|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - Belki, bagażniki i boxy dachowe dla Dustera II (od 2018)
Black Dusty - 2019-01-04, 15:22 Temat postu: Belki, bagażniki i boxy dachowe dla Dustera II (od 2018) Proszę o podzielenie się informacjami jakich używacie belek i boxów dachowych. Ktoś może używa https://allegro.pl/bagaznik-aguri-prestige-dacia-duster-2018-i7453499775.html
arczi_88 - 2019-01-04, 17:02
Ja mam dokładnie ten model, w tym kolorze ^^ kupiłem jakieś 2 lata temu. Fajne, lekkie, nie wystają dużo nad relingi i nie wystają wcale poza ich obrys. W miarę ciche - do ok. 80 km/h jest znośnie. W czasie pierwszego montażu trzeba sobie dokładnie dopasować rozstaw, bo można je rozciągnąć na boki kilka centymetrów i potem dociąć uszczelkę. Sam montaż do relingów zajmuje 10 min., ja u siebie potrzebuję drabinki + imbus, który jest w zestawie. Max. ładowności nie testowałem, u mnie przeważnie na dachu jeździ drabina a ostatnio przywiozłem sobie na budowę profile do sufitów. Akcesoria montuje się do tego bagażnika albo obejmami albo na wsuwki typu T - ich w zestawie nie ma.
Wady też są - nie można ich załadować od samego brzegu, bo profil wchodzi w uchwyt. I wtedy to co wieziemy musiałoby leżeć na uchwycie. Ju noł. Tzn. ja nie wiem czy to problem ale mi to się nie podoba, przesuwam to tak, żeby leżało na profilu ale znowu potem przeszkadza antena xDD
Black Dusty - 2019-01-04, 18:38
arczi_88 napisał/a: | Ja mam dokładnie ten model, w tym kolorze ^^ kupiłem jakieś 2 lata temu. Fajne, lekkie, nie wystają dużo nad relingi i nie wystają wcale poza ich obrys. W miarę ciche - do ok. 80 km/h jest znośnie. W czasie pierwszego montażu trzeba sobie dokładnie dopasować rozstaw, bo można je rozciągnąć na boki kilka centymetrów i potem dociąć uszczelkę. Sam montaż do relingów zajmuje 10 min., ja u siebie potrzebuję drabinki + imbus, który jest w zestawie. Max. ładowności nie testowałem, u mnie przeważnie na dachu jeździ drabina a ostatnio przywiozłem sobie na budowę profile do sufitów. Akcesoria montuje się do tego bagażnika albo obejmami albo na wsuwki typu T - ich w zestawie nie ma.
Wady też są - nie można ich załadować od samego brzegu, bo profil wchodzi w uchwyt. I wtedy to co wieziemy musiałoby leżeć na uchwycie. Ju noł. Tzn. ja nie wiem czy to problem ale mi to się nie podoba, przesuwam to tak, żeby leżało na profilu ale znowu potem przeszkadza antena xDD |
Dzięki Arczi_88 za odpowiedź. Patrzę na nie bo nie dodają nic wysokości nad relingi i wyglądają wg mnie nieźle. Czy twoje mają uchwyty metalowe czy plastik bo gdzieś przeczytałem że się złamał uchwyt komuś?
Black Dusty - 2019-01-04, 18:39 Temat postu: Re: Belki i boxy dachowe dla Dustera 2018
Powolny napisał/a: | Cytat: | "Black Dusty" [...] jakich używacie belek |
Marki nie pamiętam, ale gwizd od ok. 70 km/h
Myślę, że chyba wszystkie gwiżdżą.
Marka, mocowanie?
Jakie to ma znaczenie?
Kupuj wg uznania i zapewne ceny oraz "otwieracza", na to bym proponował zwrócić uwagę.
