DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział techniczny - Najdroższa naprawa??

bromkalukasz - 2018-08-26, 16:09
Temat postu: Najdroższa naprawa??
Ile wyniosła was jednorazowa najdroższa naprawa waszej Daci??
BoloSr - 2018-08-26, 16:16
Temat postu: Re: Najdroższa naprawa??
bromkalukasz napisał/a:
Ile wyniosła was jednorazowa najdroższa naprawa waszej Daci??

60310
Za tyle ja zlozyli w calosc jako nowy samochod.

bromkalukasz - 2018-08-26, 16:22

Hahaha a na poważnie?
I odrazu 0rosil bym o podanie linka do tematu odnośnie ilości spalanego paliwa .

Mamert - 2018-08-26, 16:59

Jakby to ująć, na gwarancji 8-mio krotne uszczelnianie silnika w tym 2 albo 3 razy rozrząd, z tym że nie ja płaciłem.
Najdroższa naprawa to akurat ostatnia 670 zł pompa paliwa po 10 latach z LPG.

bromkalukasz - 2018-08-26, 18:55

Rozumiem ze to wszystko w starym modelu miała miejsce mam nadzieje że w nowych to poprawili.
DrOzda - 2018-08-26, 19:01

Silniki to akurat z pewnością zepsuli. K7M robiły spokojnie po 500 tys. kilometrów z wymianą oleju tylko.
bromkalukasz - 2018-08-26, 19:01

Czy możecie podać linka do tematu odnośnie spalania ??
metalic - 2018-08-26, 19:51

DrOzda napisał/a:
Silniki to akurat z pewnością zepsuli. K7M robiły spokojnie po 500 tys. kilometrów z wymianą oleju tylko.

Czemu uważasz, że zepsuli?

bromkalukasz - 2018-08-26, 20:54

A czy są użytkownicy rocznika 2018 którzy musieli odstawić juz swoje samochody do ASO??
GRL - 2018-08-26, 21:35

bromkalukasz napisał/a:
Czy możecie podać linka do tematu odnośnie spalania ??

Nie wyręczamy leniów.

bromkalukasz - 2018-08-27, 05:13

Ciężko pozyskać rzetelne informacje odnośnie spalania.
Jeden pisze ze pali mu 5.2 l benzyny w cyklu mieszanym drugi znowu ze 10.
Chyba należy wyciągnąć średnia i będzie to ok 7.5l ☺
Jak by to było 6l to się nawet gazu nie opłaca montować

Marek1603 - 2018-08-27, 05:57

Tutaj masz spalanie dla DD 1,6 Sce (patrz jakiego użytkownik ma 4x4 czy 4x2). Wszystko zależy od stylu jazdy i gdzie jeździsz. Na początku zawsze będzie ci więcej palił. Unormuje się po około 5kkm.
bromkalukasz - 2018-08-27, 08:53

DOkładnie
Musze zadać to pytanie tylko proszę nie krytykujcie☺
Jak to jest z klimatyzacją automatyczną czy mogę ją wyłączyć i ustawić zwykły nawiew ( rzadko używam klimy a nie chciał bym być na nią skazany )??

pavulon78 - 2018-08-27, 09:01

bromkalukasz, Tak, są ;) Mój stoi w ASO już tydzień bez żadnych widoków na skuteczną naprawę. Jakbym wiedział w co się wpakuję kupując dustera to w życiu bym nie zajrzał do salonu dacii.
bromkalukasz - 2018-08-27, 09:23

To lipa ale to narazie jedna osoba wiec nie panikuje ☺
A co konkretnie się stało i jak z ta klima można ustawić nawie w? ?

