|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Na każdy temat - Czy kupic to twingo
kukubara - 2018-03-17, 19:22 Temat postu: Czy kupic to twingo Hej
Dwa tygodnie temu na imprezie urodzinowej, przy wodce ;) wyszlo, ze znajomy ma
do sprzedania Twingo I z 2000r. Niby nic ciekawego, ale to autko zostalo kupione
nowe w salonie, przez wtedy > 60 letnia pania (mama znajomego).
Nakrecila nim do dzisiaj 40tys.km :) Poniewaz lata leca - zarowno Pani jak i autu :)
to dwa lata temu dolozyla za 1000zl wspomaganie kierownicy bo juz nie dala rady krecic...
Rok temu przekonala sie ze wzrok juz nie ten powodujac stluczke - rozbity jest reflektor
i jakas blacha obok. Ma to byz zrobione...
Po tym wydazeniu Paniu zrozumiala ze jezdzic juz nie powinna i auto od zeszlego roku stoi
na ceglach ;)
Nie zebym planowal zakup auta ;) ale autem z taka historia 100% pewna warto sie
zainteresowac, tym bardziej ze Twingo I zawsze mi sie podobalo, czego nie moge
powiedziec o kolejnych wersjach...
Do rzeczy. Auto stoi dosc daleko ode mnie. Niczym wydam na PKS ;) chcialbym najpierw
dowiedziec sie wszystkiego o modelu. Wiem, ze wystepowaly w nim trzy silniki 1200cm3.
Sprawdzilem VIN (VF1C066M521973817) - znalazlem informacje ze moc to 43KW zakladajac,
ze to blad i mialo byc 44KW czyli 60KM to bylby to drugi z kolejnosci silnik. Nie najgozej -
pierwszy mial slaba opinie chyba...
Pytanko - moze ktos z Was potrafi wiecej wyciagnac z VIN niz ja darmowa pyszukiwarka?
Np. wyposazenie czy cokolwiek ;) Nie moge narazie stresowac staruszki, musze pytac przez
posrednika...
Druga sprawa - czy czesci eksploatacyjne do Twingo I sa teraz latwo dostapne? Czy mozna
jeszcze latwo kupic fabrycznie nowe czesci? Czy kazdy kowal je naprawi?
Z gory dzieki za wszelkie odpowiedzi :)
Jakub
route2000 - 2018-03-17, 19:42
A co łatwości naprawy to zależy dla kogo, jak dla mechanika to myślę, że poradzi z tym, bo to wszak RENAULT.
A jak amator mający pojecie o mechanice samochodowej to tez może poradzić, ale różnie to bywa....
Możesz poszperać np. na allegro i zobaczyć w jakiej cenie są podstawowe części do Twingo np. komplet rozrządu itp., również możesz też zajrzeć do internetowego sklepu moto-dynamic, tam mają oryginalne części RENAULT po rozsądnej cenie.
A co do VIN to można spróbować wyciągnąć z ASO historię, tylko czasami nie są chętni udostępnić "obcym" ludziom, tylko samemu właścicielowi, więc będziesz musiał się ze staruszką fatygować tam.
Możesz nawet zadzwonić do dealera RENAULT i dowiedzieć się dokładniej o modelach Twingo.
PiotrWie - 2018-03-17, 21:10
Mogę tylko pisać przez analogię - ja użytkuję ( od fabryki) Lagunę 1998 i części są bez problemu - zarówno oryginalne jak i zamienniki, ceny chyba do przyjęcia - dziś odebrałem po wymianie cylinderka hamulcowego i szczęk - koszt ( zamienniki) części 30 + 80 pln. Myślę że do Twingo będzie analogicznie.
Lza - 2018-03-17, 21:24
Należało by zacząć od sprawdzenia stopnia skorodowania elementów nośnych podwozia. W tak wiekowym aucie bardziej bym obawiał się o przekorodowanie któregoś z kluczowych elementów zawieszenia, bo to byłoby nienaprawialne.