Odpina się agrafką - chyba większość. |
Kolego Powolny dzięki Ci za próbę pomocy ale daruj sobie bo pisać dla samego pisania nie ma sensu!
arczi_88 - 2019-01-04, 18:53
Uchwyty są metalowe, powleczone jaką gumą czy czymś, bo takie matowe jakieś. Dodatkowo gumowe podkładki w miejscu gdzie dotyka relingu. Ciężko będzie to złamać, choć jak dowali się za mocno to się odgina i nie można włożyć osłonki z zamkiem. Jak się popuści to wraca na miejsce i jest ok.
Black Dusty - 2019-01-04, 19:49
arczi_88 napisał/a: | Uchwyty są metalowe, powleczone jaką gumą czy czymś, bo takie matowe jakieś. Dodatkowo gumowe podkładki w miejscu gdzie dotyka relingu. Ciężko będzie to złamać, choć jak dowali się za mocno to się odgina i nie można włożyć osłonki z zamkiem. Jak się popuści to wraca na miejsce i jest ok. |
Powiedz mi jeszcze jeżeli masz czarne to czy są one pomalowane, pogumowane, jak z zarysowaniami a jeżeli srebrne to też jak z trwałością powłoki?
papse - 2019-01-04, 20:04
Co do belek się nie wypowiem, bo dopiero mam dostać w gratisie wraz z odbiorem Dustera.
Ale mogę się wypowiedzieć na temat boxa i jazdy z belkami bez boxa.
Miałem na swoich autach różne belki, od typowo budżetowych po klasę średnią wyższą. Moim zdaniem wszystkie belki podczas jazdy na pusto świszczą mniej lub bardziej. Sytuacja zmienia się diametralnie po założeniu boxa - następuje błoga cisza
Potwierdzone z boxem budżetowym ECO oraz z aktualnie posiadanym KAMEI Huski L
Huski posiada klasyczne cybanty do mocowania i dzięki temu podłoga jest prawie idealnie płaska, na czym mi zależało najbardziej. Wszystkie mocowania typu Quick bardzo odstają od podłogi, weź to pod rozwagę przy zakupie boxa.
Black Dusty - 2019-01-04, 20:18
papse napisał/a: | Co do belek się nie wypowiem, bo dopiero mam dostać w gratisie wraz z odbiorem Dustera.
Ale mogę się wypowiedzieć na temat boxa i jazdy z belkami bez boxa.
Miałem na swoich autach różne belki, od typowo budżetowych po klasę średnią wyższą. Moim zdaniem wszystkie belki podczas jazdy na pusto świszczą mniej lub bardziej. Sytuacja zmienia się diametralnie po założeniu boxa - następuje błoga cisza
Potwierdzone z boxem budżetowym ECO oraz z aktualnie posiadanym KAMEI Huski L
Obrazek
Huski posiada klasyczne cybanty do mocowania i dzięki temu podłoga jest prawie idealnie płaska, na czym mi zależało najbardziej. Wszystkie mocowania typu Quick bardzo odstają od podłogi, weź to pod rozwagę przy zakupie boxa. |
Dzieki. Ale Quick to jest moment a jak czasowo wychodzi z cybantami lub mocowanie do rowka ?
papse - 2019-01-04, 20:22
Black Dusty napisał/a: | Dzieki. Ale Quick to jest moment a jak czasowo wychodzi z cybantami lub mocowanie do rowka ? |
Boxa zakładam 1-2 razy rocznie, w moim przypadku te kilka minut więcej nie stanowi problemu. Tak jak napisałem zależało mi na płaskiej podłodze.
arczi_88 - 2019-01-04, 20:22
Black Dusty, jak wrócę do domu to zrobię kilka zdjęć i przyjrzę się dokładnie, bo mi teraz wbiłeś klina 😁 Rys raczej nie mam, bo to co wożę leży na uszczelce a pasy są miękkie.
Black Dusty - 2019-01-04, 20:31 Temat postu: Re: Belki i boxy dachowe dla Dustera 2018
Powolny napisał/a: | Cytat: | "Black Dusty" [...] daruj sobie bo pisać dla samego pisania nie ma sensu |
Masz rację, nie ma sensu, bo Ty, naprawdę nie masz pojęcia o belkach, a co gorsza, pytasz = doprecyzowujesz, wybacz, banialuki.
