DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział techniczny - Sandero 3 - przycisk na klamce

krzaciej - 2025-03-17, 15:45
Temat postu: Sandero 3 - przycisk na klamce
Cześć!
wertuję internet i instrukcję Sandero III i nie umiem się doszukać za co odpowiedzialny jest czarny przycisk na klamce zewnętrznej kierowcy.
Czy ktoś może mnie uświadomić?

tomkasz - 2025-03-17, 18:28

Czarny przycisk czy szpara do podważenia osłony zamka w przypadku nie działania zamka centralnego z pilota lub karty? Pod tą osłona znajduje się fizyczny zamek drzwi.
Darool - 2025-03-18, 01:27
Temat postu: Re: Sandero 3 - przycisk na klamce
krzaciej napisał/a:
Cześć!
wertuję internet i instrukcję Sandero III i nie umiem się doszukać za co odpowiedzialny jest czarny przycisk na klamce zewnętrznej kierowcy.
Czy ktoś może mnie uświadomić?
To przycisk do odblokowania drzwi, gdy masz kluczyk przy sobie.
krzaciej - 2025-03-18, 18:12

Chodzi o czarny guzik widoczny na zdjęciu poniżej

W przypadku karty hands free kompletnie nie reaguje na dotyk i naciskanie. Tak powinno być?

tomkasz - 2025-03-18, 20:58

Obecnie system HandsFree w Dacia/Renault nie ma żadnego powiązania z jakimkolwiek przyciskiem na zewnątrz auta i go nie powinno być (tegoż przycisku). Zasada działania tego systemu jest na zasadzie zbliżanie/oddalanie i.

Na naszym forum znalazłem starą instrukcję Sandero III/Logan III:
https://www.daciaklub.pl/...opic.php?t=9886 (na samym dole).

I tam jest wyjaśnienie tej zagadki. Były wersje (wg instrukcji) z przyciskiem na otwieranie (ten na klamce) i wtedy miały 3 tryby działania zamka centralnego. Wszystko jest opisane na stronie 1.7.

Osa_Sandero - 2025-03-18, 23:33

Ja też mam ten przycisk. Tak jak napisał poprzednik - dodatkowy tryb działania karty zbliżeniowej dla przyzwyczajonych do systemów innych niż Renault. Powinno być do ustawienia w media-nav.
aferka1970 - 2025-03-19, 09:10

w moim samochodzie również brak tego przycisku, pod zaślepką jest mechaniczny zamek .
Dymek - 2025-03-19, 10:28

aferka1970 napisał/a:
w moim samochodzie również brak tego przycisku, pod zaślepką jest mechaniczny zamek .
Mechaniczny zamek pod zaślepką, w klamce kierowcy powinien być standardowo- niezależnie czy na klamce jest ten dotykowy przycisk, czy nie.