|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - Belki / poprzeczki na relingi - sandero stepway
radhasek - 2011-01-07, 11:52 Temat postu: Belki / poprzeczki na relingi - sandero stepway czy ktoś może mi napisać jaki rozstaw mają relingi stepway i jaki bagażnik najlepiej kupić
matucha - 2011-01-07, 14:20
Ja akurat bagażnik ( w sensie same poprzeczki ) dostałem gratis oryginały i o ile pamiętam nie jest to jakoś wybitnie drogie.
Mariusz - 2011-01-08, 15:17
Katalogi nie przedtawiają wymiarów między relingami. Prościej chyba będzie jak sam zmierzysz. Pytasz o bagażnik czyli poprzeczki dachowe to tak jak pisał przedmówca oryginale nie są drogie. Jeżeli chcesz coś lepszego to polecam Thule
radhasek - 2011-01-08, 19:06
tak dokładnie chcę kupić poprzeczki na relingi ale mają one różne wymiary, pisałem do sprzedawcy na allegro bo miał wystawione do logana, ale mi nie odpisał
http://www.allegro.pl/sho...item=1361564378 dokładnie chodzi mi o ten bagażnik do stepway będzie pasował
Mariusz - 2011-01-08, 19:18
Poprzeczki z tego co pamiętam mają szeroką skalę regulacji. Mówię tu o świetnej firmie Thule czy Mont Blanc.Dam Ci namiar na przedstawiciela Mont Blanc http://www.bagazniki.pl/show.php?p=firm. Spójrz tutaj http://www.bagazniki.pl/katalogi/cruz2010_.pdf
gregorisan - 2015-10-21, 18:26
Witam. Tak chciałbym troszkę odświeżyć temat, a nie chce zakładać nowego. Na wiosnę chciałbym sprawić sobie jakiś bagażnik na rowery. Skuszę się raczej na rozwiązanie na dachu. i stąd moje pytanie.
Czy ktoś na forum mógłby mi podać wymiary oryginalnych belek na relingi do Sandero Stepway?
W przyszłym tygodniu w Lidlu mają być takie belki na relingi w cenie 149 zł - a ich wymiar to 120 cm.
Oryginalne w ASO to koszt 452 zł ( minus voucher który dostałem na powitanie - przy tej cenie 100 zł).
Ewentualnie czy może ktoś ma u siebie zamontowany Pakiet Holiday - belki na relingi plus dwa uchwyty na rower. Cena promocyjna 656 zł.
matucha - 2015-10-23, 20:52
Nie wiem jak poprzeczki do Sandero II, ale do jedynki pod względem zakładania to porażka. Trzeba kręcić imbusem i do tego skróconym, żeby to założyć. Trwa to tyle, że jeździłem cały czas z poprzeczkami.
Na pewno lepszym rozwiązaniem byłoby Thule. Do tego w razie zmiany auta poprzeczki można sobie zostawi i pewnie będą pasowały na inne auto też.
Ja sobie osobiście teraz zamówiłem auto z hakiem, żeby jeździć z rowerami właśnie na haku.
gregorisan - 2015-10-23, 21:55
matucha napisał/a: | Na pewno lepszym rozwiązaniem byłoby Thule |
Na pewno...ale jak dla mnie trochę cena zaporowa.
Znalazłem coś na temat tych belek które mają być w Lidlu - nie pisze jaki model, ale prawdopodobnie Brio. Powinny pasować do Sandero. Cenowo bardzo atrakcyjnie.
http://www.menabocaraccessories.com/index.php
matink1984 - 2015-10-24, 14:41 Temat postu: Relingi dachowe dacia sandero stepway 2011 Chciałbym się dowiedzieć jaki jest rozstaw relingów w daci sandero stepway z 2011 roku.
Potrzebuję tez kupić belki na relingi i tez nie wiem jakiej długości, czy 120 cm wystarczy rozstaw belek na relingii???
