|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - Porysowana szyba
robixxxx - 2018-02-18, 09:05 Temat postu: Porysowana szyba Niestety wygląda na to, zeże szyba w Lodgy jest tak delikatna, że nie można jej w mróz dotknąć żadnym drapakiem. Są po nim rysy. Czy macie jakieś sposoby na pozbycie się tych rys?
pixa - 2018-02-18, 10:41
Możesz wziąć pastę tempo i spolerować rysy. Robiłem tak ostatnio w aucie żony i pomogło. Ważne, żeby nie przesadzić, bo porobią się refleksy.
SVENSON - 2018-02-18, 12:16
Wszystko przez zanieczyszczenia na szybie, skrobanie powoduje rysowanie powierzchni drobinkami piasku i innych.
Najlepiej stosować odmrazacz w płynie, nie ma innego sposobu.
Możesz polerować, ale tempo jest lekko scierna i może pogorszyć sprawę. Najlepiej udaj się do szybiarza niech oceni, mają też odpowiednie środki na rysy
kicpra - 2018-02-18, 12:22
Ja kupiłem skrobaczkę Murska, która nie rysuje tak szyb jak plastikowe gówna, jednak jakaś drobinka piasku zawsze zostanie na szybie. Kilka rys już zauważyłem na szybie i kupiłem odmrażacz Sonax.
Wszystko spoko, tylko dość szybko się zużywa.
SVENSON - 2018-02-18, 14:39
Niestety podgrzewania przedniej szyby nie ma
kicpra - 2018-02-18, 15:21
Szkoda, dopłaciłbym za to jeśli byłaby taka opcja, a tak zostaje pryskanie Sonaxem.
Fruxo - 2018-02-18, 15:56
Na 6 lat raz skrobałem szybę i wygląda gorzej niż w 12 letnim aucie.
W tą zimę udało sie bez skrobania, mam mocno zbitą szczotkę którą przy użyciu siły używam jak skrobaczki. Jak ruszam spryskuje obficie płynem do spryskiwaczy i szyba jest w miarę czysta. Po ok 3-4 min silnik jest na tyle ciepły że dokończa dzieła.
robixxxx - 2018-02-18, 17:18
Ta skrobaczka Murska, to całkiem chyba ciekawa opcja. Tak przynajmniej się reklamuje. A znacie jakiegoś dobregi szybiarza w okolicach Warszawy?
luckyboy - 2018-02-18, 17:38
robixxxx napisał/a: | wygląda na to, zeże szyba w Lodgy jest tak delikatna |
We wszystkich nowych samochodach szyby są bardzo miękkie i szybko rysują się. Ostatnio w aucie żony wymieniłem szybę czołową na NordGlass to po roku była gorzej porysowana niż moja 8 letnia w Golfie, a całą zimę żona stosowała odmrażacz - porysowała się od wiatru
route2000 - 2018-02-18, 19:47
Miałem skrobaczkę Murska, ale jak kupiłem nowe auto to od razu przeszedłem na odmrażacz do szyb. Psikasz i po parunastu sekundach już możesz ściągać gumową ściągaczką szyby jakby były mokre.
wuju - 2018-02-18, 20:09
Szyby Nord Glass są wyjątkowo miękkie
pixa - 2018-02-19, 08:11
Szybiarze nie podejmą się raczej polerki przedniej szyby, ponieważ będą się bali refleksów po polerowaniu. Jak pisałem - ja próbowałem pastą tempo - była poprawa, refleksów brak.
brzuch0 - 2018-02-20, 10:32
Też mamy porysowaną szybę w samochodzie żony, byłem z tym problemem u szklarza. Niestety jak to powiedział spec za dużo roboty i może nic z tego nie wyjść . Jedyna rada wymiana na nową
Jonekj - 2018-02-20, 16:19
Dowiadywałem się o profesionalną folię ochronną na przednią szybę, to w specjalizującym się w montażu folii zakładzie za zabezpieczenie szyby dokkera 1000 zł netto!
To ja podziękuję.
eplus - 2018-02-20, 20:45
A ta folia to się nie porysuje? A może mają jakieś kondoniki do ochrony tej folii?
robixxxx - 2018-02-20, 21:52
Ja dowiadywałem się jak sprawa wygląda u jednego szybiarza w Warszawie i proponuję polerkę przedniej szyby za 160 zł. Ewentualnie nakłada też tę folię, co to niby sprawia, że woda się do niej nie klei. To dodatkowo 70 zł. Chyba zaryzykuję
sub - 2018-03-12, 10:43
luckyboy napisał/a: | robixxxx napisał/a: | wygląda na to, zeże szyba w Lodgy jest tak delikatna |
We wszystkich nowych samochodach szyby są bardzo miękkie i szybko rysują się. Ostatnio w aucie żony wymieniłem szybę czołową na NordGlass to po roku była gorzej porysowana niż moja 8 letnia w Golfie, a całą zimę żona stosowała odmrażacz - porysowała się od wiatru |
Potwierdzam, że szyba się łatwo rysuje. Samochód mam 2 miesiące, skrobałem dwa razy, może trzy. Tak to używam odmrażacza. Po dwóch miesiącach mam dziesiątki małych rysek (może od kamyczków, piasku) i trzy takie spore (nie są głębokie, ale długie), niestety na wprost oczu.
Nie bardzo wiem co z tym zrobić.
pixa - 2018-03-13, 13:55
Ja nigdy nie drapałem szyby, a po półtora roku już widać mikro-ryski
Dymek - 2018-03-13, 14:04
Czasem wystarczy chlapnięcie błotem + wycieraczki i jak się tam znajdzie ostry, twardy kamyczek- rysa gotowa.
charger - 2018-03-13, 14:42
Wydaje mi się że problem dotyczy każdego auta :) Jak dużo jeździsz to szyby się niszczą (od piasku, wycieraczek itd). Z mojego doświadczenia wynika że i tak prędzej czy później dostanę kamieniem i po szybie. Zamienniki są chyba jeszcze bardziej miękkie niż oryginał (np Nordglass).
|
|