Prezes - 2018-08-27, 09:30

Od klimatyzacji czy to automat czy manual jest guzik do włączania i wyłaczania.
Ja mam automatyczną i czasem rano jak jest chłodno wyłączam.
Jak kliknie się środkowy przycisk to wszystko wraca do automatu, jak coś ręcznie zmienisz - czy gdzie ma wiać, czy ma być klima, jaka siła wiania, to automat się wyłącza, steruje tylko temp. powietrza, na tyle ile może (w zależności od tego, czy klimatyzacji nie wyłączysz).

pavulon78 - 2018-08-27, 09:31

bromkalukasz, Nie wiem czy tylko jedna. Z tym samym problemem co mój borykają się co najmniej jeszcze dwie osoby z tego forum (wywala kontrolkę ciśnienia oleju i komunikat o awarii silnika przy odpalaniu). W ASO mi powiedzieli że dla centrali Dacii/Renault w Polsce jest to znany problem bo mieli dużo zgłoszeń tej usterki ale na razie są jak dzieci we mgle, na oślep sprawdzają różne systemy samochodu. Nie znają konkretnego rozwiązania tego problemu.

W czerwcu na forum był jeszcze użytkownik (nie pamiętam loginu) z wywalajacą się kontrolką chech engine któremu aso "zaaresztowało" samochód bo usterka ponoć stwarzała jakieś niebezpieczeństwo w użytkowaniu. Dostał samochód zastępczy i od dawna widzę że nie pokazuje się na forum.
Odnośnie klimy to spokojnie możesz ją wyłączyć i jeździć z samymi nawiewami.

bromkalukasz - 2018-08-27, 09:38

Dzięki.
A jak ci wychodziło spalanie??
Czy rzeczywiście można osiągnąć spalanie na poziomie 6l w mieście czy to bajki??
Niektórzy nawet zdjęcie wrzudają z 5l
W takiej sytuncji po co gaz??

pavulon78 - 2018-08-27, 09:40

bromkalukasz, Raczej bajki. Mi wychodzi w granicach 7,3 a jeżdżę do pracy bardzo wcześnie rano, praktycznie bez korków. Ale generalnie nie pali źle ten samochód. Spodziewałem się że będzie kotłował więcej.
bromkalukasz - 2018-08-27, 10:17

Jak się zlapiemy w 7l to raczej nie będę myślał o zagazowywaniu po upływie gwarancji.
Narazie to świeża sprawa nikt jeszcze tego rocznika na gaz nie preklama bo gwarancja wiec nie wiadomo jak się będzie sprawdzał silnik a szczególnie zawory.

Belphegor - 2018-08-27, 10:22

bromkalukasz napisał/a:
DOkładnie
Musze zadać to pytanie tylko proszę nie krytykujcie☺
Jak to jest z klimatyzacją automatyczną czy mogę ją wyłączyć i ustawić zwykły nawiew ( rzadko używam klimy a nie chciał bym być na nią skazany )??

Używam klimy dokładnie tak, jak opisał Prezes, ale nawet w instrukcji jest napisane, żeby przy klimie automatycznej używać jej w miarę jak najczęściej. W każdym razie spadku mocy nie odczuwam przy włączonej klimie, a o różnicy spalania będę mógł się wypowiedzieć, jak używanie klimy stanie się rzadkością (np. w październiku).

maugu - 2018-08-27, 10:38

bromkalukasz napisał/a:
DOkładnie ...Jak to jest z klimatyzacją automatyczną czy mogę ją wyłączyć i ustawić zwykły nawiew ( rzadko używam klimy a nie chciał bym być na nią skazany )??