Tez jestem zainteresowany tymi belkami z lidla ale tez nie wiem czy bedą pasować do stepway 1. Według mnie na 99% powinny.
gregorisan - 2015-10-24, 15:45
matink1984, jeżeli to jest model Brio to będą pasować na 100% - w gazetce nie ma napisane jaki to model, ale po specyfikacji można domniemać, że to własnie ten produkt. Także za te pieniądze "biorę w ciemno"
Tylko, aby to się nie skończyło w ten sposób
https://www.youtube.com/watch?v=GZqXkx3r_5U
W razie "W":
http://allegro.pl/ShowIte...ef=last-visited
rimo - 2015-10-26, 12:21
Takie same jak te Brio, latem kupiłem w Biedronce na wyprzedaży za 99 zł i pasują jak ta lala
gregorisan - 2015-10-26, 17:12
rimo, jakościowo bez zastrzeżeń?
Kurcze nie doczytałem i oferta jest dopiero ważna od czwartku :)
Belki kupione. Rzeczywiście jest to model Brio. Solidne, estetyczne. Zamykane na kluczyk. I najważniejsze, że atestowane.
Pasują do:
Sandero Stepway I i II generacji - max 90 kg
Dokker od 2013-... max 75 kg
Duster 2008-2013 - max 75 kg
matink1984 - 2015-10-29, 22:00
ja już dzis kupiłem te belki W lidlu ale zamontuje jutro bo dziś nie dałem rady. jutro napiszę jaki efekt będzie. pozdrowienia
rimo - 2015-10-30, 07:49
Używane raz więc za dużo na ich temat nie powiem. Trzymają się relingów mocno choć mogłyby być trochę lepiej dopasowane uchwyty do nich. Niestety gwiżdżą gdy jedzie się ponad 90 km/h.
gregorisan - 2015-10-30, 13:34
rimo napisał/a: | Niestety gwiżdżą gdy jedzie się ponad 90 km/h. |
Rzeczywiście potrafią sobie podgwizdywać i to już w okolicach 60-70 km\h. W moim wypadku i tak nie będę z nimi jeździł na co dzień, więc mnie to nie przeszkadza. Montaż jest bardzo łatwy, także jak za takie pieniądze nie ma co wybrzydzać
Teraz tylko jakieś uchwyty na rowery...
matink1984 - 2015-11-02, 21:07
Witam!!!
Też kupiłem te belki w lidlu pasują na stepway I. Mogły by faktycznie lepiej dolegać do relingów ale jest ok, jest mały prześwit przy mocowaniu. Ogólnie jestem zadowolony i autko tez fajnie wygląda z tymi relingami
Pozdrawiam
kakus - 2015-11-03, 07:22
Ja mam założone INTER PACK QUIET są ciche i ładnie wyglądają. W najmniejszej długości pasują do STEPWAY II.
gregorisan - 2015-11-04, 08:43
Niestety, ale wsuwki T od uchwytu rowerowego Thule Pro Ride 591 nie pasują do belek Menabo Brio. Także pozostaje montaż na obejmy - a z tym jak widzę będą małe problemy bo ten sposób montażu jest raczej przewidziany na belki stalowe
gregorisan - 2015-11-05, 10:17
A taki jest efekt. Jakoś dało się zamontować uchwyty rowerowe za pomocą metalowych obejm. Minusem jest to, że belki dość mocno się rysują. Ale wszystko trzyma się dość stabilnie i po przejechaniu 40 km żadnych niepokojących rzeczy nie zauważyłem. Ale z czasem chyba zainwestuje w inne belki, do których będą pasować wsuwki T z uchwytów Thule ProRide 591.
Dar1962 - 2015-11-05, 16:15
gregorisan napisał/a: | Minusem jest to, że belki dość mocno się rysują. . |
zawsze można zastosować jakieś elastyczne podkładki, choćby plastikowe lub gumowe
gregorisan - 2015-11-05, 17:51
Już tak próbowałem - założyłem gumowe wstawki z dętki rowerowej na belkę, ale te metalowe obejmy poprzecinały ten patent. Muszę kupić taką materiałową taśmę izolacyjną i obkleić te obejmy od uchwytu rowerowego i zobaczę czy zda to egzamin.
gregorisan - 2016-01-24, 20:43
Czy oprócz kolegi kakus, ma ktoś belki dachowe Inter Pack Quiet Q10 ?