No, chyba, że kupujesz belki dla belki.
Co Ty masz zamiar wozić na owych belkach?
Jak boks, to myśl nieco szerzej, bo przeciętny użytkownik, coś zawsze pozostawia w boksie, a z tego co wiem, to znikają boksy dla boksów i tego, co tam jeszcze się znajduje.
Sam wygląd nie ma znaczenia, za wyjątkiem mocowania.
Ale wolny wybór. |
Kolego Powolny jeżeli jeszcze tego nie odczułeś to napiszę Ci to drukowanymi literami NIGDY WIĘCEJ NIE ODPOWIADAJ NA MOJE PYTANIA BĄDŹ PROŚBY CHOĆBY NIE WIEM JAK BYLEŚ PEWNY ŻE CHCESZ MI POMÓC NIE RÓB TEGO !!!
Black Dusty - 2019-01-04, 21:53 Temat postu: Re: Belki i boxy dachowe dla Dustera 2018
Powolny napisał/a: | Cytat: | "Black Dusty" NIGDY WIĘCEJ NIE ODPOWIADAJ NA MOJE PYTANIA BĄDŹ PROŚBY CHOĆBY NIE WIEM JAK BYLEŚ PEWNY ŻE CHCESZ MI POMÓC NIE RÓB TEGO !!! |
OK, ale nie bierz tego do siebie, bo piszę publicznie, i raczej w domyśle - dużym domyśle - co do Twojej osoby.
Raczej dotyczy to ogółu, zatem zbędnie bierzesz coś do siebie.
Uśmiechnij się, jutro będzie lepiej.
Wiem, że obcesowo pisałem, ale na poważnym forum pytać o kolor, podkładki, to kpina z czytelników. |
Kpina z czytelników, no cóż kolega do którego kierowałem to pytanie jakoś mi chce odpowiedzieć na nie a Ty nie mając nic konkretnego do powiedzenia wcinasz się w rozmowę więc myślę że kpiną jest po prostu Twoja obecność w tym miejscu!
arczi_88 - 2019-01-04, 22:09
Spokój dzieci xDD
No dobra, wróciłem, obejrzałem, mam foty. Profil jest malowany (srebrny to pewnie gołe amelinium), rysek nie mam specjalnie a leżą byle jak w kartonie. Uchwyt - ten dół metalowy na 100%, góra ch#$ wi - cieplejsze trochę w dotyku, może plastik a może to przez tą gumę, nie wiem. Nie udało się połamać w każdym razie.
Belphegor - 2019-01-04, 23:04
Tak właśnie przeczytałem tytuł tematu... Czy autorowi nie chodziło o belki do ND?
arczi_88 - 2019-01-04, 23:14
No ale ten bagażnik pasuje do miliona modeli to w czym problem? xD kwestia dobrania optymalnej długości, pytał o konkretny model bagażnika - pierwszy post - to jak mam go na innym aucie niż Duster to nie mogę o nim napisać? ;'(
Pianka - 2019-01-04, 23:50
Ja mam belki oryginalne. Robi je Mont Blanc. Użytkowałem od kwietnia przez całe lato.
Miałem 3 bagażniki na rowery.
Tu pisałem.
Tak jak wszyscy piszą. Trochę szumią.
Z wad to nie mają zabezpieczenia - zamka. Chociaż jak pokazał mi kiedyś kolega - te zamki to trochę jednorazówki. Udowodnił to na jednym z nich, wkładając śrubokręt i na chama przekręcił, wyłamując zamek
Belphegor - 2019-01-05, 10:25
arczi_88 napisał/a: | No ale ten bagażnik pasuje do miliona modeli to w czym problem? xD |
No nie do końca, bo relingi dachowe w Dokkerze i Dusterze mają inny rozstaw i grubość, więc i belki/poprzeczki będą inne. Co do samego bagażnika to tak - ten pasuje w sumie do każdego auta.