Ja mam taka praktykę - gdzieś zasłyszaną- jak jeżdżę z klimą to ok 3-4 minuty przed dojazdem do celu - wyłączam ją - w celu wysuszenia. Ktoś w serwisie kiedyś dał mi taką radę. Wnętrze klimatyzacji "rosieje" (punkt rosy). I teraz - w trakcie pracy w kanałach nawiewu nie rozwijają się grzyby i bakterie bo za zimno, tak samo jak jest sucho, ale jak wszystko pozostaje pozostawione mokre po pracy klimy na kilka godzin to tam wtedy powstają znakomite warunki do rozwoju pleśni, grzybów itp. (rozwijają się one tylko w sprzyjającej temperaturze i wilgotności).

bromkalukasz - 2018-08-27, 10:42

Ja klimy używam tylko jak jest temperatura 25 i więcej
Czyli przed wyłączeniem klimy ustawić na parę minut nawiew żeby osuszyć? ?

maugu - 2018-08-27, 11:09

Ja tak robię i uchylam okna bo "atmosfera" w samochodzie robi się mocno wilgotna, ale o to chodzi - o suszenie.
Żywiec - 2018-08-27, 11:24

Na razie i oby jedyny taki koszt 9.732,67 PLN
bromkalukasz - 2018-08-27, 12:12

Ile?? Za co??
Masz auto z 2017 co ci moglo tak szybko walnąć i chyba na gwarancji jest

Żywiec - 2018-08-27, 13:44

bromkalukasz napisał/a:
Ile?? Za co??
Masz auto z 2017 co ci moglo tak szybko walnąć i chyba na gwarancji jest

Samo się nic nie zepsuło, pomogłem Dacii. Pokonywałem skutą lodem rozlaną rzeczkę i bryły lodu (po tym jak się lód załamał pod ciężarem samochodu) uszkodziły mi dwie chłodnice (silnika i klimatyzacji), atrapy i kilka mniej istotnych rzeczy.

Mamert - 2018-08-27, 14:42

Eee, ale takie rzeczy się nie liczą, chodzi o to co się "samo" zepsuło, a nie "specjalnie" zepsułem.
Dzida - 2018-08-27, 17:19

bromkalukasz napisał/a:
Jak się zlapiemy w 7l to raczej nie będę myślał o zagazowywaniu po upływie gwarancji.
Narazie to świeża sprawa nikt jeszcze tego rocznika na gaz nie preklama bo gwarancja wiec nie wiadomo jak się będzie sprawdzał silnik a szczególnie zawory.

Człowieku, weź się zastanów. Jak samochód z wolnossącym silnikiem 1.6 o współczynniku Cx równemu czołgowi lub też budce RUCHU będzie palił 7 litrów, myślisz trochę. . . . :roll:

eplus - 2018-08-27, 17:54

Powolnemu SCe pali 5/100 w terenie. :lol: :lol:
wuju - 2018-08-27, 20:00

A na trasie benzynę produkuje :lol: :mrgreen: :lol:
m81wwski - 2018-08-27, 20:24

Moja najdroższa naprawa 2150 PLN z czego ok 1600 za wymianę pompy wspomagania na regenerowaną ale ASO. 550 wymiana świec, przewodów WN, regulacja luzów zaworowych

Spalanie wersji 7-os gdzie jeździ 6 osób - LPG Landi Renzo - średnie 9,4 / 100 km.
Noga ciężka ponieważ wersja 1,6 to trup jeżeli chodzi o dynamikę :)

Żywiec - 2018-08-28, 08:53

Mamert napisał/a:
Eee, ale takie rzeczy się nie liczą, chodzi o to co się "samo" zepsuło, a nie "specjalnie" zepsułem

No to nie będę czynnym uczestnikiem tego wątku, bo próbuje już zajeździć drugą Draculę, a nie oszczędzam samochodu, jeździ w każdych warunkach i w każdych okolicznościach przyrody, uważam że niezależnie od marki, koloru, czy napędu, samochód służy do jeżdżenia i do eksploatowania go w maksymalnym zakresie, a nie mycia, "pucowania" i robienia sobie z nim "selfie".

Marek1603 - 2018-08-28, 09:05

Żywiec napisał/a:
samochód służy do jedzenia i do eksploatowania go w maksymalnym zakresie, a nie mycia, "pucowania" i robienia sobie z nim "selfie".

