DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Przegląd mediów o Dacii - Auto Moto i Sport nr.2/2011 Koła fortuny

Seal - 2011-01-14, 22:50
Temat postu: Auto Moto i Sport nr.2/2011 Koła fortuny
Zapraszam do lektury:
wox - 2011-01-14, 23:10

Bardzo pozytywnie ... a tylko 3 gwiazdki na 5?
piotrres - 2011-01-14, 23:36

wox napisał/a:
Bardzo pozytywnie ... a tylko 3 gwiazdki na 5?

Tekst spoko,

Pewnie tylko 3* za:

brak tapicerki ze skóry jesiotra bajkalskiego ew. skóry grzechotnika (to pomaga w ekspresji osobowości kierownika) :lol:

A na serio:
1. chyba za brak kurtyn w opcji (to nawet moja 6,5 letnia Lolka zauważyła: "Tata, te poduszki to są dla dorosłych a pomyślał ktoś o dzieciach!!!?");
2. brak ESP w opcji;
3. wyciszenie (nie tyle nadwozie co nadkola: szumgum + rezonanse aeroakustyczne w niszach kół: jak były zabryzgane śniegiem, to na twardej nawierzchni przy szybkiej jeździe było zdecydowanie ciszej niż przy czystych nadkolach) ;

Akurat pod tymi elementami krytyki bym się podpisał, choć ja Dusterowi po 10,2 kkm daję 4,5* (i tyle też życzyłbym sobie w E-NCAP)

benny86 - 2011-01-14, 23:42

Jak dla mnie to odjęli jedną gwiazdkę za faktyczne wady/braki samochodu, kolejną za rumuńsko-francuskie pochodzenie ;-)
piotrres - 2011-01-14, 23:47

benny86 napisał/a:
kolejną za rumuńsko-francuskie pochodzenie ;-)

Naaa, ja natürlich! ;-)

Mariusz - 2011-01-15, 10:00

Ja uważam, że te testy to jakaś czysta polityka. Co by było jakby Duster dostał 5 gwiazdek? Zamieszanie na rynku.
piotrres - 2011-01-15, 11:26

Mariusz napisał/a:
.... Co by było jakby Duster dostał 5 gwiazdek? Zamieszanie na rynku.

I firma córka firmie-matce nie za bardzo odbiera klientów.
Pewne niedoróbki w DD wynikają stąd, że gdyby ich nie było to zaraz pojawiłoby się pytanie:
"A dlaczego Koleos jest taki drogi?"

Choć zrobienie DD na 5* przy doświadczeniu Renault-Nissan ws. bezpieczeństwa nie nastręczałoby jakichś strasznych kosztów. Z drugiej strony ww. polityka wydaje mi się idiotyczna skoro w roku 2010 byle badziew dostawał 4..5*, no może poza chinolami. :lol:
(postęp! Landwind dostał **)
Z drugiej strony, patrząc się na (tfu, na psa urok ;-) ) dostępne wypadki z udziałem Dacii, to wygląda na to, że jest lepiej niż wynika to z testów.

Co do DD to w zeszłym roku, dostałem informację że " od strony strukturalnej, jest lepiej niż dobrze". Poczekamy do lutego. Zobaczymy.

Ryszard - 2011-01-15, 21:50

Mariusz napisał/a:
Ja uważam, że te testy to jakaś czysta polityka. Co by było jakby Duster dostał 5 gwiazdek? Zamieszanie na rynku.

Bo,
1/ bo, dealer Renault nie sprzedawałby droższego Kolosa w salonie
2/ bo bardzo bogaci panowie którzy zainwestowali 3 razy tyle kasy w fury w takim segmencie, mieli by nadciśnienie. Nie wypada
3/ bo moda na Dustera "wybuchnie" dopiero za 2 lata

Zdemolowane drogi po kolejne zimie spowodują ze za rok na Dustera będzie się czekało rok.

(a ja już w marcu 2011)

Pozdrawiam Dusterowców