arczi_88 - 2019-01-05, 12:05
Belphegor napisał/a: |
No nie do końca, bo relingi dachowe w Dokkerze i Dusterze mają inny rozstaw i grubość, więc i belki/poprzeczki będą inne. Co do samego bagażnika to tak - ten pasuje w sumie do każdego auta. |
Nie dogadamy się xD poprzeczki z linka i te moje z foto to te same, więc jak będą inne? Aguri Prestige występują chyba w 7 wariantach długości + mają kilka cm regulacji na boki (pisałem wyżej, że trzeba dobrać sobie odpowiednią długość). Poza tym nie różnią się niczym. Ten uchwyt spokojnie złapie reling większy niż ten w Dusterze.
Ale ok. Nie mam Dustera, więc kończę swoje wywody o poprzeczkach do tegoż 🤐
Belphegor - 2019-01-05, 12:08
Hehe... faktycznie chyba dyskutujemy o niczym. Źle spojrzałem i jakoś mi umknęło, że coś tam się reguluje. Z racji swojego zawodu żyję w świecie fabrycznych/dedykowanych akcesoriów.
pawelcioh - 2019-01-11, 14:54
Hej.
W poprzednim samochodzie miałem belki dachowe. Zwykłe, czarne stalowe belki, na alle są takie za ok 200zł, w przekroju 2x3cm. Bez kluczyka, bo kto takie ukradnie. Kiedy trzeba było coś przewieźć, zakładem belki, potem zdejmowałem. Montowałem na nich bagażnik rowerowy, do kufra 500L też się nadawały. Belki zawsze powodują zwiększenie hałasu, zwiększenie oporu powietrza, większe spalanie. Dlatego po spełnieniu zadania sugeruje je demontować, zwłaszcza, że nawet w takich najtańszych montaż/demontaż zajmie 3 minuty. Na takie belki da się zamontować każdy box, na aluminiowe już nie każdy, bo takie najczęściej są dużo grubsze i cybanty z boxa mogą ich nie objąć (taki problem wystąpił przy sprzedaży mojego boxa). A zaoszczędzoną kasę można dołożyć do lepszego boxa.
gorus - 2019-04-17, 17:59
Witam,
jakie polecacie belki do nowego Dustera?
Belphegor - 2019-04-18, 10:03
Mam oryginały (i sprawują się super). I wyglądają też dobrze.
gorus - 2019-04-18, 10:17
tez na nie patrzyłem ale nie ukrywam że trochę drogie...
A wozisz na nich jakiegoś boxa?
Belphegor - 2019-04-18, 11:14
Ze względu na cenę pewnie bym ich nie kupił, ale... leżały sobie w firmie to wziąłem sobie.
Na razie woziłem tylko rower. Boxa raczej nie potrzebuję.
gorus - 2019-05-05, 17:45
Krótko po napisaniu mojego zapytania o belki, pojawiły się w Lidlu za 149 PLN. Zaryzykowałem i nie żałuję. Nie gwiżdżą, nie świszczą. Do nowego Dustera pasują elegancko, więc osobiście polecam. Zwłaszcza jak ktoś planuje tak jak ja użyć 2-3 razy w roku.
papse - 2019-07-25, 20:49
Koledzy mam dylemat, zamontowałem oryginalne belki do swojego Dustera zgodnie z instrukcją. Wydaje mi się jednak, że nie ma zachowanego środka wyważenia , belki są bardziej z tyłu auta niż na innych samochodach. Po zamontowaniu boxa, jego środek będzie nad głową pasażera tylnej kanapy. Jak myślicie, przesadzam?
Pedros - 2020-01-15, 13:59
Muniek79bp napisał/a: | Poprzeczki dachowe to spory wydatek. Jeśli potrzebujecie ich na parę dni (np. na okres wyjazdu), możecie zdecydować się na wypożyczenie. |
Spory wydatek? Nie wydaje mi się. Jeśli ktoś korzysta z nich okazjonalnie to nie potrzebuje nie wiadomo jak drogich modeli, a najtańsze kosztują już około 150 zł.
macminer - 2020-01-15, 14:59
Pedros napisał/a: | najtańsze kosztują już około 150 zł. |
Akcesorium dedykowane do Dustera, które pasuje zdecydowanie najlepiej - ok. 500 zł.
