DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Na każdy temat - Protest przeciwko cenom paliw

dundee - 2011-11-09, 11:01
Temat postu: Protest przeciwko cenom paliw
Czesc.
Wczoraj dostalem takiego maila -ciekawe w sumie, tylko czy jest mozliwy jakis efekt?

"Protest przeciwko rosnącym cenom paliwa Do wszystkich kierowców. Bardzo dobry pomysł. (koniecznie przeczytaj do końca!) Ceny paliwa poszybowały w górę. Jeszcze trochę i zobaczymy 6 PLN za litr, a potem może i więcej. Poniższa propozycja ma znacznie więcej sensu niż kampanie typu "nie kupuj paliwa w danym dniu", które było przeprowadzane kilka miesięcy temu. Producenci paliw śmiali się jedynie, bo wiedzieli, ze nie będziemy kontynuować akcji krzywdząc samych siebie rezygnując całkowicie z zakupu paliwa. Było to bardziej niekorzystne dla nas niż problem dla nich. Ale myśląc o tamtym pomyśle powstała idea, która może przynieść rzeczywiste korzyści. Przeczytaj proszę i przyłącz się! Przy cenach paliw rosnących każdego dnia my konsumenci musimy podjąć akcję. Jedynym sposobem abyśmy zobaczyli, ze ceny paliwa idą w dół jest trafienie kogoś w portfel poprzez nie kupowanie jego paliwa. I możemy zrobić to BEZ narażania się na niewygody. Oto pomysł: Do końca bieżącego roku NIE KUPUJMY ŻADNYCH PALIW od dwóch największych firm paliwowych: BP i STATOIL. Jeśli nie będą sprzedawały paliwa, będą zmuszone do obniżenia ceny. Jeśli one obniżą ceny, inne firmy będą zmuszone do uczynienia tego samego. Ale aby osiągnąć efekt musimy pozbawić te dwie firmy milionów klientów. Wbrew pozorom jest to całkiem łatwe do osiągnięcia. Czytaj dalej a dowiesz się jak dotrzemy do milionów. Wysyłam tę wiadomość do 30 osób. Jeśli każda z nich wyśle ją do kolejnych dziesięciu (30 x 10 = 300) i każda następna do kolejnych 10 i tak dalej to juz w szóstej kolejce wiadomość ta dotrze do 3 milionów ludzi. Jeśli każda z nich wyśle do kolejnych 10... Wszystko, co należy zrobić to wysłać tę wiadomość do 10 znajomych osób i nie kupować paliwa na stacjach BP i STATOIL. To jest ogólnoświatowa akcja. Ile to potrwa? Jeśli każdy, kto otrzyma tę wiadomość przęśle ją do 10 znajomych dotrzemy do 300 milionów konsumentów w ciągu 8 dni! Założę się, ze nie sądziłeś, ze masz taki potencjał, prawda? W grupie siła i nawet najgrubsza gałąź złamie się, jeśli spadnie na nią wystarczająco duża ilość niezmiernie lekkich płatków śniegu. Jeśli uważasz, ze ta akcja ma sens prześlij dalej tę wiadomość. WYTRZYMAJMY DO MOMENTU AZ CENY PALIWA WRÓCĄ DO NORMALNEGO POZIOMU (ok.4, 0 PLN /litr). Razem możemy to zrobić. Prześlij tę wiadomość nie kupuj paliwa na BP i STATOIL. TO TY MOŻESZ USTALIĆ CENĘ "

laisar - 2011-11-09, 11:06

dundee napisał/a:
czy jest mozliwy jakis efekt?

Nie - to zwykły spam-łańcuszek.

project2010 - 2011-11-09, 11:11

laisar napisał/a:

Nie - to zwykły spam-łańcuszek.

Sponsorowany przez Orlen. :)

Marek1603 - 2011-11-09, 11:42

A czemu przez Orlen?

Przecież jest jeszcze Łukoil, Shell itd.

benny86 - 2011-11-09, 11:55

Marek1603 napisał/a:
Przecież jest jeszcze Łukoil, Shell itd.

Ale te koncerny nie mają swoich rafinerii, więc jak (prawie) wszyscy mają paliwa bądż to z orlenu bądz z lotosu. Jakieś 3-4% mają płotki typu rafineria jedlicze, niezrzeszone stacje importujące paliwa z litwy (w krakowie na śląskiej jedna z takich stacji podobno jest)

czaju - 2011-11-09, 22:06

wybitnie akcja przeciw BP&Statoil. Jeśli ma to mieć jakiekolwiek znaczenie to... musiałby ktoś przekonać floty, które mają profity (odroczony termin płatności, rabaty, faktura flotowa etc.) z tankowania tam, a nie gdzie indziej szczególnie międzynarodowe. Bo przecież ciężarówka tankująca ~200l/dobę jest lepszym klientem, niż np. ja który spalam nie dość że o połowę tańszego to jeszcze tylko ~12l/dobę.

Spam-łańcuszek - nic więcej...

jackthenight - 2011-11-09, 22:16

Ja w swoim proteście nie tankuje nigdy na Orlenie.
RnR - 2011-11-09, 22:30

Bzdura. Czas na protesty byl przed wyborami, ponad polowa ceny benzyny to oplaty i podatki nakladane przez nieRzad a za chwile gdy vat bedzie 25 to dopiero sie bedziemy dziwic ;)

Jak chcecie cos zrobic, to radze isc na marsz niepodleglosci i szykowac sie na zblizajace sie problemy, moze po tym przesileniu naprawde sie uwolnimy a benzyna jak w stanach bedzie rzeczywiscie w normalnej cenie. Ale samo sie nic nie poprawi a walka z kulakami to naprawde ostatnie czego potrzebujemy...

bebe - 2011-11-09, 22:40

RnR napisał/a:
Jak chcecie cos zrobic, to radze isc na marsz niepodleglosci

Po stronie nazistów czy wprost przeciwnie? :)

wox - 2011-11-09, 22:42

Ja pier.... ;-) W tym kraju nigdy, nic się nie zmieni

Polska przypadłość to narzekanie - no, chyba można ponarzekać na drogie paliwa.

A niech się to nazywa spam (w sensie rozsyłania; na forach internetowych widuję to od 2 - 3 tygodni), ale jest konkretna treść i ja to w pełni popieram.

Nawet gdyby pominąć tę akcję, ja i tak na pewno nie zatankuję na tych stacjach bo i tak są jednymi z najdroższych (przynajmniej na samym południu Polski). Wczoraj zatankowałem na Bliskiej za 5,26; na BP benzyna była po 5,46.

Ja się nie obrażam na jakiś koncern, tylko w miarę możliwości szukam najtańszego paliwa i mniej więcej od połowy sierpnia tego roku zapewnia je Orlen (może czasem trzeba poszukać Bliskiej; ja akurat taką stację mam po drodze). Nawet na Neste jest drożej.

Nie robiąc nic, na pewno nic się nie zmieni

Martens - 2011-11-09, 23:02

bebe napisał/a:
RnR napisał/a:
Jak chcecie cos zrobic, to radze isc na marsz niepodleglosci

Po stronie nazistów czy wprost przeciwnie? :)

Panowie, proszę, nie idźcie tą drogą! To temat o cenach paliw...

RnR - 2011-11-09, 23:27

Oczywiscie po stronie "nazistow" z AK itp itd :)
A co do cen na orlenie naszym panstwowym... byly wybory... przez monent podobno zupelnie bez marzy sprzedawali... problem to nie te 10gr, problemem jest 2.5zl...

laisar - 2011-11-09, 23:55

W kwestii formalnej: akurat AK uważa organizatorów marszu za głoszących "hasła ultra nacjonalistyczne, wielkomocarstwowe a nawet szowinistyczne" - vide: oświadczenie na http://www.armiakrajowa.org
Marmach - 2011-11-10, 00:43

Problem polega na tym, że nawet jeśli organizatorzy mają skłonności nacjonalistyczne, to nie łamią prawa i nie robią agitki na marszu. Marszu, którego uczestnikami są w większości ludzie niezwiązani z rzekomymi, rzeczonymi nacjonalistami.

Natomiast "antyfaszyści" to zbitka środowisk lewicowych i ultralewicowych, która namawia to zwykłego łamania prawa i do przemocy, przy okazji głosząc swoje niewydarzone hasła. Generalnie brzydzę się skrajnościami z obu stron, ale jak ktoś opowiada dyrdymały o tym, że Polska powinna być wielokulturowa to mi się nóż w kieszeni otwiera. Chciałbym jednak, żeby na wycieczki po Europie jeździło się do miejsc unikalnych a nie zunifikowanych i wielokulturowych ;P

Przepraszam za podtrzymywanie OT, ale z tym gładkim rzucaniem "faszystami" to nie jest miłe, równie dobrze można zacząć rzucać "komuchami" w drugą stronę, ku chwale wojny polsko-polskiej. Znam osoby z obu stron i nie rozumiem czemu ktoś na siłę próbuje wytworzyć wyraźną granicę, tak jak wytworzono ją między wyborcami PO, a PiS.