Bo zanim je kupię to chciałbym dopytać w jaki dokładnie sposób montuje się do nich wsuwki T - bo ze zdjęć to ciężko coś zauważyć. Czy trzeba coś demontować czy po protu ściąga się jakąś osłonkę i wsadza wsuwki?
Z góry thx.
gregorisan - 2016-01-27, 14:11
To sprawa się wyjaśniła. Niestety, ale te belki Inter Pack Quiet Q10 są tak "beznadziejnie" skonstruowane, że aby zamontować wsuwki T to należy je wsadzić na stałe lub za każdym razem odkręcać bagażnik i demontować jedną ze stóp bagażnika w celu zainstalowania wsuwek (informacja bezpośrednio uzyskana u dystrybutora). Co ciekawe w czterech sklepach internetowych nikt nie był w stanie odpowiedzieć na to pytanie - nawet nie wiedzą co sprzedają.
Także taki sposób montażu jak dla mnie przekreśla definitywnie ten model.
Zamówiłem bagażnik bazowy firmy Whispbar Rail Bar ( model katalogowy: S43W - pasuje chyba do wszystkich obecnie produkowanych Dacii).
kakus - 2016-01-27, 23:08
Inter Pack Quiet Q1 które posiadam są identyczne z tymi ze zdjęcia powyżej czyli Whispbar Rail Bar ...czyli zakładanie i budowa są takie same
ps. faktycznie aby założyć wsuwkę T potrzeba zdemontować poprzeczkę .... bo nie wystają poza relingi.......... ale za to nie trzeba ciąć gumowej taśmy zaślepiającej rowek na wsuwkę
wszystko skręca się imbusem który jest w zestawie ale jest to upierdliwe zajęcie więc ich nie ściągam . Ale trzyma się dobrze i jest to najładniejszy wg. mnie bagażnik na rynku do STEPWAYA
gregorisan - 2016-01-28, 08:31
kakus napisał/a: | Inter Pack Quiet Q1 które posiadam są identyczne z tymi ze zdjęcia powyżej czyli Whispbar Rail Bar |
Szkoda tylko, że w taki sposób jest rozwiązany sposób montażu na wsuwki T - bo już byłem na niego zdecydowany. Tym bardziej, że cena atrakcyjna. Inter Pack Q10 kosztuje 400 zł natomiast Whispbar Rail Bar to koszt 800zł
Ale to i tak taniej niż Thule WingBar EDGE - tutaj musimy liczyć się z wydatkiem ponad 1100 zł
Do Sandero też będzie pasować Thule WingBar 961 plus stopy Thule Rapid Railing 757 - koszt też w granicach 800 zł. Tylko w tym wypadku mamy rozwiązanie, które podwyższa nam samochód i belki wystają poza obrys samochodu. Minusem jest też to, że przy instalacji akcesoriów na wsuwki T musimy za każdym razem ściągać\montować gumkę w kanale montażowym.
I chyba najbardziej ekonomiczna propozycja wśród "bardziej markowych rozwiązań" to belki firmy Aguri. Tutaj za 320 zł można nabyć model Aguri Prestige. Można bez problemu jak w przypadku Whispbara zamontować akcesoria na wsuwki T.
https://www.youtube.com/watch?v=McXPUESMgpk
Natomiast na chwilę obecną, gdybym nie posiadał już uchwytów rowerowych to bardzo ciekawą propozycją jest bagażnik rowerowy Whispbar WB201. Ma świetny system montażu - w porównaniu do Thula z jego wsuwkami to "przepaść" na korzyść Whispbara.
I w tym przypadku w połączeniu z Inter Pack Q10 taki zestaw jest najbardziej "ergonomiczny" jeżeli chodzi o montaż.
https://www.youtube.com/watch?v=8th1H6MjZOs
Marek1603 - 2016-01-28, 08:44
Znalazłem dzisiaj w dość atrakcyjnej cenie.
Dacia
http://olx.pl/oferta/sprz...html#214c97a827
50zł
Sandero, Logan.
http://olx.pl/oferta/baga...html#214c97a827
150zł, aluminiowe.
route2000 - 2016-01-28, 08:53
A ja wolę wozić rowery na haku. Już można załatwić dodatkową tablicę rejestracyjną na platformę.
