DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział ogólny o daciach - Trwałość napędu 4x4

RnR - 2010-12-02, 19:51
Temat postu: Trwałość napędu 4x4
Witam

Temat ten nurtuje mnie dość długo - czy ktoś wie może na ile liczona jest trwałość elementów napędu 4x4 w Dusterze? Szczególnie chodzi mi o sprzęgło - w każdej sytuacji poza całkowitą blokada na sprzęgle następuje tam uślizg i siłą rzeczy "coś" się musi chyba zużywać?

Kiedy można się spodziewać konieczności wymiany tego sprzęgła i ile ono kosztuje?

laisar - 2010-12-02, 22:32

Sprzęgło w ogóle nie występuje jako część zamienna (nie znalazłem go także na szybko w żadnym sklepie), co teoretycznie powinno oznaczać resurs co najmniej na poziomie gwarancji - a może i zakładanego życia samochodu? [;

Natomiast cały tylny "most" kosztuje w ASO niecałe 6 kzł (chyba nie tragicznie...?).

W sumie najlepiej byłoby chyba poszukać informacji na jakimś nissanowskim forum - ale wydaje mi się, że w normalnej eksploatacji ewentualne zużycie jest jednak raczej niewielkie, bo na pewno dba o to elektronika sterująca (umieszczenie za sprzęgłem głównym też jej to ułatwia).

RnR - 2010-12-02, 22:54

Dzieki
jarus28 - 2012-07-08, 22:14

Stare ale zapewne aktualne.
Jeśli chodzi o Nissany (a podobno sprzęgiełko elektromagnetyczne jest takie same jak w Nissanach) to znam 1 przypadek ( duży serwis W-wa) gdy (pod koniec gwarancji) wymieniono ten element. Obiaw taki, że było odczówalne stuknięcie przy gwałtownym ruszaniu na śniegu/lodzie.
Nie ma więc co się martwić, tym bardziej że w Nissanach 4x4 idzie w przże z benzyną 140km lub dieslem 150km.

Dar1962 - 2012-07-09, 11:33

jako były kilkuletni forumowicz nissana mogę zapewnić,że nissanowski układ 4x4 należy do wyjątkowo udanych i mało awaryjnych :-P - ci od murano i xtraila nie narzekali