A te najtańsze niefirmowe to, o ile mi wiadomo, zazwyczaj wymagają zestawu montażowego, który potrafi być równie drogi jak same poprzeczki, bo same z siebie nie pasują.
Pedros - 2020-01-15, 15:53
macminer napisał/a: | A te najtańsze niefirmowe to, o ile mi wiadomo, zazwyczaj wymagają zestawu montażowego, który potrafi być równie drogi jak same poprzeczki, bo same z siebie nie pasują. |
Czyżby? Proszę oto przykłady:
https://allegro.pl/oferta/bagaznik-dachowy-do-dacia-duster-2018-8792155799
https://allegro.pl/oferta/duster-i-bagaznik-dachowy-poprzeczki-na-reling-8812800249
https://allegro.pl/oferta/bagaznik-dachowy-alubase-dach-dacia-duster-i-10-14-8845954619
Oczywiście że są na rynku modele lepsze i droższe ale jak wspomniałem - do tego by użyć jedynie na wakacyjny wyjazd to wolałbym kupić niż wypożyczyć za podobne lub nawet większe pieniądze.
mkamon - 2020-11-28, 19:19 Temat postu: Bagażnik dachowy (belki) na relinig na Dustera II Witam
Niestety mój Thule Wingbar 9595 z poprzedniego auta nie pasuje do dusteraka. Thule nie ma adapterów wiec zaczęło się poszukiwanie.
Firmy są różne (Thule, Aguri, Amos, Cruz i jeszcze jakieś no name) tak jak i ceny ( od 200 do 1300zł)
Zamykanie na kluczyk to mus.
Jakby był "opływowy" to z mocowaniem akcesoriów na system "T" to byłoby super
thule 775 + evo 118 - basic o Thule
Polskiej firmy Aguri - w dobrej cenie - fajny kształt, system mocowania T .. ale przez konstrukcje zabiera trochę miejsca na samej belce .. nie wejdą dwa bagażniki na snowboard.
czy bagażnik z dustera 2013-2017 - NR 8201407085 - będzie pasował do Duster II?
Jakie polecacie bagażniki ?
GRL - 2020-11-29, 23:22
Skoro temat został poruszony...
Na dniach miałem wystawiać na sprzedaż nówki sztuki oryginalnych belek do Dustera 2.
Nr katalogowy 8201709063
Jakby ktoś... coś... to pisać.
mkamon - 2021-01-27, 22:30
Kupiłem tego Aguri do DD i oczywiście jest problem.
Niestety ten bagażnik nie sprawdzi się w każdych warunkach.
Przes swoją kontrukcje (uchwyty do relingów) są nastawione do "środka" przez co ograniczają miejsce na samej belce i ilość elementów (uchwyt na rower czy na deskę/narty) które możesz zamontować zostaje zawężona. Zerknijcie na zdjęcie w załączniku.
Mam Wingbara z thule i tam uchwyt do relingów idzie do góry a potem jest belka pod kątem 90 stopni przez co zabiera mniej samej belki.
W Kia spotage z które jest w.w wingbar od Thule jest oczywiście inna odległość między relingami ale proporcjonalnie sam bagażnik ma mniej więcej miejsca na samej w porównaniu do Aguri.
W moim przypadku nie jestem w stanie zamontować uchwytu na narty (uchwyt pomieści 3 pary nart i dwie deski wiec jest spory jednakże miałem nadzieje że Aguri go pomieści .. brakuje około 5 cm. Teraz musze odesłać aguri i szukać znowu czegoś z kluczykiem :(
mkamon - 2021-02-21, 22:06
Witam
Aguri oddałem a kupiłem bagażnik Eco Alubase 120.
