DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział techniczny - woda pod korkiem gazu.

kkkamil - 2022-09-25, 20:32
Temat postu: woda pod korkiem gazu.
Witam,

jak radzicie sobie z wodą która dostaje się pod korek gazu? u mnie temat pojawia się po każdym myciu auta. A że zawór jest pod kątem to nie ma jak ta woda uciec.

wycierać? nie zauważać? zmienić korek gazu?

pozdrawiam. Kamil

Felix - 2022-09-25, 20:51

pierwsze co zrobiłem po zakupie auta, to zmieniłem korek na:
https://allegro.pl/oferta/alternatywny-korek-lpg-gumowy-dacia-duster-11762232822
oraz z tym samym problemem:
https://allegro.pl/oferta/oslona-mocowania-amortyzatora-dacia-duster-2-12594723320

kkkamil - 2022-09-26, 07:56

dzięki :)

PS. mocowanie amortyzatora to jeszcze zadziabię czymś na tłusto, bo jak tam się nigdy nie zagląda to i tak wilgoć pod kapslem może zrobić swoje.

Łukasz_M - 2022-09-26, 11:56

Jak się mocuje ten kapselek, Spasuje do innych dacii?
Felix - 2022-09-26, 12:02

Łukasz_M napisał/a:
Jak się mocuje ten kapselek, Spasuje do innych dacii?

(korek LPG) odkręcasz śrubkę od starego kapsla i przykręcasz nią nowy kapsel - nawet imbusa dostałem z nowym kapslem ;)
zapytaj sprzedawce na allegro - oni robią nawet pod zamówienie (drukują na drukarkach)

natomiast ten cycek na amortyzatorze, stary zdejmujesz, nakładasz nowy - jest on szczelny, nawet słychać jak powietrze zasysa - stary "cycek" to nieporumienienie, woda była w aucie z salonu !

kkkamil - 2022-10-18, 20:07

Zamówiłem, kapsel na LPG założyłem, fajna sprawa, chcoaz tej wlekkosci element powinien kosztować 5zl a nie 50 😁

A osłonki na amorki odsyłam, jakoś jak przymierzałem to auto stało na nierównym podłożu i jakoś mi to nie pasowało, ten cycek środkowy się porusza. Wydaje mi się że ta osłonka, mimo ze gumiasta, nie poradzi sobie z takim wyhyłem na dłuższą metę.

Napsiurałem tam wazeliny technicznej w spraju.

sobol1976 - 2022-10-19, 08:23

kkkamil napisał/a:
chcoaz tej wlekkosci element powinien kosztować 5zl a nie 50 😁

Wyraźnie widać że to nie element zrobiony wtryskowo tylko na drukarce 3D. Więc pewnie ilość mała i czas produkcji długi. Musiałbym policzyć ile czasu taki element się robi i z jakiego materiału.

kkkamil - 2022-10-19, 08:37

sobol1976 napisał/a:
kkkamil napisał/a:
chcoaz tej wlekkosci element powinien kosztować 5zl a nie 50 😁

Wyraźnie widać że to nie element zrobiony wtryskowo tylko na drukarce 3D. Więc pewnie ilość mała i czas produkcji długi. Musiałbym policzyć ile czasu taki element się robi i z jakiego materiału.

Tak, jest drukowany. Bardzo ładnie zrobiony z czegoś gumowego. Moja drukarka tak ładnie nie drukuje.