|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - Dodatkowy sterownik świateł
Roobertino - 2011-02-23, 14:02 Temat postu: Dodatkowy sterownik świateł Witam serdecznie wszystkich użytkowników forum.
Dzisiaj przeglądałem temat o termometrach itp. i cóż podczas przeglądania jednego z nich zaciekawiło mnie to fajne urządzonko stosunkowo tanie a dosyć funkcjonalne :http://www.cubeelectronics.com/ster_fw.php .
Ciekawią mnie Wasze opinie na ten temat.
Ps. jestem świeżym użytkownikiem forum jak coś źle wstawiłem czy nie w tym temacie to przepraszam...poprawie się.
opos - 2011-02-23, 14:09
Może i fajne tylko po co ? Poza tym z tego co pamiętam to działa z kierunkowskazem a to dla mnie trochę bez sensu.
mrówa - 2011-02-23, 14:12 Temat postu: Re: Godne uwagi i głębszej analizy.
Roobertino napisał/a: | zaciekawiło mnie to fajne urządzonko stosunkowo tanie a dosyć funkcjonalne |
To jest tanie urządzonko Jak dla mnie to zwykły (drogi) bajer. Być może dla kogoś będzie funkcjonalny, dla mnie nie.
Roobertino - 2011-02-23, 14:24
...droższe gadżety tu widziałem.... ale to doświetlanie to fajna sprawa i bardzo pomocna, miałem okazję jeździć kiedyś autem z taką funkcją, a i te kierunki są pomocne. Ale szanuje każdą wypowiedź i nie neguje Waszych opinii.
DrOzda - 2011-02-23, 14:43
Ale żeby to było zgodne z wymaganiami technicznymi i przejść przegląd to musi być kontrolowane przez obrót kierownicą (tu pewności nie mam) a dodatkowo działać tylko do prędkości 40 km/h. Inaczej to typowy wieśniacki tuning tak jak świetlówki pod podłogą czy niebieskie żarówki reflektorów.
http://dynaview.hella-onl...site/index.html
Ok oto wymagania prawne świateł doświetlających zakręty:
http://dynaview.hella-onl...neringlight.pdf
w skrócie:
muszą mieć wybite oznaczenie K 0x na
muszą współpracować z elektroniką określającą kierunek skrętu (akceleratomierz lub czujnik skrętu kół)
działają do prędkości 40 km/h
mogą łączyć funkcję świateł przeciwmgłowych o ile mają wybite oznaczenie B 0x
Teoretycznie jeśliby się udało zdobyć odpowiednie lampy pasujące w miejsce daćkowych to dałoby radę taki zestaw podłączyć.
I jeszcze pytanie czy sygnał prędkości jest dostępny tak jak np. w Megane:
http://dynaview.hella-onl..._Renault_en.pdf
edit: i nawet sprzedawca zdaje sobie z tego sprawę:
"Niektóre z wyżej wymienionych zastosowań NIE są zgodne z kodeksem ruchu drogowego. W związku z powyższym producent nie ponosi odpowiedzialności za skutki używania urządzenia. a urządzenie nie posiada homologacji."
TD Pedro - 2011-02-23, 17:09
witaj w Klubie...
Cytat: | Niektóre z wyżej wymienionych zastosowań NIE są zgodne z kodeksem ruchu drogowego. W związku z powyższym producent nie ponosi odpowiedzialności za skutki używania urządzenia. a urządzenie nie posiada homologacji. |
- wszystko jasne... (jak te doświetlone pobocza ) ...
Roobertino - 2011-02-23, 21:55
DrOzda wielkie dzięki za oświecenie...nie wiedziałem o tej prędkości,
jackthenight - 2011-02-24, 09:38
Jeśli radio ci się samo ścisza i podgłaśnia w zależności od prędkości to masz tak samo jak w np. Megane.
Jeśli siła wydobywanego dźwięku z radia jest zawsze taka sama bez względu na prędkość pojazdu to niestety nie ma doprowadzonego sygnału prędkości do radia.
Prędkość pojazdu można wziąć z wtyczki licznika lub ze skrzynki przekaźników spod maski silnika.
laisar - 2011-02-24, 10:07
jackthenight napisał/a: | Jeśli siła wydobywanego dźwięku z radia jest zawsze taka sama bez względu na prędkość pojazdu to niestety nie ma doprowadzonego sygnału prędkości do radia. |
...ponieważ nie ma tego kabelka albo jest, ale nie podłączony, albo radio tej funkcji nie obsługuje - to tak w kwestii formalnej (:
DrOzda - 2011-02-24, 10:33
laisar napisał/a: | jackthenight napisał/a: | Jeśli siła wydobywanego dźwięku z radia jest zawsze taka sama bez względu na prędkość pojazdu to niestety nie ma doprowadzonego sygnału prędkości do radia. |
...ponieważ nie ma tego kabelka albo jest, ale nie podłączony, albo radio tej funkcji nie obsługuje - to tak w kwestii formalnej (: |
http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=3846
z tego wynika że wystarczy prosty układ próbkujący który przy przekroczeniu częstotliwości 2Hz odłączy światła, do tego trzeba by dołożyć czujnik przyspieszeń, układ do stopniowego zmniejszania/zwiększania napięcia zasilającego i w ten sposób elektronika sterująca jest zrobiona :) - gra jest o tyle warta świeczki że zestaw Helli kosztuje prawie tysiąc złotych - problemem są tylko homologowane lampy z oznaczeniem K 0x i B 0x
laisar - 2011-02-24, 10:39
DrOzda napisał/a: | problemem są tylko homologowane lampy |
Jak zwykle - bo to homologacja jest tym najkosztowniejszym elementem, nie technika...
jackthenight - 2011-02-24, 10:45
laisar napisał/a: | ...ponieważ nie ma tego kabelka albo jest, ale nie podłączony, albo radio tej funkcji nie obsługuje - to tak w kwestii formalnej (: |
Sprawdzałem kiedyś u siebie , nie ma tego kabla w ogóle we wtyczce od radia.
DrOzda napisał/a: | z tego wynika że wystarczy prosty układ próbkujący który przy przekroczeniu częstotliwości 2Hz odłączy światła, do tego trzeba by dołożyć czujnik przyspieszeń, układ do stopniowego zmniejszania/zwiększania napięcia zasilającego i w ten sposób elektronika sterująca jest zrobiona :) - gra jest o tyle warta świeczki że zestaw Helli kosztuje prawie tysiąc złotych - problemem są tylko homologowane lampy z oznaczeniem K 0x i B 0x |
Takie coś bym zrobił na atmedze - posiada szybkie liczniki oraz wyjścia PWM, także temat do zrobienia w dość prosty i przejrzysty sposób, dodatkowo zawsze istnieje możliwość ulepszania programu, dodawania nowych funkcjonalności itp. itd.
laisar - 2011-02-24, 11:02
jackthenight napisał/a: | Sprawdzałem kiedyś u siebie , nie ma tego kabla w ogóle we wtyczce od radia. |
To jak z tym łączącym komp poduszek z UCH albo automatycznym blokowaniem zamków w czasie jazdy albo alarmem przekroczenia prędkości - większość nie ma, ale jednak są tacy, którzy mają...
|
|