Co do cen paliwa, to protestów internetowych była masa i jak wiadomo wszystkie były skuteczne, szczególnie te w formie łańcuszków :P Niestety, dopóki cena rośnie stopniowo, to lud przyzwyczaja się z dnia na dzień do wozu i żadnych zrywów nie będzie.

RnR - 2011-11-10, 06:55

Dokladnie. A do tego:
http://niepodlegli.net/komitet-poparcia/
A tam rowniez:
major rez. Marian Cabaj – prezes Obwodu „Gołąb” Światowego Związku Żołnierzy Armii Krajowej
kpt. Konstanty Kopf – przedwojenny działacz Stronnictwa Narodowego, żołnierz NSZ, prezes Małopolskiego Okręgu ZŻ NSZ
Stanisław Oleksiak – Prezes Zarządu Głównego Światowego Związku Żołnierzy Armii Krajowej
major Marian „Morwa” Pawełczak – kombatant Armii Krajowej, żołnierz „Zapory” i „Uskoka”

Ogolnie wiec to uwazanie nie moze byc jednorodne ;)

Piotrek721015 - 2011-11-10, 07:26

Co do paliw, to ja staram się "bojkotować" wszystkie stacje paliw i tankuje tylko dwa razy w miesiącu, ale dopełna. W pozostałe dni"strajkuję" przeciw wysokim cenom paliw. ;-)
laisar - 2011-11-10, 07:53

RnR napisał/a:
uwazanie nie moze byc jednorodne

Nigdy nie jest, jeśli chodzi o poglądy osobiste (i całe szczęście, a żadne "oczka" nie są potrzebne) - ale oświadczenie wydało "AK" oficjalnie, jako organizacja, tylko tyle chciałem zaznaczyć.

(W kwestii meritum nie dam się naciągnąć na dyskusję, bo uważam, że KOT-ów mamy i tak za wiele d: ).

EOT

benny86 - 2011-11-10, 12:07

Cóż, gdy Orlen i Lotos bawiły się w ustalanie cen maxymalnych, które nie miały żadnego związku z cenami hurtowymi czy też ceną ropy na giełdach światowych - jakoś nikt z "mesjaszy" prostestujących przeciwko cenom paliwa nie myślał o protestach.

Teraz, gdy marże wracają do normalnego poziomu, malkontenci i frustaci są w swoim żywiole;) Średnia marża na litrze paliwa z ostatnich lat wahała się w okolicach 25-30gr i to jest po prostu normalne, nikt do biznesu nie będzie dopłacać (za wyjątkiem kapitałowych spółek skarbu państwa w okresie przedwyborczym :mrgreen: ).

Osobiście nie chcę przepłacać i to samo paliwo które na shelu kosztuje 5.46zł ja tankuję na auchan za 5.24zł

Marmach - 2011-11-10, 15:32

benny86 napisał/a:
Osobiście nie chcę przepłacać i to samo paliwo które na shelu kosztuje 5.46zł ja tankuję na auchan za 5.24zł

Jeszcze parę lat temu (3-4 lata?) pamiętam jak się ucieszyłem tankując 95 po 3,20. Teraz już na Auchan nie tankuje, bo trochę się boję lać do diesla takie dobroci (po tym, jak się naczytałem o awaryjności wtrysków Delphi).

Zastanawiam się, czy faktycznie od tego czasu cena ropy i całkowity koszt wytworzenia paliwa wzrósł o te 160% , czy wzrost ma związek z rosnącym popytem, czy też po prostu doją nasze portfele tak przerażająco ;)

benny86 napisał/a:
Cóż, gdy Orlen i Lotos bawiły się w ustalanie cen maxymalnych, które nie miały żadnego związku z cenami hurtowymi czy też ceną ropy na giełdach światowych - jakoś nikt z "mesjaszy" prostestujących przeciwko cenom paliwa nie myślał o protestach.

