DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział techniczny - Dziwne huczenie w trakcie jazdy.

Mariano188 - 2020-01-17, 08:18
Temat postu: Dziwne huczenie w trakcie jazdy.
Witam wszystkich.
Jadąc autem słychać takie dziwne huczenie wnet wycie, tak jak by jakąś rolka bądź łożysko o coś obcieralo. Nac postoju na zapalonym silniku też jest takie coś słucha tylko że ciszej. Jakieś prozoycje.

laisar - 2020-01-17, 10:23

1. Słownik (;

2. Stetoskop.

Żadne propozycje nie zastąpią sprawdzenia auta krok po kroku, a przy tak nieokreślonym problemie, to może być cokolwiek, co działa przy włączonym silniku - w samym silniku, jego osprzęcie, skrzyni biegów, wspomaganiu kierownicy lub wentylacji/klimatyzacji.

http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=218

MarekZawadzki - 2020-01-22, 10:55

Może to zupełnie ślepy trop, bo nie wiem jak brzmi to wycie, ale spróbuj zmienić pochylenie anteny na dachu. Ja miałem ostatnio tak, że od około 70 km/h było słychać właśnie wycie/huczenie - przestawienie kąta ustawienia antenty dachowej od radia załatwiło problem:-)
Dymek - 2020-01-24, 08:16
Temat postu: Re: Dziwne huczenie w trakcie jazdy.
Mariano188 napisał/a:
Nac postoju na zapalonym silniku też jest takie coś słucha tylko że ciszej. Jakieś prozoycje.

Pytanie- czy przy stojącym samochodzie ten dźwięk znika lub jakkolwiek się zmienia po wciśnięciu sprzęgła, czy nie?

Mariano188 - 2020-01-24, 08:50

Przy stojącym samochodzie dzwonienie dalej słychać tylko nie zawsze. A przebieg samochodu to 80tys km.
Dymek - 2020-01-24, 11:02

No to w końcu wycie/ huczenie czy dzwonienie?
Jeżeli samochód stoi a po wciśnięciu pedału sprzęgła wycie nie ustaje, to przynajmniej samą skrzynie biegów masz wykluczoną- wszystkie wałki skrzyni są wtedy nieruchome.