DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Na każdy temat - Skoda Roomster 1.2 TSI 2013 brak prądu po kolizji

RamboGC - 2024-04-01, 12:26
Temat postu: Skoda Roomster 1.2 TSI 2013 brak prądu po kolizji
Witam.
Jednak z Dacią najmniej problemów...
Przez te kilkanaście lat na forum przekonałem się że tutaj zawsze warto szukać odpowiedzi więc proszę o podpowiedzi od czego zacząć?
Roomster jak w tytule, po uderzeniu w lewy bok, drzwi kierowcy i błotnik przód, poduszki całe.
Jak przyjechałem na miejsce maska otwarta, strażaków już nie ma a w aucie absolutny brak prądu.
Żona twierdzi że zaraz po kolizji uchyliła jeszcze prawą szybę i faktycznie jest opuszczona .
W komorze silnika nic nie poucinane.
Od czego zacząć?

jas_pik - 2024-04-01, 14:46

Od sprawdzenia napięcia akumulatora. Po takim uszkodzeniu płyty ołowiowe w akumulatorze mogły opaść i stąd brak napięcia
RamboGC - 2024-04-01, 20:24

Na biegunach około 12V ale jak na pierwszym za aku kołkiem masowym mierzyłem to tak ledwo wskazówka drgnęła.
jurek - 2024-04-02, 11:59

A jest u Ciebie wyłącznik uderzeniowy? pozdr
RamboGC - 2024-04-02, 20:02

Prawdopodobnie tak. Ale podobno całego prądu to nie odcina??
jas_pik - 2024-04-03, 08:23

Jak pamiętam w skodach były od dwóch do czterech czujników uderzeniowych . Dwa chyba z przodu na błotnikach i dwa z tyłu w kabinie na progu za słupkiem B .
Ale skoro znalazłeś problem za akumulatorem na masie to sprawdź dokładnie właśnie to miejsce gdzie trzeba sprawdzić . Może to tylko problem z masą . W BEV-ach którymi się ostatnio zajmuję najczęstsze problemy to albo słaby akumulator albo problem z kablami masowymi

RamboGC - 2024-04-11, 09:16

Dziękuję za podpowiedzi. :)
Po tygodniu stania z odłączonym aku prąd wrócił ale bateria rozładowana.
Nie dał rady zakręcić. Po pożyczeniu prądu od daćki zapalił i wszystko jest OK.