|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - Uszkodzona rura powietrza
babol - 2020-09-06, 18:45
Mam uszkodzenie elementu widocznego na zdjęciach. Czy może to być powodem nierównej pracy po stracie silnika i skakaniu obrotów po uruchomieniu?
Co do migania checka - to ma to miejsce zawsze po przełączeniu na LPG w chłodne wilgotne dni. Przy jeździe na samym PB check nie miga. Więc podejrzewam że trzeba będzie wymienić listwę wtrysków LPG?
Zdjęcia:
Jak znaleźć tą część? To jest kwestia wypięcia i wpięcia nowego elementu - podejrzewam że bez problemu wymienię ten "wąż" samodzielnie ;)
dudu$ - 2020-09-06, 19:26
Ta rura nie będzie nic miała do Twoich problemów. Możesz ją obciąć o ten uszkodzony element i założyć z powrotem. Piszesz, że silnik gorzej pracuje po regulacji zaworów, i tu nasuwa się pierwsze pytanie czy osoba ustawiająca luz ustawiła poprawne wartości ? Ten silnik jest produkowany od x lat i tak w 2007 roku były montowane inne wałki rozrządu a co za tym idzie zmieniły się wartości luzu zaworowego. Jeżeli luz jest na pewno poprawie ustawiony to problemy będą w instalacji LPG a to może być problem, ponieważ ci nasi gazownicy to sie na niczym nie znają, potrafią tylko wrzucić instalację pod maskę i wziąć za to kasę a auto będzie słabo jeździło. Ostatnio mam problemy ze swoi Loganem i myślałem, ze jest to spowodowane własnie instalację LPG pojechałem do 3 gazowników i każdy mówi co innego, dla jednego jest za niskie ciśnienie gazu na reduktorze, inny mówi że ciśnienie jest dobre, jeden mówi czas wtrysku LPG powinien być około 1ms dłuższy niz czas wtrysku PB a inny mówi, że musi to być 2mm a jeszcze inny powie, że jeżeli wtryski są wydajne to nie będzie dla nich problemu. Może faktycznie wtryski siadają, jeżeli cena zakupu nie jest jakos wygórowana po można zaryzykować i kupić nowe tylko
Lukas87 - 2020-09-06, 19:30
niestety ale nic to nie da, to wąż zasysający powietrze do silnika :(
Fruxo - 2020-09-06, 20:46
Czasy wtrysków ben i lpg powinny być podobne , ciśnienie na reduktorze powinno trzymać 1 bar zawsze , tyle teorii
dudu$ - 2020-09-06, 21:17
Fruxo napisał/a: | Czasy wtrysków ben i lpg powinny być podobne , ciśnienie na reduktorze powinno trzymać 1 bar zawsze , tyle teorii |
no nie jestem tego pewien, ciśnienie reduktora zależne jest od zastosowanych wtryskiwaczy, jego dysz, pojemności silnika i Jeszce kilku parametrów. Jeżeli będziesz schodził ciśnieniem na reduktorze to czas wtryskiwaczy LPG będzie się wydłużać przynajmniej na biegu jałowym. Osobiście chciałbym poznać dobrego gazownika, który faktycznie się zna na tym co robi i będzie potrafił wytłumaczyć dlaczego czas wtrysku musi być taki a nie inny itp. Ja w swoim Loganie mam instalację KME NEVO z reduktorem KME Tur 6 do 204km + wtryskiwacze Alex BARRACUDA 115l/m, auto ustawiłem pod siebie ponieważ gazownik, który zakładał instalację miał znać się na robocie a po założeniu LPG cały czas były problemy z pracą na gazie. Ciśnienie na reduktorze mam ustawione 1.05 i na biegu jałowym czas wtryski LPG są o 0,5-0,6ms dłuższe niż PB a podobno powinno być 1ms ale są wyjątki kiedy wtryski są wydajne. Auto jeździ i do nie dawna nie miałem z nim problemów paliło o litr z groszem więcej niż PB, bez problemu osiąga prędkość 160km/h itp. ale chciałbym aby ktoś mi sprawdził instalkę czy jest dobrze ustawiona bo szkoda mi wypalić zawory i gniazda zaworowe. Czas wtryski PB powinien równać się LPG tak jak piszesz ale nie zawsze się da to zrobić
Fruxo - 2020-09-06, 23:54
poszukaj sobie zakładu na lpg forum
babol - 2020-09-07, 08:46
Jeżeli chodzi o gazownika to mam takiego zaufanego który wyprowadził to auto na prostą. W zasadzie chodziło wszystko cacy do czasu regulacji luzów zaworowych. Luzy regulował niby wykwalifikowany warsztat - ale sam już nie wiem. Odbijanie się od tych mechaników i wydawanie pieniędzy jest mocno frustrujące. Jedyna osoba która bierze rozsądne pieniądze i od której po wyjeździe auto chodzi jak należy to jest właśnie rzeczony gazownik :) Więc chyba najpierw udam się do niego i przedyskutuję problem. Niech sprawdzi wszystko po stronie LPG wówczas poszukam kogoś kto sprawdzi ponownie te luzy zaworowe Albo co innego - ale to przy okazji wymiany oleju Bo się zbliża właśnie a auto teraz i tak praktycznie stoi...
dudu$ - 2020-09-07, 18:59
Fruxo napisał/a: | poszukaj sobie zakładu na lpg forum |
znalazłem, w sumie niedaleko mnie na ul. mechaników 9, miałem tam nawet zakładać instalację ale czas oczekiwania na montaż to 3 miesiące przynajmniej tak było na przełomie stycznia / lutego. Na samą regulację trzeba czekać 2-3 tygodnie. Jest to jeden z najlepszych instalatorów, polecanych na różnych forach samochodowych w tym i tym LPG , które podałeś. Kupuję u nich zawsze filtry gazowe. Gościu jest ogólnie spoko, byłem u niego raz przed przerobieniem przez siebie instalacji, powiedziałem, mu że instalacje ustawiłem sam , sam zebrałem mapy + ustawienie ich tak aby się pokrywały, spojrzał i powiedział, że w sumie muszę coś się na tym znać bo jest wszystko ustawione nawet w porządku i nic złego silnikowi nie powinno sie stać
Fruxo - 2020-09-08, 15:08
byłem pare razy bo obok gość gazował moje subaru , jeszcze klinika lpg jest dobra
|
|