DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział ogólny o daciach - Mycie silnika a awarie

acco - 2019-04-02, 22:58
Temat postu: Mycie silnika a awarie
Witam mam pytanie o mycie silnika po zimie.Ja to zrobiłem w sobotę a następnego dnia po odpaleniu okazało się,że tablica wskaźników nie działa.Czy to możliwe czy tylko zbieg okoliczności?To nie było moje pierwsze mycie robię to w każdym samochodzie po zimie i nigdy nie było żadnych usterek.Ta kosztowała parę stówek i tu moje pytanie,czy lepiej zostawić zasolony silnik co też może spowodować jakąś awarię nie wiem.Czy może ryzykować tylko delikatniej.Pozdrawiam
eplus - 2019-04-03, 07:01

Ja nigdy jeszcze nie myłem silnika w żadnym aucie i w poprzednich też mi się zdarzały awarie, ale nigdy całej tablicy wskaźników, najwyżej żaróweczka. :idea: :idea: :idea:
BLACHA_997 - 2019-04-03, 08:49

Zapewne umyłeś silnik myjką ciśnieniową, a instrukcja samochodu jednoznacznie zakazuje mycia w ten sposób, a nawet raczej wyklucza całkowicie mycie strumieniem wody. Nie zastosowałeś się do zaleceń i masz tego konsekwencje. Może poprzednie Twoje pojazdy nie były wyposażone w elektronikę więc nic się nie działo.
acco - 2019-04-03, 09:15

Tego Dustera też już myłem co roku od nowości,wcześniej miałem Sandero.Myjka to taki opryskiwacz pompowany.Chyba że zwierzaki ponadgryzały przewody bo widzę jakieś ślady gryzonia i zrobiło się zwarcie.
shrek - 2019-04-07, 19:01

Ja co wymiane oleju "przelece" silnik myjka cisnieniowa z gory, dolu i jak na razie zyje.
Fruxo - 2019-04-07, 19:29

po wyciekach myje silnik benzyną z ropowicy i przelatuje potem sprężonym powietrzem wszystko ok
kochelet1 - 2019-04-07, 21:35

po holere pytam się miałeś wycieki?