|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Na każdy temat - Słowo "Dacia" - jak to prawidłowo wymówić?
piotrkrk - 2011-01-12, 14:50 Temat postu: Słowo "Dacia" - jak to prawidłowo wymówić? No właśnie, "daczja" czy "daća" ? Jest jakaś oficjalna wykładnia RP na ten temat?
benny86 - 2011-01-12, 14:51
a może "daczija"
TD Pedro - 2011-01-12, 15:02 Temat postu: Re: Słowo "Dacia" - jak to prawidłowo wymówić?
piotrkrk napisał/a: | No właśnie, "daczja" czy "daća" ? Jest jakaś oficjalna wykładnia RP na ten temat? |
sprawdź:
http://translate.google.pl/#ro|pl|DACIA
wybierz opcję "słuchaj"
na pewno nie jest jest to oficjalna wykładnia RP ale chyba takiej nie ma (?)
bebe - 2011-01-12, 15:18
Ale tam są dwa guziczki "Słuchaj", jeden po polsku, drugi po rumuńsku, niestety nie bardzo wiadomo, który jest który... Ja wymawiam "daczja", więc tak jest na pewno poprawnie. :] Jest jeszcze inna możliwość - tłumaczenie. :) Dacia to tak naprawdę nazwa historycznej krainy w Rumunii, po polsku - Dacja. :]
EDIT: Ustawiłem sobie tłumaczenie rumuński -> rumuński i oba guziczki mówią "daczja".
TD Pedro - 2011-01-12, 16:09
bebe napisał/a: | Ale tam są dwa guziczki "Słuchaj", jeden po polsku, drugi po rumuńsku, niestety nie bardzo wiadomo, który jest który... Ja wymawiam "daczja", więc tak jest na pewno poprawnie. :] Jest jeszcze inna możliwość - tłumaczenie. :) Dacia to tak naprawdę nazwa historycznej krainy w Rumunii*, po polsku - Dacja. :]
EDIT: Ustawiłem sobie tłumaczenie rumuński -> rumuński i oba guziczki mówią "daczja".** |
ad. * - tak jest, rzeczywiście nazwa marki pochodzi od nazwy krainy Dacia,
ad. ** - co jest dziwne - pomimo że, jest to głos tego samego lektora(?) obydwie wymowy jednak trochę się różnią,
w zasadzie chyba mało kto w Polsce wymawia to inaczej niż "daczja" , pomijam tych co wymawiają "dacza" mając na myśli samochód (a tacy też są... )
piotrkrk - 2011-01-12, 16:25
Gdybyśmy się uparli przy polskiej wymowie, to wydaje mi się że podobne jest słowo np. "ciocia", a nie wymawiamy tego "cioczja".
Brytyjczycy mówią "dejsja":
http://www.youtube.com/watch?v=z5WWJowAfpk
http://www.youtube.com/watch?v=O1BvawAtAG8
Skoro oni mówią po swojemu, to może i my powinniśmy mówić po swojemu - "daća".
maciek - 2011-01-12, 16:26
piotrkrk, poszukaj sobie jak Rumuni wymawiają słowo na filmach na Youtube
matucha - 2011-01-12, 17:52
A u mnie połowa ludzi w pracy i tak mówi, że jeżdżę "Sorento Duster"
Rysiob - 2011-01-14, 20:21
Wydaje mi się, że powinno się wypowiadać "Dacia" jako [dac'a]. Oczywiście, gdy mówimy o nazwie marki.
Swoją teorię uargumentowałbym pochodzeniem słowa - jeśli potraktować je jako istniejące w j. polskim, to jego ewolucja byłaby następująca:
dac'a < * nowopol. dac'a < *stpol. dac'Ƅja < *psł. dacƄja
W skrócie to wyglądało tak: prasłowiańskie dacƄja - jer Ƅ spalatalizował (zmiękczył) spółgłoskę "c" - tak powstało c'. Końcówka -Ƅja uległa kontrakcji, czyli ściągnięciu, w wyniku czego wyraz skrócił się do "dac'a". Stąd wniosek, żeby czytać ten wyraz jako "dac'a", a nie "dacja".
|
|