DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział techniczny - Lepsze światła wsteczne

gg - 2024-10-07, 18:25
Temat postu: Lepsze światła wsteczne
Kilka dni temu w deszczowej pogodzie, po ciemku przyszło mi cofać i stwierdzam, że w takich warunkach nie widać nic w świetle światła wstecznego, które ma na wyposażeniu Lodgy.

Czy ktoś z Was dodawał dodatkowe oświetlenie wsteczne? Jak mocowane, do czego?

Może jakieś przykładowe zdjęcia?

r70 - 2024-10-07, 21:45

To chyba cecha wspólna Dacii Duster 2 też ma traumatyczne światło wsteczne.
Myślałem żeby kupić światło przeciwmgielne - cofania od Anglika i zamontować jako drugie, ale nie wiem czy jest możliwość łatwego podłączenia

laisar - 2024-10-07, 21:50

Dołożenie drugiego wstecznego do istniejącej lampy - http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=6658

Lampy dodatkowe - http://www.daciaklub.pl/f...pic.php?t=11431

route2000 - 2024-10-08, 09:52
Temat postu: Re: Lepsze światła wsteczne
gg napisał/a:
Kilka dni temu w deszczowej pogodzie, po ciemku przyszło mi cofać i stwierdzam, że w takich warunkach nie widać nic w świetle światła wstecznego, które ma na wyposażeniu Lodgy.

Czy ktoś z Was dodawał dodatkowe oświetlenie wsteczne? Jak mocowane, do czego?

Może jakieś przykładowe zdjęcia?

Przerabiałem tylne światła tak aby były parzyste tj dwa wsteczne i dwa przeciwmgielne.
Przeróbka polegała na dodaniu żarówek w puste miejsca w kloszach i dodatkowego okablowania elektrycznego.

topdrive - 2024-10-08, 10:26

Ja też mam dwie wsteczne - dużo poprawia, to muszę przyznać. A zmiana dość prosta, miejsce na żarówkę jest prawie kompletne. Polecam to zrobić, dużo zmienia ;)
gfedorynski - 2024-10-08, 11:29

dwa przeciwmgielne są legalne?
MartinezTychy - 2024-10-08, 13:38

gfedorynski napisał/a:
dwa przeciwmgielne są legalne?

Oczywiście, że są legalne dwa lub jedno, a jeśli jedno to po lewej stronie i nie mniej niż 25 cm od jezdni.

eplus - 2024-10-08, 21:37

Prosty sposób na poprawę widoczności to włączenie awaryjnych. Światło cofania jest po to, żeby inni wiedzieli, że cofasz, niestety. :idea:
route2000 - 2024-10-09, 11:41

eplus napisał/a:
Prosty sposób na poprawę widoczności to włączenie awaryjnych. Światło cofania jest po to, żeby inni wiedzieli, że cofasz, niestety. :idea:

Tak miałem przed przeróbką tylnych świateł, ale migające światła trochę mnie irytowało i dlatego w końcu je przerobiłem.