Nagły wzrost cen po wyborach był dla mnie jak strzał w gębę, nie myślałem, że można tak na beczela lecieć w kulki z wyborcami :D

Tak czy siak, jedyna szansa obniżki to likwidacja akcyzy, politycznie i prawnie niemożliwa w republikach europejskich, tak więc nie ma co biadolić, protestować i czas zacząć pchać samochód w korkach :D

czaju - 2011-11-10, 19:31

Cytat:
Co do paliw, to ja staram się "bojkotować" wszystkie stacje paliw i tankuje tylko dwa razy w miesiącu, ale dopełna. W pozostałe dni"strajkuję" przeciw wysokim cenom paliw. ;-)

Prawie dokładnie tak jak ja... tyle ze ja 3 razy i na tydzień ale też do pełna...
Cały czas zwracam uwagę, że cena paliwa "do osobówki" nie ma ani wpływu na stacje z danej sieci, bo ilość jest tak śmieszna, że kilkanaście osobówek spala tyle co jedna ciężarówka (z racji tego że jeździ dużo i spala ~30l/100). W całej europie ceny są podobne więc co tu do narzekania? Chyba teraz Europy nie stać na rozrzutność jaką byłaby rezygnacja z (części) akcyzy...

Więc po co podnosić sobie ciśnienie - czy bezpośrednio podwyżka o 20gr na litrze ma wpływ na gospodarstwo domowe spalające 100l/miesiąc? trochę tak ale czy warte jest to nerwów...
Inna sprawa że ta podwyżka oznacza np. wzrost cen transportu (kurierzy etc) o 1-2% a przy ilościach ile każdy towar jest przesyłany stanowi poważne zagrożenie...

benny86 - 2011-11-10, 19:58

Marmach napisał/a:
Teraz już na Auchan nie tankuje, bo trochę się boję lać do diesla takie dobroci (po tym, jak się naczytałem o awaryjności wtrysków Delphi).

To są właśnie stereotypy. ON na Auchan to najzwyklejszy, najnormalniejszy w świecie ON pochodzący z rafinerii Orlenu - nie jest to żadne paliwo drugiego gatunku, ale nie jest też paliwem premium (typu verwa,v-power, ultimate i inne). Oczywiście, wedle swego uznanania możesz go "wzbogacić" dodatkami, depresatorami do diesla, olejem do dwusuwowych silników itp. Niska cena bierze się z faktu, że dla hipermarketu stacja benzynowa to tylko działalność dodatkowa, często ma ona na celu przyciągnięcia klientów do marketu. Zamiast średniej marży na poziomie 25-30gr dają sobie 8-10gr marży i też wyjdą na plusie :mrgreen:
Nie wiem czy to istotne i czy będzie jakimś wskazaniem ale w moim mieście znaczna większość taksówkarzy tankuje na auchan ON i LPG (ON również do nowoczesnych silników z CR i dpfem)

Marmach - 2011-11-10, 21:41

benny86 napisał/a:
To są właśnie stereotypy. ON na Auchan to najzwyklejszy, najnormalniejszy w świecie ON pochodzący z rafinerii Orlenu - nie jest to żadne paliwo drugiego gatunku

Zdecydowanie się zgadzam. Generalnie w ogóle na większości stacji paliwo i tak jest z rafinerii Orlenu. Ale trochę do mnie trafia argument, że w jednych firmach jest potencjał do robienia przekrętów, a w drugich się tego pilnuje.

W końcu co komu trochę jakiegoś rozpuszczalnika dolać, a odessać zdrowego? :D

I tutaj prawdę mówiąc nie wiem jak zaklasyfikować Auchan, bo z jednej strony paliwa idzie tam tyle, że pewnie nawet nie ma kiedy oszukiwać, z drugiej strony klientów tam tylu, że nikt się nie połapie co kiedy i dlaczego :D

benny86 napisał/a:
Oczywiście, wedle swego uznanania możesz go "wzbogacić" dodatkami, depresatorami do diesla, olejem do dwusuwowych silników itp. Niska cena bierze się z faktu, że dla hipermarketu stacja benzynowa to tylko działalność dodatkowa, często ma ona na celu przyciągnięcia klientów do marketu.

Z tym się nie zgodzę, bo wydaje mi się, że dolewanie czegokolwiek do paliwa w turbodieslu jest średnim pomysłem. Niby jak się leje coś z logiem STP, to należałoby się spodziewać dobrych efektów, ale w instrukcjach do wielu samochodów kategorycznie zabrania się dolewania dodatków.

benny86 - 2011-11-10, 21:48

Marmach napisał/a:
Ale trochę do mnie trafia argument, że w jednych firmach jest potencjał do robienia przekrętów, a w drugich się tego pilnuje.