Łatwiejszy i szybszy montaż rowerów na haku niż na dachu, a po drugie jest mniejszy opór powietrza na haku niż na dachu.
No i nie ma problemu z wjazdami pod niskimi wiaduktami.
[ Komentarz dodany przez: laisar: 2016-01-28, 22:51 ]
Ciąg dalszy - we właściwym temacie: http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=1795.
gregorisan - 2016-01-28, 08:54
Marek1603 napisał/a: | Znalazłem dzisiaj w dość atrakcyjnej cenie. |
Teraz w Kauflandzie są te Menabo Brio za 129 zł - nie są złe. Tylko, że są zbyt głośne i mają za mały kanał montażowy na wsuwki T.
Mnie w niedzielę udało się je sprzedać na olx za "stówkę"
route2000 jak tak sobie teraz wszystko podliczyłem - dwa bagażnik rowerowe Thule 591 plus belki Whispbar ( i 50 zł straty przy odsprzedaży Menabo Brio) to wyszło prawie 1500 zł. Chyba za niewiele więcej można byłoby mieć rozwiązanie na haku
No, ale cóż...czasu nie cofnę...
Marek1603 - 2016-01-28, 08:54
Różne są preferencje, a wydaje mi się, że cena przyzwoita.
route2000 - 2016-01-28, 08:55
Ale do Lodgy chyba nie będą pasować? Mam zamiar je kupić do przewożenia boksu dachowego na narty.
kakus - 2016-01-28, 09:40
No i znalazłeś idealne rozwiązanie . Ja osobiście tych wsuwek i tak nie miałem zamiaru demontować.
Największą wadą tego rodzaju rozwiązań jest wysokość załadunku ...ja muszę mieć 3 stopniową drabinkę
gregorisan - 2016-01-28, 10:05
kakus napisał/a: | Największą wadą tego rodzaju rozwiązań jest wysokość załadunku ...ja muszę mieć 3 stopniową drabinkę |
Jak auto stoi jedną stroną na krawężniku to muszę się nieźle wygimnastykować, aby założyć\ściągnąć rower
Zakładać jest najlepiej z "przykucu" - złapać za przedni widelec, dolną część ramy i dynamicznie do góry
route2000 - 2016-01-28, 13:39
gregorisan napisał/a: | kakus napisał/a: | Największą wadą tego rodzaju rozwiązań jest wysokość załadunku ...ja muszę mieć 3 stopniową drabinkę |
Jak auto stoi jedną stroną na krawężniku to muszę się nieźle wygimnastykować, aby założyć\ściągnąć rower
Zakładać jest najlepiej z "przykucu" - złapać za przedni widelec, dolną część ramy i dynamicznie do góry |
.... i jak za mocno "wyrwiesz" do góry to rower przeleci przez dach auta na drugą stronę..
gregorisan - 2016-01-31, 19:51
To kilka zdjęć i mała recenzja bagażnika bazowego w Sandero Stepway II.
Model: Whispbar Rail Bar - model katalogowy dedykowany pod Sandero Stepway to: S43W
Będę na nich montował dwa bagażniki rowerowe Thule Pro Ride 591.
Przejechałem z nimi na dachu przez ten weekend ponad 200 km.
Montaż jest banalnie prosty - belki idealne pasują pod fabryczne relingi - układają się bezproblemowo i po dokręceniu jednej śruby z każdej strony wszystko trzyma się bardzo stabilnie. W jednej z belek jest miejsce na schowanie imbusa. Zamykane są na cztery zamki - kluczyk pasuje do wszystkich czterech zapięć ( w komplecie jest jeden zapasowy). Całość jest zabezpieczona dość pewnie chociaż dla "chcącego nic trudnego"
Wrażenia z jazdy. Po prostu bajka - absolutnie żadnych odgłosów typu - gwizdanie, świstanie itp. Przy wczorajszej trasie ( 2*80 km), gdzie wiało przez cały dzień bardzo mocno - w porywach do 80 km\h w czasie jazdy słychać było jedynie szum powietrza. I to niezależnie od prędkości - jechałem maksymalnie 130 km\h.
Dzisiaj przy słabszym wietrze i prędkościach maksymalnych 80-90 km\h - również błoga CISZA
W porównaniu z poprzednimi belkami - Menabo Brio to przepaść...tamte już zaczynały "śpiewać" przy miejskich prędkościach..
Montaż akcesoriów. Aby nie było zbyt słodko to tutaj małe rozczarowanie.
Nie jestem w stanie samemu założyć bagażnika rowerowego, gdy jest zmontowany wraz ze wsuwkami T, a w belkach jest wsunięta uszczelka. No chyba, ze z czasem nabiorę wprawy i jakoś samemu sobie z tym poradzę - bo myślę, że w dwie osoby nie będzie problemu. Wystarczy jedynie jak ktoś przytrzyma bagażnik lub zegnie uszczelkę. Natomiast bez najmniejszego problemu można to zrobić, gdy:
1. Wyciągniemy uszczelkę z rowka montażowego i wsuniemy bagażnik - tak to jest choćby rozwiązane w Thule.
2. Gdy zamontujemy same wsuwki a następnie zamontujemy bagażnik na belkach - tylko tutaj to zajmie najwięcej czasu i przy okazji można "pogubić" części z bagażnika rowerowego.
3. Myślałem też nad tym, aby przyciąć uszczelkę z każdej strony na szerokość bagażników rowerowych i na czas montażu wyciągać te skrajne, krótsze kawałki uszczelki.
Także podsumowując to jestem bardzo zadowolony. Nie zauważyłem też zwiększonego apetytu na paliwo bo średnie spalanie wyszło podobnie jak w czasie, gdy jeździłem bez belek - ale tutaj to ciężko coś dokładnie sprawdzić bo za krótki dystans.
No i wygląd - prezentują się na samochodzie wyśmienicie...
Ale i łyżka dziegciu - CENA - sugerowana cena detaliczna to 825 zł.
Mnie się udało je kupić za 800 zł wraz z darmową wysyłką za pobraniem.
Poniżej kilka fotek:
wojciech_69 - 2016-02-01, 08:26
Kurde cena rzeczywiście zaporowa... Sam przymierzam się do kupienia box-a ale do tego casu to najpierw czeka mnie zakup belek, a już widzę że cena całego zestawu to koszt ok 2 tyś zł
gregorisan - 2016-02-01, 09:09
wojciech_69, "coś za coś" - niestety, ale te markowe akcesoria kosztują wtedy krocie
Pomyśl też nad Inter Pack Quiet Q10 - konstrukcja "bliźniacza" a cena o połowę niższa. Tylko minusem jest to, że utrudniony jest montaż akcesoriów na wsuwki T.
wojciech_69 - 2016-02-01, 09:15
No właśnie, a teraz z tego co widziałem to nawet niektóre boxy masz na T. Czytałem Twoje wpisy to sam wiesz że "cichość"/komfort w tym temacie też się liczy...
gregorisan - 2016-02-01, 09:53
wojciech_69 napisał/a: | Czytałem Twoje wpisy to sam wiesz że "cichość"/komfort w tym temacie też się liczy... |
Powiem tak po doświadczeniach z poprzednimi belami - "nie stać mnie na tanie rzeczy" - w moim przypadku jestem z tego tytułu "pięć dyszek do tyłu"
Tym bardziej, że zamierzam z nimi jeździć cały czas od kwietnia do grudnia. A, że samochód również zamierzam użytkować przez 5-7 lat, więc myślę, że ten zakup był dobrą decyzją
Także jak ktoś sobie ceni komfort, ergonomię, jakość wykonania, kwestie wizualne to gorąco polecam - bo rzeczywiście jest to produkt z "górnej półki".
