|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - Stuki skrzypienie tylnego zawieszenia
blondas16 - 2018-04-05, 10:17 Temat postu: Stuki skrzypienie tylnego zawieszenia Od jakiegoś czasu w moim loganie II słyszę różne niepokojące dźwięki z tylnego zawieszenia. Takie dziwne skrzypienie jakby guma czy coś takiego słychać np. przy toczeniu się w korku lub cofaniu przy najechaniu na jakaś nierówność dziurę. Stuki dochodzą przy większych prędkościach wjeżdżając w jakaś nierówność dziure.
Samochód oddałem do mechanika miał to sprawdzić, powiedział ze on nic nie widzi złego w zawieszeniu i ze ewentualnie mogę na szarpakach sprawdzic na stacji diagnostycznej. Podejrzewam ze po prostu olał temat.
Czy ktoś może wie czym to może być spowodowane i podrzuci jakiś trop?
route2000 - 2018-04-05, 10:19
A czy Ty byłeś tam u mechanika jak on sprawdzał?
Czy tylko dałeś mu auto i poszedłeś sobie, by po 15 minutach wrócić odebrać auto?
blondas16 - 2018-04-05, 10:48
Oddałem samochód bo miał zrobić kilka rzeczy i między innymi sprawdzić zawias z tylu. Po odbiorze samochodu powiedział ze on nic z tylu nieprawidłowego nie widzi
route2000 - 2018-04-05, 10:50
Jedź na stację diagnostyczną, niech sprawdzą na szarpakach czy nie ma jakiś luzów...
blondas16 - 2018-04-05, 15:06
Byłem na diagnostyce.
W zawieszeniu nie ma luzów. Skrzypienie i stukanie pochodzi od prawego tylnego amortyzatora. Pojawiło się gdy złapał za tylną część samochodu i zaczął poruszać góra dół.
sprawność lewego 75% prawego 72%
Powiedział że tak musi być i nie cie nie zrobi a nie ma sensu wymieniać na nowy.
Nic się z tym nie da zrobić? Szału dostanę od tego pukania
topdrive - 2018-04-05, 15:47
Nie wiem jak jest mocowany amortyzator w loganie, ale może warto spróbować dociągnąć trochę śruby trzymające amor? Może tylko moment tam jest za mały i przez to coś skrzypi... Miałem coś takiego kiedyś w Marei...
sobol1976 - 2018-04-05, 15:55
Nie ma tam jakiejś gumy, którą po zimie warto posmarować? U mnie w dużym mrozie też coś popiskiwało z tyłu chwilami. Całą Dacię trzeba by popsikać, posmarować i może by przestała skrzypieć.
arnold - 2018-04-05, 16:54
Może górne mocowania warto obejrzeć. I trochę skasować ewentualne luzy.
shrek - 2018-04-05, 17:20
blondas16 napisał/a: |
. Skrzypienie i stukanie pochodzi od prawego tylnego amortyzatora. |
No to tak jak lodgy z tylu. No i u mnie zaczynaja stukac z przodu ale tylko po jakiejs jezdzie okolo 300 km.
Ratuje cie tylko wymiana.
wat - 2018-04-05, 21:10
rozwiązanie jest chyba tylko jedno - pora wyjąć teściową z bagażnika sorry ale nie mogłem sie powstrzymać
Dar1962 - 2018-04-06, 08:19
przyczyna może być banalna a skutki niegroźne - sprawdź amortyzatory od strony nadkoli, w ich górnej (lub dolnej - już nie pamiętam) części są gumowe tuleje. W czasie pracy amortyzatora jego zewnętrzna rura ociera o twardą wewnętrzną gumę osłony. Jak dostanie się tam błoto czy piasek - tym bardziej. Jeśli na lakierze amortyzatora widać pionowe przetarcia do żywego metalu, to może być właśnie to. Miałem tak w DD. Miejsca, gdzie tarło, smarowałem okresowo jakimś smarem stałym lub wazeliną techniczną - żeby nie wypłukały się od razu. Pomagało
|
|