DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Technika jazdy - Przywilej pierwszeństwa

Beckie - 2009-04-10, 10:25
Temat postu: Przywilej pierwszeństwa
Cytat:
Art. 18. 1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do oznaczonego przystanku autobusowego
(trolejbusowego) na obszarze zabudowanym, jest obowiązany zmniejszyć prędkość, a w razie potrzeby zatrzymać się, aby umożliwić kierującemu autobusem (trolejbusem) włączenie się do ruchu, jeżeli
kierujący takim pojazdem sygnalizuje kierunkowskazem zamiar zmiany pasa ruchu lub wjechania z zatoki na jezdnię.
2. Kierujący autobusem (trolejbusem), o którym mowa w ust. 1, może wjechać na sąsiedni pas ruchu lub na jezdnię dopiero po upewnieniu się, że nie spowoduje to zagrożenia bezpieczeństwa ruchu drogowego.

Kiedyś nazywało się to przywilejem pierwszeństwa. Z reguły stosuję się do tego przepisu, jeśli jestem w stanie zasygnalizować w porę kierowcy autobusu, że mam taki zamiar.
Jednak w pewnym przypadku wydaje mi się to bez sensu. Mianowicie: zatoka przystankowa za skrzyżowaniem z sygnalizacją. Żeby udzielić pierwszeństwa trzeba przyblokować pojazdy znajdujące się na skrzyżowaniu i tym samym spowolnić przejazd przez nie, zmniejszając przepustowość.
Jakie jest Wasze zdanie nt tego przepisu?

Endi85 - 2009-04-10, 10:43

ja mam takie zdanie że większość kierowców autobusów ma w dupie małych i wciskają się na chama, ale np żeden mi się nie wepchnął jak jechałem składem, ciekawe czy to tylko uprzejmość czy obawa że w razie czego to skutki mogą być tragiczne....
Beckie - 2009-04-10, 11:07

Na chama też się zdarza. Nie wiem jak w starszych autobusach wygląda wspomaganie kierownicy bo nie raz mam wrażenie, że to co wygląda na wymuszenie jest efektem tego, że kierowca skręcając koła do wyjazdu robi to z jednoczesnym ruchem do przodu.
jej1967 - 2009-04-10, 11:31

przepis jest ok i należy się do niego stosować
ja zawsze ustępuję autobusom w takich przypadkach nawet zatrzymując się

DUCATI - 2009-04-10, 13:44

PRzepis przepisem... poprostu przystanki robia bez pomysluunku no i nie chca sie narazac pieszym, ktorzy maja problem przespacerowac 50m....
KaS602 - 2009-04-10, 15:28

Endi85 napisał/a:
ja mam takie zdanie że większość kierowców autobusów ma w dupie małych i wciskają się na chama

Bo wiekszosc tych malych ma problem z mysleniem i zeby kierowca autobusu na sile nie wymuszal stosowania sie do przepisow przez osobowki, to caly dzien by stal na przystanku... Bo wszyscy sie spiesza.

Endi85 - 2009-04-10, 17:11

KaS602, ja w 90% puszczam, ale nie będe hamował z piskiem żeby dziada wpuścić a tak niekiedy się zdarza..
KaS602 - 2009-04-10, 19:18

Endi85, oczywiscie nie pisalem o Tobie. Ja rowniez wpuszczam autobusy, jednak tylko wtedy (a tak jest we wiekszosci przypadkow), gdy nie stwarza to zagrozenia dla mnie i dla innych (np.: wspomniane przez Ciebie gwaltowne hamowanie). To normalne.
DUCATI - 2009-04-10, 19:49

O ile sobie przypominam to prawie tak samo brzmi przepis o wpuszczaniu gdy ktos zmienia pas ruchu, a jakos nie widzialem by sie ktos zatrzymywal w takiej sytuacji.. raczej przyspieszaja... :)
ADAM 12 - 2009-04-10, 21:01

Endi85 napisał/a:

ja mam takie zdanie że większość kierowców autobusów ma w dupie małych i wciskają się na chama, ale np żeden mi się nie wepchnął jak jechałem składem, ciekawe czy to tylko uprzejmość czy obawa że w razie czego to skutki mogą być tragiczne....

Rozwaga przedewszystkim.
KaS602 napisał/a:
Bo wiekszosc tych malych ma problem z mysleniem i zeby kierowca autobusu na sile nie wymuszal stosowania sie do przepisow przez osobowki, to caly dzien by stal na przystanku... Bo wszyscy sie spiesza.

To jest istotą rzeczy.A z tym wymuszaniem to niedokońca tylko chamstwo kierowców.A jak jeszcze po wyjeździe z zatoki musi skręcić w lewo przez trzy pasy w godzinach szczytu, to co on sierota ma zrobić ? Dodatkowo w Poznaniu prawie każdy pasażer robi awanturę, bo ma bilet czasowy i zamiast jechać stoi.
Od razu wyjaśnię,że znam to z doświadczenia,b. dawno temu uprawiałem tę profesję,jednak doszedłem do wniosku że jest to praca niezapłacona izmieniłem zawód. Jednak ciągle rozumiem powody dla których czasami naginają niektóre przepisy.
P.S.
W pełni przyznaję rację kol. Ducati"emu

Pablo78 - 2009-04-11, 15:30

jej1967 napisał/a:
ja zawsze ustępuję autobusom w takich przypadkach nawet zatrzymując się

ja też, popieram 8-)