Krzysztofie, do mnie pijesz? ;-) :mrgreen: :mrgreen:

Żywiec - 2018-08-28, 09:32

Marek1603 napisał/a:
Krzysztofie, do mnie pijesz?
Absolutnie nie ;-) , napisałem to aby zaznaczyć że u mnie samochód nie chce się zepsuć pomimo tego ze go eksploatuje niekiedy niezgodnie z przyjętymi normami, czyli że więcej jeżdżę niż go myję i jeżdżę tam gdzie można doszukać się złamania przepisów i na pewno "terroekooszołomy" dostały by zawału. Ale w środku mam czysto :).
Marek1603 - 2018-08-28, 10:33

No dobra nie denerwuj się, tylko żartowałem, bo ostatnio trochę swojego wypastowałem.
Za to po Olandii wszystko szybciutko zeszło.

eplus - 2018-08-28, 11:07

Podopieczny św. Krzysztofa powinien jednak cokolwiek dbać o auto. Spóźnione ale serdeczne... :lol:
grapess - 2018-08-28, 12:13

DrOzda napisał/a:

O ile to prawda to punkt za nie sprzedawaniem Lodgy :)

Odnośnie najdroższej naprawy do 900pln wymiana rozrządu, pompy wody i paska

matysz - 2018-08-28, 21:25

1600zł.
k7m logan mcv ph1 przy 300tys km wymiana zaworów/planowani głowicy i inne pierdoły.

Mamert - 2018-08-28, 21:56

grapess napisał/a:
Odnośnie najdroższej naprawy do 900pln wymiana rozrządu, pompy wody i paska

To nie jest naprawa, to wymiana materiałów eksploatacyjnych, takich jak klocki, tarcze i płyny.

grapess - 2018-08-29, 09:17

Mamert napisał/a:

To nie jest naprawa, to wymiana materiałów eksploatacyjnych, takich jak klocki, tarcze i płyny.

Materiały eksploatacyjne to benzyna/ropa/gaz, płyn do spryskiwaczy, zawieszka zapachowa.
Reszta

wojtek013 - 2018-08-29, 20:57

OK; a wymiana opon to naprawa, czy eksploatacja?
Jak pasek dupnie i rozpindoli się głowica to naprawa. Wymiana profilaktyczna rozrządu to eksploatacja.
Ale to tylko moje skromne zdanie.

tAboon - 2018-08-30, 06:30

Wymiana rozrządu to eksploatacja, podobnie jak klocki, filtr powietrza itp.

Zerwany pasek można nazwać naprawą/awarią, wymiana profilaktyczna bądź z powodu zużycia eksploatacyjnego to eksploatacja.

grapess - 2018-08-30, 08:57

Acha,
Czyli jeżeli wymienię element przed jego totalnym zużyciem to jest to eksploatacja a jak nie zdążę i wyeksploatowany element coś przy okazji rozpieprzy to jest to naprawa?

Jak wymienię opony na czas to jest to eksploatacja, jak stara pęknie i będę dachował to będzie naprawa?

Jak zrobię remont generalny silnika po przejechaniu 200kkm czy 300 kkm to będzie eksploatacja, jak się nie wyrobię i mi coś pierdyknie i rozwali kawał silnika to będzie wtedy naprawa????

tAboon - 2018-08-30, 09:21

grapess, Nie wrzucaj do jednego worka. Niektóre elementy się wymienia ze względu na wyeksploatowanie. Niektóre rzeczy mogą się zepsuć ze względu na ich wadę, niewłaściwe użytkowanie lub po prostu zużycie.