Owszem. U mnie na kontroli UOKiKu Problemy z jakością ON i PB95 miały :Statoil, Lotos, Shell. Na auchan badano oba rodzaje paliw i wyniki bez zastrzeżeń. Mieli jedną wpadkę krótko po otwarciu stacji, instalacja okazała się nieszczelna czy coś - kumpel musiał wymienić pompę za 900zł ale kierownik stacji oddał mu gotówkę bezproblemów, opinii rzeczoznawcy itp a jako przeprosiny dał bon na zakupy w markecie. Tyle że to było w 2005r, od tego czasu nie słyszałem żeby ktoś miał problem z ich paliwem

Marmach - 2011-11-10, 22:20

benny86 napisał/a:
U mnie na kontroli UOKiKu Problemy z jakością ON i PB95 miały :Statoil, Lotos, Shell.

Kiedyś oglądałem listę stacji nietrzymających norm i bardzo mnie rozbawiło, że Shell miał ich najwięcej, podczas gdy Orlen był zupełnym przeciętniakiem...

Nie będę rozwijał teorii spiskowej, bo to bez sensu, ale generalnie to najlepiej byłoby w ogóle nie tankować, biorąc pod uwagę, że każdy chciałby sobie dorobić do pensji :D

wat - 2011-11-10, 22:47

laisar napisał/a:
W kwestii formalnej: akurat AK uważa organizatorów marszu za głoszących "hasła ultra nacjonalistyczne, wielkomocarstwowe a nawet szowinistyczne" - vide: oświadczenie na http://www.armiakrajowa.org

a może kolega wcześniej miał na myśli Afrika Korps

RnR - 2011-11-11, 02:14

Wat: Nie i radze zobaczyc link/poczytac troche a potem sie silic na "zarty".
eplus - 2011-11-11, 11:32

Marmach napisał/a:
I tutaj prawdę mówiąc nie wiem jak zaklasyfikować Auchan, bo z jednej strony paliwa idzie tam tyle, że pewnie nawet nie ma kiedy oszukiwać, z drugiej strony klientów tam tylu, że nikt się nie połapie co kiedy i dlaczego :D

:lol: :lol: :lol:
Bądź spokojny - Auchan nawet, jak wyjdzie na zero, to i tak przyciągnie klientów. W Rzeszowie może proporcjonalnie nie tak wielu, bo leży przy E4 i cały tranzyt tam tankuje, normalnie aż sztuczny tłok muszą robić (zawsze któraś kasa zamknięta, aby tankowali tylko biedacy - komu nie szkoda 5 złotych - pojedzie na Orlen).
Jak sobie wyobrażasz przekręty na Auchanie? Że księgowy zakupi 2 cysterny skażonego spirytusu i poleci to wlać do zbiorników? I co on z tego będzie miał? Że pójdzie siedzieć za paliwo bez akcyzy? Takie coś możliwe jest gdzie indziej, wtedy człowiek ryzykuje, ale i zyskuje, gdy się uda.
A obrotny pracownik, co to bez kwitów tu odessie, tam doleje, może się zdarzyć na każdej stacji, a najprędzej na takiej, gdzie jest dwóch klientów na godzinę, jest dużo czasu i nikt niczego nie zauważy.

Marmach - 2011-11-11, 12:26

Cytat:
A obrotny pracownik, co to bez kwitów tu odessie, tam doleje, może się zdarzyć na każdej stacji, a najprędzej na takiej, gdzie jest dwóch klientów na godzinę, jest dużo czasu i nikt niczego nie zauważy.

Tak właśnie staram się rozumować.

Chociaż ostatnio czytałem takie tam rozmówki z pracownikiem stacji na wykop.pl i nie wynikało z nich nic dobrego dla moich wtrysków :D (Inna sprawa że facet brzmiał umiarkowanie wiarygodnie)

No nic, jak ON dobije do 6zł, a może dobije nawet przed końcem roku, to pewnie wrócę do stacji Oszołoma jako Syn Marnotrawny :D

Michał_78 - 2012-01-21, 15:45
Temat postu: protest kierowców przeciwko wysokim cenom paliw
http://motoryzacja.interi...dy-drog,1749128
co o tym sądzicie ?

monopios - 2012-01-21, 22:10

Michał_78 napisał/a:
co o tym sądzicie ?

