|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział ogólny o daciach - Gdy włączam kieunkowskaz to światła z tyłu szaleją
marek68_68 - 2012-01-15, 15:45 Temat postu: Gdy włączam kieunkowskaz to światła z tyłu szaleją Gdy włączam kieunkowskaz to światła z tyłu szaleją , światła stopu migają mocniej niż kierunkowskazy. Pomóżcie!
jackthenight - 2012-01-15, 15:54
marek68_68 napisał/a: | Gdy włączam kieunkowskaz to światła z tyłu szaleją , światła stopu migają mocniej niż kierunkowskazy |
Jeśli chodzi o to, to problemem jest brak masy w tylnych lampach. Musisz odłączyć wtyczki od tylnych lamp i popskiać styki we wtyczce i w lampie jakimś sprayem typu Kontakt, w ostateczności WD40 i kilka razy podłączyć wtyczkę i ją odłączyć od lampy w celu przeczyszczenia się styków.
Lukas87 - 2012-01-15, 20:17
taka elektryczna rada wyczyscic styki i psiknac wazelina polecam a bedziecie mieli spokoj tak samo klemy aku
Pawlo - 2012-01-15, 23:17
A ja powiem tak, jak widzę jakość kabli ich grubość oraz grubość izolacji to się nie dziwię, jest cienka a po kilku zgięciach izolacja pęka więc nie ma się co dziwić że potem gdzieś coś dowiera i robi się dyskoteka.
jackthenight - 2012-01-16, 00:05
A ja Pawlo jeszcze nie słyszałem aby komuś przetarł się kabel, albo ktoś miał jakieś problemy z przewodami - według mnie grubość kabli jest prawidłowo dobrana do obciążenia, także tutaj nie widzę żadnych problemów, a grubość izolacji określają normy i tutaj również nie ma żadnych nieprawidłowości.
A problem z choinką kontrolek kierunkowskazów, stopów, cofania jest znany i już kilkakrotnie na forum przypominany. Chodzi o brak masy w tylnych złączach lamp, spowodowany wypalaniem we wtyczce pinu masowego, który jest tylko jeden na lampę na wszystkie żarówki. Przeczyścić złączę i problem rozwiązany.
TD Pedro - 2012-01-16, 11:25
jackthenight napisał/a: | problem z choinką kontrolek kierunkowskazów, stopów, cofania jest znany |
zwłaszcza, że jest to zjawisko występujące nie tylko w Daciach...
matucha - 2012-01-16, 21:09
Bardzo często występujące właśnie w tylnych lampach w Renault
Zamiast sprayu może być specjalny "smar", ale to raczej droga zabawa.
jackthenight - 2012-01-16, 22:39
matucha napisał/a: | Zamiast sprayu może być specjalny "smar", ale to raczej droga zabawa. |
Chyba droższy od smaru jest spray Kontakt Gold :
http://sklep.avt.pl/p/pl/...+gold+2000.html
Poza tym smarów ja nie polecam. To musi być środek który usuwa tlenki ze złączy a przy tym również smaruje zmniejszając rezystancję styków.
|
|