DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział techniczny - Czujnik w lusterku

pixa - 2017-09-23, 10:37
Temat postu: Czujnik w lusterku
Witam

Czego czujnik znajduje się w środku lusterka? I czy jest tylko w lewym? Okablowanie mam też w prawym.

bakulik - 2017-09-23, 11:18

W prawym lusterku możesz mieć termometr (widać go od spodu). Poza tym kable mogą służyć do zasilania podgrzewania lusterek oraz ich elektrycznej regulacji.
pixa - 2017-09-23, 11:49

Właśnie prawe urwałem, więc nie zobaczę :D Mam wersję bez termometru. Kable natomiast są pociągnięte. ASO mówi, że jest czujnik jest tylko w lewym.
shrek - 2017-09-23, 18:06

Czujnik temp. zew. znajduje sie w prawym lusterku chyba we wszystkich renowkach. Nawet jezeli nie jest podlaczony to on tam jest i kable ida do kostki w kabinie, a dalej juz brak.
pixa - 2017-09-23, 18:50

W prawym czy w lewym? ASO twierdzi, ze w lewym. Jeśli nie mam termometru w aucie w komputerze, to mogę to olac i kupić zamiennik bez czujnika? Czy on ma na coś wplyw oprócz pokazywania temp?
shrek - 2017-09-23, 23:50

pixa napisał/a:
W prawym czy w lewym? ASO twierdzi, ze w lewym.

Oni maja problem z wymiana oleju a ty mowisz czujnikach.
Pisalem w prawym 100 procent.
pixa napisał/a:
W prawym czy w lewym? ASO twierdzi, ze w lewym. Jeśli nie mam termometru w aucie w komputerze, to mogę to olac i kupić zamiennik bez czujnika? Czy on ma na coś wplyw oprócz pokazywania temp?

zobacz wystajacy czujnik.

pixa napisał/a:
Jeśli nie mam termometru w aucie w komputerze, to mogę to olac i kupić zamiennik bez czujnika?

jezeli nie jest podlaczony do instalacji w aucue tylko kable ida do plastikowego trojkata wewnatrz auta to tak.

pixa - 2017-09-24, 07:17

shrek napisał/a:

pixa napisał/a:
Jeśli nie mam termometru w aucie w komputerze, to mogę to olac i kupić zamiennik bez czujnika? Czy on ma na coś wplyw oprócz pokazywania temp?

zobacz wystajacy czujnik.

Nie zobacze, bo lusterko juz w smietniku :-(

pixa napisał/a:
Jeśli nie mam termometru w aucie w komputerze, to mogę to olac i kupić zamiennik bez czujnika?

shrek napisał/a:

jezeli nie jest podlaczony do instalacji w aucue tylko kable ida do plastikowego trojkata wewnatrz auta to tak.

Nie wiem czy jest podlaczony. Mysle, ze nie bylo po co go podlaczac, skoro nie mam wyswietlacza temperatury. Chyba to oleje i nie zaloze. Zawsze mozna dolozyc potem jakby cos zle dzialalo (mysle o klimie, ale nie sadze, zeby w manualnej mialo to jakis wplyw)

shrek - 2017-09-24, 09:33

U mnie jest czujnik w lusterku i nie byl nigdzie podlaczony. Dopiero ja polaczylem go do zegarow i aktywiwalem wyswietlanie temperatury.
Klima manualna nie potrzebuje.Chyba ze masz S&S.

paul7 - 2017-09-28, 15:59

shrek napisał/a:
U mnie jest czujnik w lusterku i nie byl nigdzie podlaczony. Dopiero ja polaczylem go do zegarow i aktywiwalem wyswietlanie temperatury.
Klima manualna nie potrzebuje.Chyba ze masz S&S.

A jak podłączyć ten czujnik? I uruchomić? "Gulajka" jest pod lusterkiem prawym i zawsze mnie ciekawiła co tam robi.

shrek - 2017-09-28, 18:41

W lodgy:
1 Dwa kabelki z czujnika podlaczamy do licznika do pinow 19 , 20
2 Aktywacja clip lub ddt4all

paul7 - 2017-09-28, 20:14

shrek napisał/a:
W lodgy:
1 Dwa kabelki z czujnika podlaczamy do licznika do pinow 19 , 20
2 Aktywacja clip lub ddt4all

A w Dusterze? jest podobieństwo? I gdzie dokładnie tych pinów szukać? Tablicę rozmontować?

pixa - 2017-09-28, 20:40

U mnie okazało się, że czujnik był podłączony, wystarczyło go aktywować, co ASO zrobiło mi za free (ale za lusterko z czujnikiem i montażem skasowali mnie 450 zł). Tak wiec niekoniecznie musisz rozbierać deskę rozdzielczą.
paul7 - 2017-09-28, 21:37

pixa napisał/a:
U mnie okazało się, że czujnik był podłączony, wystarczyło go aktywować, co ASO zrobiło mi za free (ale za lusterko z czujnikiem i montażem skasowali mnie 450 zł). Tak wiec niekoniecznie musisz rozbierać deskę rozdzielczą.

Mój Duster to rocznik 2014! Ty masz pewnie młodszy samochód, pewnie podłączono wszystko. Ja nie mam nawet pewności czy czujnik jest. Gulajka spod lusterka wystaje.
A gdzie będzie wyświetlana temperatura?

shrek - 2017-09-28, 22:59

Pin 19 i 20 w liczniku.
aktywacja via cliplub ddt4all.
wyswietlane w zegarach jako ostatnia funkcja.

pixa - 2017-09-29, 08:05

paul7 napisał/a:
pixa napisał/a:

Mój Duster to rocznik 2014! Ty masz pewnie młodszy samochód, pewnie podłączono wszystko. Ja nie mam nawet pewności czy czujnik jest. Gulajka spod lusterka wystaje.
A gdzie będzie wyświetlana temperatura?

Ja mam z 2016, z tego co pytałem w ASO to oni (Dacia) wszędzie podłączali te czujniki, tylko nie są aktywowane. ASO to nie wyrocznia, ale zanim rozbierzesz deskę, to sprawdź :-)

shrek - 2017-09-29, 09:41

pixa napisał/a:

Ja mam z 2016, z tego co pytałem w ASO to oni (Dacia) wszędzie podłączali te czujniki, tylko nie są aktywowane. ASO to nie wyrocznia, ale zanim rozbierzesz deskę, to sprawdź :-)

Od ktoregos roku. Ja dokladalem kable.