pociągnięte. ASO mówi, że jest czujnik jest tylko w lewym.
shrek - 2017-09-23, 18:06
Czujnik temp. zew. znajduje sie w prawym lusterku chyba we wszystkich renowkach. Nawet jezeli nie jest podlaczony to on tam jest i kable ida do kostki w kabinie, a dalej juz brak.
pixa - 2017-09-23, 18:50
W prawym czy w lewym? ASO twierdzi, ze w lewym. Jeśli nie mam termometru w aucie w komputerze, to mogę to olac i kupić zamiennik bez czujnika? Czy on ma na coś wplyw oprócz pokazywania temp?
shrek - 2017-09-23, 23:50
pixa napisał/a: | W prawym czy w lewym? ASO twierdzi, ze w lewym. |
Oni maja problem z wymiana oleju a ty mowisz czujnikach.
Pisalem w prawym 100 procent.
pixa napisał/a: | W prawym czy w lewym? ASO twierdzi, ze w lewym. Jeśli nie mam termometru w aucie w komputerze, to mogę to olac i kupić zamiennik bez czujnika? Czy on ma na coś wplyw oprócz pokazywania temp? |
zobacz wystajacy czujnik.
pixa napisał/a: | Jeśli nie mam termometru w aucie w komputerze, to mogę to olac i kupić zamiennik bez czujnika? |
jezeli nie jest podlaczony do instalacji w aucue tylko kable ida do plastikowego trojkata wewnatrz auta to tak.
pixa - 2017-09-24, 07:17
shrek napisał/a: |
pixa napisał/a: | Jeśli nie mam termometru w aucie w komputerze, to mogę to olac i kupić zamiennik bez czujnika? Czy on ma na coś wplyw oprócz pokazywania temp? |
zobacz wystajacy czujnik. |
Nie zobacze, bo lusterko juz w smietniku
pixa napisał/a: | Jeśli nie mam termometru w aucie w komputerze, to mogę to olac i kupić zamiennik bez czujnika? |
shrek napisał/a: |
jezeli nie jest podlaczony do instalacji w aucue tylko kable ida do plastikowego trojkata wewnatrz auta to tak. |
Nie wiem czy jest podlaczony. Mysle, ze nie bylo po co go podlaczac, skoro nie mam wyswietlacza temperatury. Chyba to oleje i nie zaloze. Zawsze mozna dolozyc potem jakby cos zle dzialalo (mysle o klimie, ale nie sadze, zeby w manualnej mialo to jakis wplyw)
shrek - 2017-09-24, 09:33
U mnie jest czujnik w lusterku i nie byl nigdzie podlaczony. Dopiero ja polaczylem go do zegarow i aktywiwalem wyswietlanie temperatury.
Klima manualna nie potrzebuje.Chyba ze masz S&S.
paul7 - 2017-09-28, 15:59
shrek napisał/a: | U mnie jest czujnik w lusterku i nie byl nigdzie podlaczony. Dopiero ja polaczylem go do zegarow i aktywiwalem wyswietlanie temperatury.
Klima manualna nie potrzebuje.Chyba ze masz S&S. |
A jak podłączyć ten czujnik? I uruchomić? "Gulajka" jest pod lusterkiem prawym i zawsze mnie ciekawiła co tam robi.
shrek - 2017-09-28, 18:41
W lodgy:
1 Dwa kabelki z czujnika podlaczamy do licznika do pinow 19 , 20
2 Aktywacja clip lub ddt4all
paul7 - 2017-09-28, 20:14
shrek napisał/a: | W lodgy:
1 Dwa kabelki z czujnika podlaczamy do licznika do pinow 19 , 20
2 Aktywacja clip lub ddt4all |
A w Dusterze? jest podobieństwo? I gdzie dokładnie tych pinów szukać? Tablicę rozmontować?
pixa - 2017-09-28, 20:40
U mnie okazało się, że czujnik był podłączony, wystarczyło go aktywować, co ASO zrobiło mi za free (ale za lusterko z czujnikiem i montażem skasowali mnie 450 zł). Tak wiec niekoniecznie musisz rozbierać deskę rozdzielczą.
paul7 - 2017-09-28, 21:37
pixa napisał/a: | U mnie okazało się, że czujnik był podłączony, wystarczyło go aktywować, co ASO zrobiło mi za free (ale za lusterko z czujnikiem i montażem skasowali mnie 450 zł). Tak wiec niekoniecznie musisz rozbierać deskę rozdzielczą. |
Mój Duster to rocznik 2014! Ty masz pewnie młodszy samochód, pewnie podłączono wszystko. Ja nie mam nawet pewności czy czujnik jest. Gulajka spod lusterka wystaje.
A gdzie będzie wyświetlana temperatura?
shrek - 2017-09-28, 22:59
Pin 19 i 20 w liczniku.
aktywacja via cliplub ddt4all.
wyswietlane w zegarach jako ostatnia funkcja.
pixa - 2017-09-29, 08:05
paul7 napisał/a: | pixa napisał/a: | U mnie okazało się, że czujnik był podłączony, wystarczyło go aktywować, co ASO zrobiło mi za free (ale za lusterko z czujnikiem i montażem skasowali mnie 450 zł). Tak wiec niekoniecznie musisz rozbierać deskę rozdzielczą. |
Mój Duster to rocznik 2014! Ty masz pewnie młodszy samochód, pewnie podłączono wszystko. Ja nie mam nawet pewności czy czujnik jest. Gulajka spod lusterka wystaje.
A gdzie będzie wyświetlana temperatura? |
Ja mam z 2016, z tego co pytałem w ASO to oni (Dacia) wszędzie podłączali te czujniki, tylko nie są aktywowane. ASO to nie wyrocznia, ale zanim rozbierzesz deskę, to sprawdź
shrek - 2017-09-29, 09:41
pixa napisał/a: |
Ja mam z 2016, z tego co pytałem w ASO to oni (Dacia) wszędzie podłączali te czujniki, tylko nie są aktywowane. ASO to nie wyrocznia, ale zanim rozbierzesz deskę, to sprawdź |
Od ktoregos roku. Ja dokladalem kable.
|
|