DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział techniczny - krańcówka klapy bagażnika

przemoc84 - 2020-09-08, 08:52
Temat postu: krańcówka klapy bagażnika
jak w temacie mam pewnie do wymiany, możliwe że coś się ułamało i nie trzyma tylko miga mi na każdej nierówności że otwarte drzwi są. Na szybko kawałek tektury daje radę. Jak dostać się by zdemontować krańcówkę. Jak patrzyłem żadnych wkrętów nie ma, jest tylko jakaś gumowa zaślepka/uchwyt. Domyślam się, że trzyma na jakichś zatrzaskach ale nie chcę się siłować by nie połamać.

edyta mówi: pacjent Sandero I

Dymek - 2020-09-08, 09:37

Zdjęcie powinno Ci wyjaśnić jak toto się trzyma...
przemoc84 - 2020-09-08, 09:41

jak się trzyma to wiem mniej więcej bo mam ruch tego na jakieś 2-3mm tak jakby jakiś zaczep puścił. Myślałem, że jak w Matizie są wkręty/spinki ale nic nie widzę takiego by tą plastikową zaślepkę klapy zdemontować i móc na spokojnie tam spojrzeć i naprawić/wymienić
Dymek - 2020-09-08, 09:54

W Sandero II wewnętrzny plastik na tylnej klapie jest na spinki- podważasz i ciągniesz. Chociaż na rysunku w Sandero I widzę jeszcze dwa wkręty we wnęce kieszeni...
przemoc84 - 2020-09-08, 09:59

ok to przyjże się na spokojnie tej wnęce :)

a jak masz więcej takich "rysunków" do Sandry będę zobowiązany i wdzięczny za ich udostępnienie 8-)

Dymek - 2020-09-08, 10:21

Przecież takie rzeczy zobaczysz w ogólnodostępnym Catcar: KLIK
Konkretny link do tego plastiku: KLIK

przemoc84 - 2020-09-08, 10:34

domyślam się że te skróty to do nr VIN... jak tak to idealnie mojego nie ma UU1BS początek mam
laisar - 2020-09-08, 10:41

przemoc84 napisał/a:
te skróty to do nr VIN

Nie, do typu technicznego - kiedyś znajdował się na tabliczce znamionowej, ale Renault zmieniło wzór i teraz nie ma łatwego sposobu jego odczytania...

Dlatego zamiast CatCara łatwiej używać https://partsouq.com/en/catalog/genuine/locate?c=Renault - można wybierać swój wariant znając tylko ogólnie swój silnik.

Ty na szczęście jeszcze powinieneś mieć tabliczkę i Twoje auto to BS0E.

Ale do spraw karoseryjnych nawet to nie jest potrzebne - w obrębie jednego modelu - np sandero - wszystko jest przecież identyczne bez względu na wersję silnikową.

Dymek - 2020-09-08, 10:43

To nie jest VIN, to bardziej precyzyjne oznaczenie typu/modelu/kompletacji fabrycznej.