DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział techniczny - Głośna pompa paliwa Dokker dCi

bbb131 - 2018-11-26, 11:57
Temat postu: Głośna pompa paliwa Dokker dCi
W moim Dokkerze głośno pracuje pompa paliwowa. Słychać ją nie tylko na wyłączonym silniku i załączonym zapłonie ale także jak chodzi silnik na postoju. Szczególnie jet to słyszalne jak bak jest prawie pusty.
Czy w waszych samochodach jest podobnie czy mam uszkodzoną pompę. Dodam że tak było od nowości, no może trochę ciszej.
Pozdrawiam

rafal_rx - 2018-11-27, 11:21
Temat postu: Re: Głośna pompa paliwa Dokker dCi
Czy jest w zbiorniku paliwa?
Trzeba się jak najszybciej dostać do smoka w zbiorniku paliwa i zobaczyć, czy nie jest zanieczyszczony.

shrek - 2018-11-28, 07:17

Jezeli masz pompe w baku(nie wszustkie maja) to dzwignij tylne siedzisko i zobacz co jest nie tak. Byc moze peknieta lub przytkana lub ma luz. Przy awarji tej pompy pojazd przewaznie juz nie odpala. Podlacz jeszcze kompa i sprawdz jakie podaje cisnienie.
Jak sprawdzic czy ppmps jest w baku?
Jak masz gruszke reczna do paliwa po prawej stronie pojazdu przy mocowaniu gornym amorka, to nie ma pompy, jak nie ma to masz pompe.

tAboon - 2018-11-28, 07:20

shrek napisał/a:
Jak masz gruszke reczna do paliwa po prawej stronie pojazdu przy mocowaniu gornym amorka, to nie ma pompy, jak nie ma to masz pompe.
Od kiedy to tak jest?
W Scenicu miałem pompę i gruchę.

shrek - 2018-11-28, 07:26

No ja jeszcze sie nie spotkazem z pompa i grucha jednoczesnie w 1.5 k9k w 1,9 ( tych starszych) tak bylo, ale nie przeczecz, ze moze tak byc.
tAboon - 2018-11-28, 08:32

shrek, No ja w 1,9 dCi 96kW miałem gruchę i pompę :)
shrek - 2018-11-28, 08:36

Tak wlasnie pomyslalem, ze miales scenica 1.9.( troche sie tego robi w FR) ;-)
bbb131 - 2018-11-28, 19:29

Gruszki nie ma w Dokkerze, pompa jest bo ją słychać. Samochód jest z czerwca tego roku więc zabrudzenie nie wchodzi w grę. Kwestia jest taka, czy pompa może być uszkodzona od nowości?
shrek - 2018-11-28, 19:35

Moze. Wszystko jest mozliwe.
Tylko tak jak pisalem uszkodzona podaje za niskie cisnienie i fura nie pali.

rafal_rx - 2018-11-28, 20:23

shrek napisał/a:
Moze. Wszystko jest mozliwe.
Tylko tak jak pisalem uszkodzona podaje za niskie cisnienie i fura nie pali.

Poważniejszą sprawą jest ryzyko zatarcia pompy wysokiego ciśnienia - jeżeli paliwo nie jest podawane po stronie niskiego ciśnienia.

shrek - 2018-11-28, 20:25

Raczej nie, bo jak nie poda to silnik nawet nie odpali ani nie pojedzie. No chyba, ze bedzie ktros na plaka palic i to dlugo.