Zawsze na pocieszenie można sobie powiedzieć, że Thule WingBar Edge 9581 to "trzy stówki więcej"
route2000 - 2016-02-01, 14:10
gregorisan napisał/a: | wojciech_69, "coś za coś" - niestety, ale te markowe akcesoria kosztują wtedy krocie
Pomyśl też nad Inter Pack Quiet Q10 - konstrukcja "bliźniacza" a cena o połowę niższa. Tylko minusem jest to, że utrudniony jest montaż akcesoriów na wsuwki T. |
Jak będę miał te belki Quiet Q110 do Lodgy to też zdam relację. Kosztuje 450 zł a wyglądają bardzo podobnie jak Whispbar Rail Bar .
gregorisan - 2016-02-01, 21:13
route2000 napisał/a: | Jak będę miał te belki Quiet Q110 do Lodgy to też zdam relację. Kosztuje 450 zł a wyglądają bardzo podobnie jak Whispbar Rail Bar . |
Na pierwszy rzut oka, one wszystkie wyglądają podobnie - ale ponoć są tam jakieś różnicę:
https://www.youtube.com/watch?v=E19JKMQYHM0
https://www.youtube.com/watch?v=v6BUO1RLt_g
gregorisan - 2016-02-08, 08:20
Za mną już ponad 500 km z belkami na dachu - w tym przetestowane w czasie "prędkości autostradowych".
W sobotę na S1 na odcinku Cieszyn - Skoczów - maksymalnie ile "fabryka dała" przy dość mocnym wietrze słychać jedynie szum powietrza.
Co do spalania to wychodzi na to, że "na oko" nie ma zwyżki bo średnie spalanie jest na podobnym poziomie.
Na chwilę obecną to tyle - jak zacznę wiosną przewozić rowery to sklecę kilka słów i cyknę kilka fotek - może komuś przydadzą się "moje wypociny"
gregorisan - 2016-06-14, 20:12
Mam takie pytanko. Czy jest sens jechać autostradą z dwoma rowerami na dachu? Czy lepiej sobie odpuścić i pojechać drogą krajową?
ziaro - 2016-06-14, 20:31
Ja osobiście nie patrzę na to. Jeżeli jest autostrada to nią jadę nawet jeśli mam na dachu rowery.
Kwestia osobistego podejścia.
wojciech_69 - 2016-07-01, 21:16
W Lidlu znów pojawiły się poprzeczki Brio 120cm za 99 zł. Ktoś jest zainteresowany zakupem?
ziaro - 2016-07-03, 10:49
Kurcze na te Sandero to znacznie tańsze te poprzeczki niż na DD. :(
gregorisan - 2016-07-29, 15:44
ziaro napisał/a: | Kurcze na te Sandero to znacznie tańsze te poprzeczki niż na DD. :( |
Bo DD to "model premium" ;)
ziaro napisał/a: | Ja osobiście nie patrzę na to. Jeżeli jest autostrada to nią jadę nawet jeśli mam na dachu rowery. |
Pojechałem A1 od Knurowa do Pyrzowic w dwie strony i z dwoma rowerami - max. 110 km\h i wszystko w jak najlepszym porządku :)
Tombak - 2019-06-09, 17:36
Witam odgrzeję kotleta ,czy ktoś ma takie belki przy Stepway II.
belki
Czy w Stepway I relingi są takie same jak w roczniku 2014? Jeśli ktoś ma takie proszę o opinię.
Tombak - 2019-06-15, 09:50
Widzę że nie ma nikogo kto ma takie belki.
To może ktoś kto posiada Sandero Stepway I może mi podać wymiary jakie ma reling chodzi mi o wysokość i szerokość .
W Sandero Stepway II jest to wysokość 27 mm szerokość 44mm.
robk1 - 2019-06-17, 21:06
Jutro sprawdzę jakie są moje.
Tombak - 2019-06-23, 13:01
Bagażnik zakupiony. Jest to bagażnik uniwersalny pod nazwą ND-717.Jest to chyba jeden z tańszych bagażników pasujący do Sandero Stepway II. Mocowania są dobre, są gumowe podkładki tak że nic nie rysuje relingów, jest możliwość regulacji na grubszy lub cieńszy reling. Trzeba skrócić belki bo są za długie. Jedynie zamknięcie (zabezpieczenie) na kluczyk jest słabe tzn. trzyma z jednej strony a drugą stronę można podważyć i wyłamać jakby ktoś chciał zajumać. Wymyśliłem lekką modyfikację tego zabezpieczenia i w przyszłym tygodniu wstawię fotki zamontowanego bagażnika z moją modyfikacją.
|
|