Wszystko zależy od sytuacji, podobnie jak z pytaniem:
Jaka jest różnica między piłą mechaniczną a papierem toaletowym? W sumie żadna - chwila nieuwagi i palec uje****.

eplus - 2018-08-30, 13:52

Macie dziwne problemy.
Belphegor - 2018-08-30, 17:28

To samo miałem napisać. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Mamert - 2018-08-30, 19:26

grapess napisał/a:

Hmm… K7M... z jednej strony jest wytrzymały... z drugiej jednak to padaka jakich mało... Nie wiem czy czasem nie kupili licencji od FSO na ten silnik. Mam nadzieję, że ten 1.6 Sce 100 będzie bardziej cywilizowany.

dudu$ - 2018-08-30, 19:52

Mamert napisał/a:
grapess napisał/a:

Hmm… K7M... z jednej strony jest wytrzymały... z drugiej jednak to padaka jakich mało... Nie wiem czy czasem nie kupili licencji od FSO na ten silnik. Mam nadzieję, że ten 1.6 Sce 100 będzie bardziej cywilizowany.

Miałem K7J w Thalii czyli 1.4 8v ten sam motor co K7M z tym że zwiększoną pojemnością. Silniczek bardzo dobry, wytrzymały i mało awaryjny nie wiem dlaczego uważasz, ze to padaka. Jak każdy silnik posiada jakieś wady ( np wyciek oleju spod głowicy ) ale posiada on więcej zalet niż wad. Czy jest za słaby ? K7J o mocy 75km i momencie 114Nm do 100km/h rozpędzało thalię ważącą 910km w 12 sekund myślę że K7M w daciach które ważą o ponad 100kg więcej będzie generował podobne osiągi. Załuję, że w Sandero II/Logan II jako podstawowy silnik zostawili D4F a nie K7M wtedy to auto poruszało by sie przyzwoicie.

Mamert - 2018-08-30, 20:01

Bo robi więcej hałasu niż jedzie. Nie chce mi się tego tłumaczyć, bo już to na tym forum robiłem 10 lat temu. Ma identyczną charakterystykę jak silnik FSO (posiadałem dużego Fiata) i nawet nie dorasta do pięt do Fiatowskiego silnika 1.4 8v 70 KM, który nie był żadnym cudem techniki.
A ten wyciek spod głowicy, to akurat nie spod głowicy, a ze śrub mocujących metalową obudowę rozrządu...

Mamert - 2018-08-30, 21:47

dudu$ napisał/a:
Załuję, że w Sandero II/Logan II jako podstawowy silnik zostawili D4F a nie K7M wtedy to auto poruszało by sie przyzwoicie.

Jeździłem Clio II z D4F i moim zdaniem ten silnik w kulturze pracy, przyśpieszeniach i zużyciu paliwa jest znacznie lepszy od K7M. Co do awaryjności, to się nie wypowiem, bo jeździłem nim 3-4 tygodnie, gdy Dacia stała u lakiernika.

styrc - 2019-02-12, 20:47
Temat postu: Wymiana skrzyni biegów
Wymiana po zatarciu,wysoki pisk na 5 biegu,ale dojechałem z Łodzi do Legnicy 15 stycznia 2019.
Koszt wymiany skrzyni (po regeneracji 2200 zł ) ,przy okazji sprzęgła,dwóch łożysk w kołe przednim prawym i tylnym lewym ,razem 3500 zł ,+ wymiana akumulatora Centra Futura 400zł.to wszystko po przebiegu 92 000 tys.km.

BLACHA_997 - 2019-02-14, 10:33

Powolny napisał/a:
RS nie z katalogu, jak Wszystkie lecz na indywidualne zamówienie.

Jak masz samochód na INDYWIDUALNE zamówienie to co się dziwisz, że ASO na cię w czterech literach i wysyła cie na Berdyczów. Wychodzą z założenia, że skoro było cię stać zamówić indywidualny model pojazdu to indywidualnie go teraz naprawiaj. Oni naprawiają samochody seryjne. Dla indywidualnych są indywidualne stacje obsługi, których pracownicy mają indywidualne podejście do każdego przypadku i są w stanie indywidualnie naprawić każdy samochód złożony na indywidualne potrzeby indywidualnego klienta.