|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - Start-stop "ogrzewanie priorytetowe"
marceli - 2023-06-22, 13:38 Temat postu: Start-stop "ogrzewanie priorytetowe" Cześć,
Sandero 3 z 2022 roku 1.0 LPG. Dzisiaj 33 stopnie. Jazda po mieście, okna otwarte, klima wyłączona. Start-stop po ok 10 sekundach załącza mi na nowo silnik z komunikatem "ogrzewanie priorytetowe"... To chyba nie jest normalne ?
laisar - 2023-06-22, 13:56
Wbrew treści komunikatu chodzi najprawdopodobniej o chłodzenie silnika - bo jak nie działa, to nie ma obiegu wody...
marceli - 2023-06-22, 14:05
To chyba zamiast niepotrzebnie wyłączać silnik na kilka sekund było by sensowniej gdyby zabronił wyłączania ?
laisar - 2023-06-22, 14:15
Jeżeli temperatura w czasie jazdy jest poniżej pewnej wartości, to działania S&S jest dozwolone. Po zatrzymaniu silnika wzrośnie z powodu braku obiegu i wtedy motor zostanie uruchomiony.
Można oczywiście na wszelki wypadek sprawdzić czy przez OBD nie widać jakichś błędów albo zgłosić sprawę do ASO, ale "taka jest moja teoria i ja się z nią zgadzam" (© bebe) (;
sobol1976 - 2023-06-22, 14:51
Z mojego doświadczenia wynika, że zapewne chodzi podtrzymanie temperatury zadanej na klimatyzacji i nie chodzi o chłodzenie silnika. Jeśli masz np 22 stopnie ustawione na klimatyzacji to po minucie potrafi się nagrzać wnętrze. We wnętrzu są czujniki temperatury i nasłonecznienia (ten czarny kapsel z przodu kokpitu). Aby utrzymać ustalony komfort załącza się silnik i uruchamia sprężarkę. Dla testów sprawdź czy po wyłączeniu klimatyzacji przyciskiem też będzie tak szybko sam startował silnik. U mnie to działa, choć oczywiście robi się duszno.
laisar - 2023-06-22, 15:14
@sobol1976: W pierwszym poście kolega napisał, że klima cały czas wyłączona.
marceli - 2023-06-22, 15:18
sobol1976 napisał/a: | Z mojego doświadczenia wynika, że zapewne chodzi podtrzymanie temperatury zadanej na klimatyzacji i nie chodzi o chłodzenie silnika. Jeśli masz np 22 stopnie ustawione na klimatyzacji to po minucie potrafi się nagrzać wnętrze. We wnętrzu są czujniki temperatury i nasłonecznienia (ten czarny kapsel z przodu kokpitu). Aby utrzymać ustalony komfort załącza się silnik i uruchamia sprężarkę. Dla testów sprawdź czy po wyłączeniu klimatyzacji przyciskiem też będzie tak szybko sam startował silnik. U mnie to działa, choć oczywiście robi się duszno. |
Klima wyłączona, zresztą i tak jest manualna wiec nie ma "zadanej temperatury"
sobol1976 - 2023-06-22, 15:26
marceli napisał/a: | Klima wyłączona, zresztą i tak jest manualna wiec nie ma "zadanej temperatury" |
Sorki przeczytałem "klima włączona". No to w sumie ciekawe... Wymagany jednak obieg płynu chłodzącego? U mnie to zjawisko nie występuje...
uno0 - 2023-06-23, 10:04
sobol1976 napisał/a: | marceli napisał/a: | Klima wyłączona, zresztą i tak jest manualna wiec nie ma "zadanej temperatury" |
Sorki przeczytałem "klima włączona". No to w sumie ciekawe... Wymagany jednak obieg płynu chłodzącego? U mnie to zjawisko nie występuje... |
teraz latem...jak mam wyłączoną klimę to na włączonym S&S silnik sie nie uruchamia nawet na dłuższym postoju. Na włączonej klimie po max 2 minutach sie odpali....z komunikatem ogrzewanie priorytetowe. Acha....klima jest manualna....
marceli - 2023-06-23, 10:07
uno0 napisał/a: |
teraz latem...jak mam wyłączoną klimę to na włączonym S&S silnik sie nie uruchamia nawet na dłuższym postoju. Na włączonej klimie po max 2 minutach sie odpali....z komunikatem ogrzewanie priorytetowe. Acha....klima jest manualna.... |
Może problemem była rzeczywiście temperatura bo wczoraj 33 stopni było...
|
|