|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - Problem z wbiciem trzeciego biegu
carlus - 2022-01-28, 11:54 Temat postu: Problem z wbiciem trzeciego biegu Pojawił się u mnie problem z wbijaniem trzeciego biegu.Ogólnie biegi wchodzą dobrze ale co jakiś czas mam problem z wbiciem trójki przy redukcji jak i z dwójki na trójkę.Pojawia się opór albo jakieś haczenie tak jak by gdzieś był luz albo coś się przesunęło i bieg nie wchodzi precyzyjnie.Dzieje się to chwilowo czyli redukuje na trójkę i za chwilę z tym nie ma problemu i trójka chodzi idealnie.Wszystko zaczęło się jak przyszły mrozy i śniegi.Mam dopiero 15tys. km przejechane więc trochę mało żeby skrzynia świrowała. Jeżdżę po mieście więc irytuje mnie to, że muszę siłować się z wbiciem biegu.
Liakim - 2022-01-28, 11:58 Temat postu: Re: Problem z wbiciem trzeciego biegu
carlus napisał/a: | Pojawił się u mnie problem z wbijaniem trzeciego biegu.Ogólnie biegi wchodzą dobrze ale co jakiś czas mam problem z wbiciem trójki przy redukcji jak i z dwójki na trójkę.Pojawia się opór albo jakieś haczenie tak jak by gdzieś był luz albo coś się przesunęło i bieg nie wchodzi precyzyjnie.Dzieje się to chwilowo czyli redukuje na trójkę i za chwilę z tym nie ma problemu i trójka chodzi idealnie.Wszystko zaczęło się jak przyszły mrozy i śniegi.Mam dopiero 15tys. km przejechane więc trochę mało żeby skrzynia świrowała. Jeżdżę po mieście więc irytuje mnie to, że muszę siłować się z wbiciem biegu. |
Imo jak masz nowe auto na gwarancji i dzieje się coś niepokojącego to masz dwa wyjścia:
1.Jechać do ASO i to zgłosić
2.Jeżdzić i obserwować, jak nic się nie zmienia i dalej przeszkadza to punkt 1.
Skoro mamy możliwość kupienia auta na gwarancji to korzystajmy z wszelkich dobrodziejstw tego rozwiązania ;)
carlus - 2022-01-28, 12:23
tylko to nie występuje cały czas,podjadę tam wsiądzie koleś się przejedzie i powie ,że wszystko ok.,dopóki się nic nie rozleci będą twierdzić ,ze ten typ tak ma, a gwarancja to tylko jest jak kupujesz samochód a później to jest sama przepychanka i udowadnianie, że coś jest niesprawne.
Dani97 - 2022-01-28, 14:04
Pytanie czy problem występuje na zimnym oleju w skrzyni bo jednak zawsze biegi gorzej wchodzą jak nierozgrzany szczególnie przy niskich temperaturach, ale jedyna opcja to chyba podjechać do aso i zostawić na jeden dzień żeby przetestowali z rana np.
DrOzda - 2022-01-29, 21:40
Ja bym sprawdził poziom oleju w skrzyni.
|
|