Druga sprawa, że najpewniej doprowadzenie tego samochodu do normalnego stanu przekracza wartość tego auta. (komplet opon, płynów, filtrów, rozrząd, najpewniej przewody hamulcowe i elementy wydechu będą najprawdopodobniej do wymiany
BogdanK - 2018-03-17, 22:57 Temat postu: Re: Czy kupic to twingo
kukubara napisał/a: |
Sprawdzilem VIN (VF1C066M521973817) - znalazlem informacje ze moc to 43KW zakladajac,
ze to blad i mialo byc 44KW czyli 60KM to bylby to drugi z kolejnosci silnik. Nie najgozej -
pierwszy mial slaba opinie chyba...
|
To nie błąd, to najbardziej trwały silnik w Twingo o mocy 58 KM.
kukubara napisał/a: |
Druga sprawa - czy czesci eksploatacyjne do Twingo I sa teraz latwo dostapne?
|
Tak.
Jeśli auto będzie w dobrym stanie blacharskim, to warto je kupić (fajnie jeździ i ma dużo miejsca w środku).
DrOzda - 2018-03-17, 23:47
Obadaj:
https://youtu.be/t2POMMcB_t0
kukubara - 2018-03-18, 05:32
Lza napisał/a: | Należało by zacząć od sprawdzenia stopnia skorodowania elementów nośnych podwozia. W tak wiekowym aucie bardziej bym obawiał się o przekorodowanie któregoś z kluczowych elementów zawieszenia, bo to byłoby nienaprawialne. |
Dzieki za odpowiedz :)
Czy stan blacharki sprawdzi dowolny serwis, czy lepiej udac sie do blacharza?
Lza napisał/a: | Druga sprawa, że najpewniej doprowadzenie tego samochodu do normalnego stanu przekracza wartość tego auta. (komplet opon, płynów, filtrów, rozrząd, najpewniej przewody hamulcowe i elementy wydechu będą najprawdopodobniej do wymiany |
Auto jezdzilo, malo ale jezdzilo wiec raczej bylo dbane. Pieniadze napewno nie byly
tu problemem z tego co znam sytuacje. Zreszta to, ze Pani dolozyla wspomaganie
majac chyba ponad 80 lat o czyms swiadczy ;)
Niestety narazie nie widzialem auta, czekam na fotki... Nie szukam szrota zeby miec z nim
problemy - zakladam, ze ew. zakup tylko gdy opadnie mi szczenka przy ogladaniu :)
Jakub
kukubara - 2018-03-18, 05:33 Temat postu: Re: Czy kupic to twingo
BogdanK napisał/a: | ...
To nie błąd, to najbardziej trwały silnik w Twingo o mocy 58 KM. ... |
Aaa widzisz :) To dobrze :)
W sieci nie znalazlem informacji o silniki 58KM - jakie on ma oznaczenie???
Ps. Chyba juz wiem - DF7.
Jakub
DrOzda - 2018-03-18, 08:34
To bardzo udany silnik- zresztą jest ten sam 1.2 znany z Dacii tylko z ośmiozaworową głowicą ...
Jeździłem Clio z tym silnikiem - wyprzedzanie to dramat ale w mieście daje radę ...
D7F https://en.m.wikipedia.org/wiki/Renault_D-Type_engine
Lza - 2018-03-18, 10:23
kukubara napisał/a: | Czy stan blacharki sprawdzi dowolny serwis, |
Każdy serwis powinien dać radę, ale chyba najlepiej jechać do SKP na tortury, to przy okazji się dowiesz czy jakieś elementy zawieszenia są do wymiany.
Cytat: | Auto jeździło, mało ale jezdzilo |
No i właśnie to niedobrze, auta są projektowane do jeżdżenia. Jak dużo stoją to się psują. (brak smarowania = korozja). No, ale wszystko da się wymienić jeśli tylko blacharka będzie zdrowa.
|
|