Na niewiele im się to zda, koncerny paliwowe już dobrze wiedzą, jak bardzo jesteśmy uzależnieni od paliwa. :-(

limo - 2012-01-22, 10:04

lać trzeba tak czy tak, ja niestety nie mam czasu, żeby lać za 20 zł 10x dziennie albo płacić czeczenami. Masakra będzie jak juesej postanowi szerzyć demokrację w iranie, wtedy może być duuużo drożej niż teraz.
tweeciak - 2012-01-23, 21:05

Dacia podczas protestu na 37sek
SAJSEN - 2012-01-24, 12:02

I w dodatku klubowa bo moja:)
benny86 - 2012-01-24, 12:23

Cel rozumiem i popieram, zastanawia mnie jedynie metoda. Zablokują ruch w danych godzinach na danej trasie. Podróżujący w tym czasie na danym odcinku spalą lekko licząc kilkanaście, jeśli nie kilkadziesiąt % więcej paliwa - w porównaniu do jazdy z normalną prędkością. Większe spalanie to wększy popyt na paliwo. Jeśli stacjom/koncernom zwiększy się popyt pomimo rosnących cen paliw to IMHO będą średnio zainteresowani obniżką ich cen (lub też nie wstrzymają sie z kolejnymi podwyżkami). Jak dla mnie bardzo prostacka i nieprzemyślana metoda.

Nie wspominając już o tym, że taka forma protestu powoduje kolejne straty odnoszone przez przedsiębiorców trudniących się transportem - komunikacja miejska, kurierzy, spedycja krajowa itp. Ciekaw jestem czy organizatorzy takich protestów są gotów pokryć ów straty? Nie wspominam nawet o sytuacji gdy w takim korku utknie pojazd uprzywilejowany, np. ambulans z RCKiK, a np. w Katowicach na Mikołowskiej/Brynowskiej/Kościuszki wcale nie należy to do rzadkości...

mrówa - 2012-01-24, 13:11

tweeciak napisał/a:
Dacia
A u mnie wywala Trojana...
SAJSEN - 2012-01-24, 14:48

Wejdziesz na strone tvn warszawa i tam jest temat Chca tanszego paliwa
lukka16 - 2012-01-24, 16:09

Następny samochód będę kupował na prąd lub wodę :evil:
TD Pedro - 2012-01-24, 17:44

lukka16 napisał/a:
Następny samochód będę kupował na prąd lub wodę

plus LPG? :mrgreen:

mrówa - 2012-01-24, 21:42

TD Pedro napisał/a:
plus LPG? :mrgreen:
No jasne - bo taniej... :mrgreen:
koniu - 2012-01-26, 13:50

Ja tankuje praktycznie tylko na Crabie (dawny Preem), bo jest najtaniej. Ktoś wie skąd pochodzi paliwo od nich? Na razie bojkotuje Lukoil, ale skoro Polacy mnie w d*** ładują, to chyba skończę z "patriotyzmem" ...
Martens - 2012-01-29, 12:51

benny86 napisał/a:
Cel rozumiem i popieram, zastanawia mnie jedynie metoda. Zablokują ruch w danych godzinach na danej trasie.

Dokładnie! Protest uderza jedynie w zwykłych użytkowników dróg. Metoda kompletnie nietrafiona, choć pobudki doskonale rozumiem.

greg1367 - 2012-01-29, 13:59

Trzeba czekać na taki samochód od Taty,tylko czy powietrza nie opodatkują :mrgreen: http://zielonemigdaly.pl/...any-powietrzem/
benny86 - 2012-01-29, 15:11

greg1367, jeśli opłatę klimatyczną w miejscowościach turystycznych zaliczysz do grupy podatków to ów "paliwo" już jest opodatkowane 8-)
koniu - 2012-01-29, 20:51

greg1367 napisał/a:
Trzeba czekać na taki samochód od Taty,tylko czy powietrza nie opodatkują :mrgreen: http://zielonemigdaly.pl/...any-powietrzem/

Już chyba pisałem kiedyś o wynalazcy silnika na mocz ... słuch po nim zaginął ... ciekawe czemu :roll:

ajax - 2012-01-30, 21:07

koniu napisał/a:
pisałem kiedyś o wynalazcy silnika na mocz ... słuch po nim zaginął ... ciekawe czemu

Niewydolność nerek :?: ;-)
Zbyt dużo środków moczopędnych :?: ;-)