DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział techniczny - Dodatkowy sterownik świateł

Roobertino - 2011-02-23, 14:02
Temat postu: Dodatkowy sterownik świateł
Witam serdecznie wszystkich użytkowników forum.

Dzisiaj przeglądałem temat o termometrach itp. i cóż podczas przeglądania jednego z nich zaciekawiło mnie to fajne urządzonko stosunkowo tanie a dosyć funkcjonalne :http://www.cubeelectronics.com/ster_fw.php .
Ciekawią mnie Wasze opinie na ten temat.

Ps. jestem świeżym użytkownikiem forum jak coś źle wstawiłem czy nie w tym temacie to przepraszam...poprawie się.

opos - 2011-02-23, 14:09

Może i fajne tylko po co ? Poza tym z tego co pamiętam to działa z kierunkowskazem a to dla mnie trochę bez sensu.
mrówa - 2011-02-23, 14:12
Temat postu: Re: Godne uwagi i głębszej analizy.
Roobertino napisał/a:
zaciekawiło mnie to fajne urządzonko stosunkowo tanie a dosyć funkcjonalne

To jest tanie urządzonko :?: :roll: Jak dla mnie to zwykły (drogi) bajer. Być może dla kogoś będzie funkcjonalny, dla mnie nie.

Roobertino - 2011-02-23, 14:24

...droższe gadżety tu widziałem.... ale to doświetlanie to fajna sprawa i bardzo pomocna, miałem okazję jeździć kiedyś autem z taką funkcją, a i te kierunki są pomocne. Ale szanuje każdą wypowiedź i nie neguje Waszych opinii.
DrOzda - 2011-02-23, 14:43

Ale żeby to było zgodne z wymaganiami technicznymi i przejść przegląd to musi być kontrolowane przez obrót kierownicą (tu pewności nie mam) a dodatkowo działać tylko do prędkości 40 km/h. Inaczej to typowy wieśniacki tuning tak jak świetlówki pod podłogą czy niebieskie żarówki reflektorów.
http://dynaview.hella-onl...site/index.html

Ok oto wymagania prawne świateł doświetlających zakręty:
http://dynaview.hella-onl...neringlight.pdf

w skrócie:
muszą mieć wybite oznaczenie K 0x na
muszą współpracować z elektroniką określającą kierunek skrętu (akceleratomierz lub czujnik skrętu kół)
działają do prędkości 40 km/h
mogą łączyć funkcję świateł przeciwmgłowych o ile mają wybite oznaczenie B 0x
Teoretycznie jeśliby się udało zdobyć odpowiednie lampy pasujące w miejsce daćkowych to dałoby radę taki zestaw podłączyć.
I jeszcze pytanie czy sygnał prędkości jest dostępny tak jak np. w Megane:
http://dynaview.hella-onl..._Renault_en.pdf

edit: i nawet sprzedawca zdaje sobie z tego sprawę:
"Niektóre z wyżej wymienionych zastosowań NIE są zgodne z kodeksem ruchu drogowego. W związku z powyższym producent nie ponosi odpowiedzialności za skutki używania urządzenia. a urządzenie nie posiada homologacji."

TD Pedro - 2011-02-23, 17:09

witaj w Klubie... :-)
Cytat:
Niektóre z wyżej wymienionych zastosowań NIE są zgodne z kodeksem ruchu drogowego. W związku z powyższym producent nie ponosi odpowiedzialności za skutki używania urządzenia. a urządzenie nie posiada homologacji.

- wszystko jasne... (jak te doświetlone pobocza :-P ) ... :lol:

Roobertino - 2011-02-23, 21:55

DrOzda wielkie dzięki za oświecenie...nie wiedziałem o tej prędkości,
jackthenight - 2011-02-24, 09:38

DrOzda napisał/a:
I jeszcze pytanie czy sygnał prędkości jest dostępny tak jak np. w Megane: http://dynaview.hella-onl..._Renault_en.pdf

Jeśli radio ci się samo ścisza i podgłaśnia w zależności od prędkości to masz tak samo jak w np. Megane.
Jeśli siła wydobywanego dźwięku z radia jest zawsze taka sama bez względu na prędkość pojazdu to niestety nie ma doprowadzonego sygnału prędkości do radia.
Prędkość pojazdu można wziąć z wtyczki licznika lub ze skrzynki przekaźników spod maski silnika.

laisar - 2011-02-24, 10:07

jackthenight napisał/a:
Jeśli siła wydobywanego dźwięku z radia jest zawsze taka sama bez względu na prędkość pojazdu to niestety nie ma doprowadzonego sygnału prędkości do radia.

...ponieważ nie ma tego kabelka albo jest, ale nie podłączony, albo radio tej funkcji nie obsługuje - to tak w kwestii formalnej (:

DrOzda - 2011-02-24, 10:33

laisar napisał/a:
jackthenight napisał/a:

...ponieważ nie ma tego kabelka albo jest, ale nie podłączony, albo radio tej funkcji nie obsługuje - to tak w kwestii formalnej (:

http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=3846
z tego wynika że wystarczy prosty układ próbkujący który przy przekroczeniu częstotliwości 2Hz odłączy światła, do tego trzeba by dołożyć czujnik przyspieszeń, układ do stopniowego zmniejszania/zwiększania napięcia zasilającego i w ten sposób elektronika sterująca jest zrobiona :) - gra jest o tyle warta świeczki że zestaw Helli kosztuje prawie tysiąc złotych - problemem są tylko homologowane lampy z oznaczeniem K 0x i B 0x

laisar - 2011-02-24, 10:39

DrOzda napisał/a:
problemem są tylko homologowane lampy

Jak zwykle - bo to homologacja jest tym najkosztowniejszym elementem, nie technika...

jackthenight - 2011-02-24, 10:45

laisar napisał/a:

Sprawdzałem kiedyś u siebie , nie ma tego kabla w ogóle we wtyczce od radia.

DrOzda napisał/a:
z tego wynika że wystarczy prosty układ próbkujący który przy przekroczeniu częstotliwości 2Hz odłączy światła, do tego trzeba by dołożyć czujnik przyspieszeń, układ do stopniowego zmniejszania/zwiększania napięcia zasilającego i w ten sposób elektronika sterująca jest zrobiona :) - gra jest o tyle warta świeczki że zestaw Helli kosztuje prawie tysiąc złotych - problemem są tylko homologowane lampy z oznaczeniem K 0x i B 0x

Takie coś bym zrobił na atmedze - posiada szybkie liczniki oraz wyjścia PWM, także temat do zrobienia w dość prosty i przejrzysty sposób, dodatkowo zawsze istnieje możliwość ulepszania programu, dodawania nowych funkcjonalności itp. itd.

laisar - 2011-02-24, 11:02

jackthenight napisał/a:
Sprawdzałem kiedyś u siebie , nie ma tego kabla w ogóle we wtyczce od radia.

To jak z tym łączącym komp poduszek z UCH albo automatycznym blokowaniem zamków w czasie jazdy albo alarmem przekroczenia prędkości - większość nie ma, ale jednak są tacy, którzy mają...