DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział ogólny o daciach - Termin pierwszego badania technicznego auta z fabrycznym LPG

vonGrzegorz - 2023-03-19, 09:53
Temat postu: Termin pierwszego badania technicznego auta z fabrycznym LPG
Witam przejrzałem forum i jest kilka tematów o LPG i przeglądzie ale mój jest z goła inny :)
Auto nowe z salony seryjny gaz LPG Dacia Jogger i moje pytanie, według polskiego prawa:
po 1. Auto powinno przejść przegląd techniczny na stacji diagnostycznej do dnia w dowodzie rejestracyjnym.
po 2. w polskim prawie jest napisane że pojazdy z LPG muszą przechodzić przegląd na stacji diagnostycznej co roku.

I teraz tak auto nowe seryjne LPG więc przegląd powinien być po roku
w dowodzie wbili mi 3 lata i w mObywatel widnieje również 3 lata (tam są chyba dane z cepiku)

no i co teraz? Przegląd obowiązkowy czy nie? Co w razie stłuczki np po 2 latach? Czy ubezpieczyciel może uznać jako auto bez przeglądu?

Czy za samo LPG zapłacę 163zł czy tylko 63?

keisyzrk - 2023-03-19, 10:00

Musisz robić przegląd co roku. Wpis na 3 lata to błąd urzędnika.
Niestety zapłacisz za całe badanie a nie tylko za badanie LPG.

dudu$ - 2023-03-19, 10:25

Dokładnie jest tak jak przedmówca napisał. Urzędnik popełnił błąd. Rób przegląd techniczny i tyle. W przypadku kolizji i braku aktualnych badań technicznych nie otrzymasz odszkodowania. Nawet jak udowodnisz że winę popełnił urzędnik wpisujący dane do systemu. Nieznajomość przepisów nie zwalnia z odpowiedzialności.

[ Komentarz dodany przez: laisar: 2023-03-20, 13:16 ]
Dyskusja nt odszkodowania przy braku badań - http://www.daciaklub.pl/f...pic.php?t=21281.

vonGrzegorz - 2023-03-19, 12:44

Ok to jak mówią płać i płacz :(
eplus - 2023-03-20, 21:04

No ale przegląd formalnie jest ważny, jeśli urzędnik wbił na 3 lata?
laisar - 2023-03-20, 21:09

Oczywiście, że nie jest ważny - tak samo, jakby wpisał tam np 100 lat.
jodlasty - 2023-03-21, 19:18

Też tak miałem, lepiej zrób badanie. Jak coś się stanie to będziesz miał kłopoty
Nikita_Bennet - 2023-03-22, 10:17

ja zapytam inaczej - auto dostałeś z fabrycznym gazem czy dokładanym po rejestracji??

Jeżeli fabryka, kwity, rejestracja to w dowodzie co jest wbite jako rodzaj paliwa? Ta strona z właścicielem i masami i ilością osób które można przewozić.

Jeżeli dokładanym po rejestracji - to musisz to zgłosić w WK żeby wbili.

Jak nie patrzył dowód do wora przy pierwszej kontroli za to że dane w dowodzie różnią się od stanu faktycznego w pojeździe.