|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział ogólny o daciach - Obtarte wężyki - dci 85 - błąd montażowy?
tomi - 2009-06-29, 17:40 Temat postu: Obtarte wężyki - dci 85 - błąd montażowy? Witam
Ostatnio zauważyłem obtarte dwa wężyki, z lewej strony zbiorniczka płynu hamulcowego (mają one chyba związek z układem wtrysku). Obtarcie jest dość duże (jak widać na zdjęciach) a powstało na wskutek złego położenia elementów. Podczas pracy silnika wężyki obcierają o złącze elektryczne. Stan po 18000km.
Czy u kogoś też tak się obciera?
jurek - 2009-06-29, 20:22
Kłania się ASO i gwarancja. pozdr
jackthenight - 2009-06-29, 21:14
W benzyniaku tych wężyków chyba nie ma - uffff:)
A jak widzę ze zdjęcia to te wężyki dochodzą do tego elektrozaworu, który podobno lubi się psuć - jakaś uszczelka puszcza - historie dokładnie zna kolega WIEZA.
[ Komentarz dodany przez: laisar: 2009-06-30, 10:06 ]
Pytanie o problem z elektrozaworem wydzielone do http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=2225
wox - 2009-06-29, 21:48
U mnie jest OK, ale u Ciebie jest jakoś "ciasno" w tym miejscu. Inaczej rozplanowane? Widzę pewne różnice. U mnie luzik (duże odstępy).
Postaram się wrzucić zdjęcie.
Już mam:
laisar - 2009-06-29, 22:24
Rozplanowanie chyba to samo, o ile można wnioskować z waszych zdjęć, tylko chyba faktycznie robotnikowi się cosik źle przykręciło... (a konkretnie ta czarna część, do której dochodzą przewody).
W benzyniaku wężyków nie ma, bo dochodzą one do elektrozaworu sterującego turbosprężarką, który w Dacii występuje tylko w dieslu 85KM.
Dzięki, tomi, za rewolucyjną czujność - na pewno warto to sprawdzić.
wox - 2009-06-29, 22:31
laisar napisał/a: | robotnikowi się cosik źle przykręciło |
niżej i bardziej w lewo
tomi - 2009-06-30, 07:08
Jutro podjadę z tym do serwisu.
U mnie faktycznie jest ciasno, dodatkowo nad zbiorniczkiem płynu hamulcowego jest syrena alarmu.
Wadą jest według mnie też to że na przewodach od zaworu opiera się plastikowa pokrywa silnika, która w czasie pracy drga (zawór przymocowany do karoseri)
[ Komentarz dodany przez: laisar: 2009-06-30, 10:06 ]
Pytanie o problem z elektrozaworem wydzielone do http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=2225
wox - 2009-06-30, 19:53
No to sprawa jasna - przesunięte to masz ze względu na syrenę alarmu (jeśli w ASO Ci zakładali alarm, to jest ich sprawka).
tomi - 2009-06-30, 20:44
wox napisał/a: | No to sprawa jasna - przesunięte to masz ze względu na syrenę alarmu (jeśli w ASO Ci zakładali alarm, to jest ich sprawka). |
Być może, ale nie widać aby elektrozawór był przesuwany, a alarm zakładali w ASO.
wox - 2009-06-30, 21:02
Zaraz zrobię zdjęcie uchwytu - może tu coś pokombinowali
tomi - 2009-07-01, 19:21
Dzięki za zdjęcia, u mnie złączka elektryczna elektrozaworu całkowicie była przesłonięta przez osłonę silnika (która na niej się opierała). Zdjęcia nie zrobię bo byłem dzisiaj w serwisie i poprawili położenie elektrozaworu. Rurki zostaną wymienione jak przyjdą (zostały zamówione). Wszystko bezproblemowo i w miłej atmosferze (Łódź - Przygutccy).
|
|