DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział techniczny - "Głośne" hamulce

rusek007 - 2019-11-10, 13:23
Temat postu: "Głośne" hamulce
Przebieg 4000km zauważyłem, że podjeżdżając do świateł/skrzyżowania daje się słyszeć tarcie hamulców, słychać to wyraźnie podczas korzystania z asystenta zjazdu. Tarcze wyglądają dobrze, odnoszę wrażenie jakby klocki były za twarde. Czy ten typ tak ma?
dudu$ - 2019-11-12, 09:35

Pewnie trafiły się Tobie jakieś wadliwe klocki ( twarde ) i tyle. Na gwarancji raczej nie uwzględnią bo to części eksploatacyjne. Podobnie miałem w swojej poprzedniej Dacii ( MCV II ). Przy przebiegu 55 tyś wymieniłem tarcze i klocki na nowe firmy TRW. Po przejechaniu z 2000km podczas do wyhamowywań przy światłach lub w innych sytuacjach z hamulcy wydobywał się nieprzyjemne dźwięki, szurania przypominające trochę jakby klocki się kończyły. Oczywiście rozbieranie wszystkiego na części pierwsze, szlifowanie klocków i składanie z powrotem pomagało na kilkadziesiąt km. Przyzwyczaiłem się do tego i tyle. Jak wyżej napisałem hamulce uznawane są jako element eksploatacyjny ale możesz w sumie spróbować zgłosi to do ASO, ciekawe co powiedzą.
toka93 - 2019-11-12, 18:41

Nawet jeśli to część eksploatacyjna to dalej jest na część gwarancja producenta.
dudu$ - 2019-11-12, 21:47

Już widzę odpowiedź ASO, które stwierdzi, że tarcze zostały przegrzane a klocki zeszkliły się bo użytkownik podczas pierwszych kilkuset km nie ostro hamował a powinien delikatnie aby obydwa te elementy się ze sobą ułożyły
route2000 - 2019-11-13, 14:40

TRW to już ostatnio szajs. Tak miałem, ze piszczały nowe klocki. Wymieniłem je na ATE.
Ostatnio wymieniłem na TEXTAR. Robią dobrą robotę, dobrze hamują i nie piszczą.
Są kupione za rozsądną cenę, polecam. ;-)

toka93 - 2019-11-13, 17:50

dudu$ napisał/a:
Już widzę odpowiedź ASO, które stwierdzi, że tarcze zostały przegrzane a klocki zeszkliły się bo użytkownik podczas pierwszych kilkuset km nie ostro hamował a powinien delikatnie aby obydwa te elementy się ze sobą ułożyły

Oczywiście inną sprawą jest to jak do takiej reklamacji odniesie się ASO :D