Konstrukcja jest zupełnie inna niż Aguri czy Thule Wingbar. Uchwyty do relingów są od spodu a na "górze" mamy belkę do zagospodarownia o długości 120cm.
Bagżnik jest zabezpieczony kluczykiem. Do bagażnika montujemy akcesoria na wsuwkę T.
Ogólnie wygląda to nieźle. Jakość wykonania zadowalająca.
Ja zamontowałem swój szeroki uchwyt na nart na skraju bagażnika i teraz dostęp do niego jest dużo wygodniejszy niż na tym thule którym miałem jak jeździłem Kią.
Jednym minusem jest to że od 110 km/h bardziej go słychać niż Wingbara Thule. Poza tym jest bardzo dobrze.
Jak ktoś szuka wyglądu premium to Thule, a jak praktyczności, wygody i prostoty przy bardzo dobrej cenie (220zł) to polecam ten bagażnik ECO
Borwn34 - 2021-02-23, 11:15
witajcie, jestem nowym nabuwcą dustera II. Szukam do niego bagażnika dachowego (tj. poprzeczek).
Przeglądałem Allegro i trafiłem na taką ofertę:
https://allegro.pl/oferta/bagaznik-dachowy-relingi-dacia-duster-ii-suv-2018-9822704602?utm_medium=app_share&utm_source=facebook
Oferta jak oferta, pewnie da się znaleźć lepsze...
To co mnie zastanowiło to to, że ten bagażnik pasuje do tak wielu samochodów.
M.in. do Fabii...
Mój znajomy ma bagażnik thule, który stosował na relingach w Fabii właśnie.
Czy nowy (II) Duster ma na tyle "małe" (w porównaniu w DDI) relingi, że podchodza do nich "normalne" bagażniki na relingi?
Najlepszym rozwiązaniem byłoby sprawdzić, ale bagażnik jest 600km ode mnie i trzeba by go wysyłać do przymiarki, co może mijać się z celem.
Jakie są wasze doświadczenia? Wolę firmowy bagażnik thule niż jakieś inne, nawet dobre, zamienniki.
Będzie pasować thule od Fabii? Bardziej chodzi o stopy niż szerokość (to można dostosowac)
laisar - 2021-02-23, 11:24
Przeniosłem Twój post do lepszego tematu - i tuż przed Twoim jest teraz opis bagażnika o który pytasz.
Borwn34 - 2021-02-23, 12:15
laisar napisał/a: | Przeniosłem Twój post do lepszego tematu - i tuż przed Twoim jest teraz opis bagażnika o który pytasz. |
Dzięki!
mkamon napisał/a: |
Aguri oddałem a kupiłem bagażnik Eco Alubase 120.
|
mkamon, czy ten bagażnik wygląda tak samo jak "zwykłe" bagażniki do samochodów z relingami? Pytam bo po prostu relingi w dusterze wydają mi się być jakieś takie gruube..
Przeczytaj mój poprzedni wpis - rozchodzi się co prawda o bagażnik Thule od Fabii, a ten Alubase jest tylko przykładem i mnie zainspirował do rozważań... ale jeśli się nie uda to kupię pewnie ten co ty.
Cytrynola - 2021-04-30, 23:44
Witam, a ja chciałbym się podłączyć po temat i zapytać, czy belki do DD2 (2018-) są innych wymiarów niż w DD (2014-2017)? Otóż chodzi mi o prostą rzecz - czy Kit Thule do DD (2014-2017) będzie pasował też do DD2 (2018-).
Na wszelki wypadek zmierzyłem w przybliżeniu relingi w DD2 (2018-), jakby ktoś dobry mógł porównać wymiary z relingiem w DD (2014-2017).
Szaruś - 2021-10-25, 14:33
I ja też się podłączę, i chciałbym zapytać, czy firmowe belki poprzeczne do Dacii Logan MCV I (pierwsza generacja) będą pasować do Dustera II?
Jaki jest dokładnie rozstaw relingów w Dustezre II (mierząc między wewnętrznymi stronami relingów)?
|
|