|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Zakup Dacii - Problem ze złożeniem zamówienia
amus1 - 2022-04-02, 17:02 Temat postu: Problem ze złożeniem zamówienia Dzień dobry.
Chciałbym prosić o podzielenie się doświadczeniami ponieważ chcę kupić nowe auto i nigdy tego nie robiłem.
Czy jest jakiś problem z kupnem nowej dacii?
Wysłałem do dwóch salonów konfigurację i zaznaczyłem że chcę złożyć zamówienie i do tej pory nic.
To tak ma wyglądać?
eplus - 2022-04-02, 18:52
11 lat temu też się dopraszałem o kontakt, a później o jazdę próbną. W przeciwieństwie do innych marek nic nie stało na placu, czekać trzeba było 3 miesiące. Nie mieli motywacji szukać klienta.
Henry - 2022-04-02, 19:43
Ja zapytałem o jazdę próbną, od razu odpisali i zaprosili na konkretną godzinę. Ale to zależy od salonu. No chyba że od razu pytałeś o rabat - to mogli nie chcieć odpisywać
667 - 2022-04-04, 15:45
Nie wiem gdzie pisałeś, ja jak byłem na etapie wyboru, to z umówieniem na jazdę próbną nie było problemu (maila wysłałem w piątek po południu, w poniedziałek miałem odpowiedź z konkretnymi terminami do wyboru), później pisałem z 3 salonami na temat zakupu i odpowiedzi wszędzie były w miarę na bieżąco.
Ale... żeby nie było za różowo: ostatnio do tych samych 3 salonów wysłałem zapytania o koszt montażu dodatkowych akcesoriów i przez kilka tygodni z żadnego nie dostałem odpowiedzi.
spoogie - 2022-04-05, 08:08
Ja dzwoniłem do salonu aby się umówić na jazdę próbną i nie robili żadnego problemu.
Dodatkowo po jeździe pracownik spytał mnie czy chcemy już zamówić dustera, podałem mu numer mojej konfiguracji i poszło.
Mimo, że mają mnóstwo klientów i schodzą im auta na pniu nie czułem sie jakoś olany.
Liakim - 2022-04-05, 08:55
1.Robisz swoją konfigurację na stronie dacia.pl i zapisujesz jej numer.
2.Umawiasz się do salonu/salonów na prezentację auta/jazdę próbną i omówienie warunków zamówienia, wtedy podajesz numer swojej konfiguracji.
3.Dealer możliwe że będzie Cię namawiał na auto już zamówione przez salon z uboższą konfiguracją ale za to czas oczekiwania może być krótszy.
4.Decyzja czy zamawiać po Twojej stronie.
Dymek - 2022-04-05, 09:50 Temat postu: Re: Problem ze złożeniem zamówienia
amus1 napisał/a: | Wysłałem do dwóch salonów konfigurację i zaznaczyłem że chcę złożyć zamówienie i do tej pory nic. To tak ma wyglądać? | Jak widzę przez 4 lata nic się nie zmieniło- komunikacja za pomocą maila z dealerami Renault to dno i 5 metrów mułu... Ja w Warszawie chcąc kupić w 2017 Dacię rozesłałem pytania do chyba 8 dealerów w różnych miastach, z tego oferty w ciągu 2 dni przysłało mi dwóch (obaj z Warszawy). Trzeci (chyba Kraków) odpisał po 2 tygodniach, gdy miałem już złożone zamówienie u siebie.
Reszta olała klienta- nie odezwali się nigdy... Zresztą osobistych kontaktów z salonami tez nie wspominam z entuzjazmem. Ogólnie mam znacznie lepszą opinię o obsłudze posprzedażnej klienta Renault (serwis), niż o samych sprzedawcach.
defunk - 2022-04-05, 13:18
Sprzedawcy chyba rzadko są ludźmi lubiącymi pisanie -- wydaje mi się, że zawsze i każdy preferuje mowę, czasem nawet wówczas, kiedy aż prosi się mieć rzecz wyłożoną czarne na białym (i wówczas przez to cierpią).
Dymek - 2022-04-05, 14:14
defunk napisał/a: | Sprzedawcy chyba rzadko są ludźmi lubiącymi pisanie -- wydaje mi się, że zawsze i każdy preferuje mowę... | Może i tak, ale moim zdaniem nie chodzi o problem z pisaniem a o problem z czytaniem... Gdyby przeczytali, to mogli by zadzwonić z ofertą- ja zawsze podawałem swój numer telefonu.
No cóż- ich wybór.
43kuku - 2022-04-05, 17:25
Ja proponuje zadzwonić do kilku salonów w okolicy (lub trochę dalej) może się opłacać pojechać do innego dilera. W moim przypadku wyszło, że przejechanie ~200km zaowocowało oszczędnością rzędu ~2000zł
Lelupi - 2022-04-05, 17:47
Owszem, tak było kiedyś, dawno temu.
Obecnie jest więcej kupujących, niż rynek oferuje aut, więc wszelkie sposoby na telefony, maile, oferty, się nie sprawdzają.
amus1 - 2022-04-11, 16:04
Na razie auto zamówione. Teraz czekam na informację o miejscu produkcyjnym. Podobno jak będzie już miejsce to będzie widoczny VIN.
amus1 - 2022-06-29, 20:04
Witam.
Chciałem zakończyć ten temat.
Niestety nie udało mi się kupić nowego samochodu.
Salon w Piotrkowie nie przyjął zaliczki, a ja wymówiłem umowę.
Po kontakcie z Renault Polska okazało się, że salon nie jest już oficjalnym partnerem Renault Polska. W moim odczuciu zostałem oszukany, salon w momencie podpisania umowy nie miał już partnerstwa. Na dobrą sprawę nie zamówię samochodu bo nie ma kitów do LPG, nie będzie skrzyni biegów 6 biegowej. Pomijam zwodzenie mnie ponad dwa miesiące.
Szkoda słów, made in Poland.
Cała sytuacja nauczyła mnie jednego, nie wspieraj lokalnych firm bo nie warto, nie grają fer.
|
|