DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział techniczny - Podświetlana ramka tablicy rejestracyjnej.

jackthenight - 2011-11-08, 21:49
Temat postu: Podświetlana ramka tablicy rejestracyjnej.
http://www.youtube.com/us.../10/GwEHzA5_P60

Fajnie wygląda - chociaż to tylko taki gadżet, którego bym oczywiście nie kupił, ale podoba mi się.

bebe - 2011-11-08, 22:49

Nie no, wygląda obłędnie. :D Ciekaw tylko jestem, jak bardzo jest to nielegalne. :) Gdyby okazało się, że jednak można coś takiego założyć zgodnie z przepisami, byłoby to fajną alternatywą w przypadkach, kiedy oryginalne podświetlenie tablicy jest nieciekawie rozwiązane.
chriskb - 2011-11-09, 03:51

Masz rację @jackthenight, ale sposób mocowania nie dla Polskich kolekcjonerów
WhiteDragon - 2011-11-09, 23:46

Super.
Tylko, że:
1. ile to kosztuje.
2. Jak wytrzymuje traktowanie na myjni bezdotykowej - tablica musi być czysta.
3. Co na to psiarnia?

tomala72 - 2011-11-10, 06:11

a ja to znalazłem:

http://www.youtube.com/us...u/4/-horRj6sCBE

http://www.youtube.com/us.../15/O1PX-OvYa_8

_Big_Mac_ - 2011-11-10, 07:51

Nie widzę co w tym nielegalnego? Tablica jest oświetlona białym światłem i jest widoczna z iluś tam metrów. W przepisach raczej nie ma, że oświetlenie musi padać z dwóch żarówek z góry.
Nielegalne są podświetlenia np. na niebiesko.

laisar - 2011-11-10, 08:21

_Big_Mac_ napisał/a:
W przepisach raczej nie ma, że oświetlenie musi padać z dwóch żarówek z góry

Chyba nie - ale jest, że oświetlenie ma mieć homologację. Jeśli tytułowy wynalazek ją ma - to spoko, ale jeśli nie ma, to nie wystarczy, że spełnia wymagania przepisowe.

eplus - 2011-11-10, 09:16

Nic w tym filmie nie widać, po niemiecku nie rozumiem, a w dodatku mam tu kompa bez głośników. Oni podświetlają tę tablicę od tyłu? Blachę? Takie patenty to niech sobie montują do tablic "Wicek", "Piotrek", które się widuje w kabinach TIRów. :mrgreen:
Jak szaleć, to już takie podświetlenie, żeby oślepiało kamery i fotoradary. 8-)
A Rak ma homologację na rybę, Marchewka ma homologację na owoc - i co im zrobicie :?: Rzygać się chce. Kupiłem kamerkę cofania i tak się zastanawiam, czy ma homologację :?: A czy płyn do spryskiwaczy z Biedronki ma homologację :?: Spryskiwacz obowiązkowo trzeba mieć, a czy trzeba mieć w nim płyn - i jaki :?: Kokpit spray też powinien mieć homologację, bo jak będzie w nim gram alkoholu, to niedługo auto nie da się odpalić i samo wezwie policję... :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

laisar - 2011-11-10, 09:45

Jaaasne, bo jakby eurobiurwy stworzyli specjalnie dla raka nową kategorię podatkową "skorupiaki słodkowodne", z odpowiednią ustawą, dyrektywą i rozporządzeniami, każdą 10 stronicową, a potem uchwalili wpisanie w nią samego raka (ustawą, dyrektywą i rozporządzeniami, oczywiście) - i wszystko to sprowadzające się do tego, że podatek ma wynosić tyle co przy rybach, to dopiero wtedy wszyscy, na czele z kol. eplusem, by ich pochwalili. No musowo, DKN :evil: