DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział ogólny o daciach - Stepway zawieszenie

Gość - 2011-04-19, 06:32
Temat postu: Stepway zawieszenie
Witam wszystkich forumowiczów.
Rozważam zakup Stepwaya, ale mam pewną wątpliwość co do zawieszenia. Przeszukałem już forum, mam względne pojęcie o plusach i minusach tego bolidu, ale co do zawieszenia przeczytałem różne opinie.
Czy ktoś ma porównanie i może mi napisać czy zawieszenie w Stepwayu jest twardsze (czy znaczenie twardsze? jak japońce?) czy bardziej miękkie niż w standardzie Sandero.
Testowałem tylko BlackLine'a (Stepwaya do testów brak) i takie kofortowe zawieszenie odpowiada mi i nie chciałbym po zakupie wytrząsnąć wszystkich plomb z zębów na naszych drogach.
Z góry dzięki.

laisar - 2011-04-19, 07:26

Witaj!

Wątpię, żeby w ślepym teście dało się odróżnić zawieszenie Stepwaya od zwykłego Sandero po twardości - są niemal takie same.

zyga03 - 2011-04-19, 08:27
Temat postu: Re: Stepway zawieszenie
w oczekiwaniu na Dustera zrobiłem Stepwayem już przeszło 50tys km w najróżniejszych warunkach i mogę Ci powiedzieć , ze w stosunku do " normalnego " Sandero różnica w zawieszeniu to przede wszystkim długość skoku wahacza i amortyzatora. Wyczujesz to od razu na nierównościach i dołach . Stepway jest bardziej komfortowy ale jest to kosztem trochę większego przechylania się na zakrętach.
Byłem na testach w Rumuni i oni testowali zawieszenia pokonując przeszkody podobne do "leżących policjantów" z różnymi prędkościami. Stepway był zdecydowanie lepszy. Nie znaczy , że jest terenowy ale ma jednak trochę wzmocnione zawieszenie w stosunku do Sandero.
Ze względu na niskoprofilowe opony i tak musisz uważać na krawężniki mimo , ze felgi są ze znakomitego aluminium. Super twardy materiał.
Ogólnie polecam samochodzik.

zyga03 - 2011-04-19, 09:21

lisek napisał/a:
Pany, to może ktoś kto się ZNA uściśli fakty bo w salonie mówili mi że zawieszenie jest identczne jak w zwykłym sandero, Po prostu są dane dłuższe springi, nie ma nic wzmocnionego. Odczuwalna wieksza twarrdosc moze wynikac z nizszego profilu opony w stepwayu.

lepiej nie korzystaj z tego serwiso-salonu jesli Ci takie rzeczy opowiadają

lisek - 2011-04-19, 09:22

zyga03, Czyli w stepwayu są mocniejsze wahacze czy inne elementy zawieszenia? Ewentualnie napisz jakie sa roznice w zawieszeniach chetnie sie dowiem co bede mial wiecej w zawieszeniu skoro na salonie nie mozna polegac.
mekintosz - 2011-04-19, 18:29

Gdzies na forum sa zdjecia elementow rozniacych stepway od klasycznej wersji. Pamiatam jakies mocowanie wahacza bylo wyzsze, stad wiekszy przeswit.
Seal - 2011-04-19, 19:37

mekintosz napisał/a:
Gdzies na forum sa zdjecia elementow rozniacych stepway od klasycznej wersji. Pamiatam jakies mocowanie wahacza bylo wyzsze, stad wiekszy przeswit.

Proponuje koledze Grzesiek tu zajrzeć: http://www.daciaklub.pl/f...ighlight=#40907

lisek - 2011-04-19, 20:43

Dzieki za linka, z niego wynika ze zawieszenie nie jest wzmocnione. To juz wszystko wiem, Ogolnie posty z tego linka warto by przykleic zeby bylo latwo znalesc roznice miedzy snadero a stepway.