|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział ogólny o daciach - zarysowanie - jakies sugestie ?
mollu - 2012-01-17, 16:03 Temat postu: zarysowanie - jakies sugestie ? hej
aż wstyd się przyznać ale zarysowałem samochód o murek :/
może jakaś sugestia jak zabezpieczyć na zimę?
a może ktoś wie ile by kosztowało to salonie ?
Dar1962 - 2012-01-17, 16:40
jeśli to podkład a nie goła blacha, to nie powinno od razu rdzewieć. Najlepiej po prostu oddać do dobrego lakiernika a nie do aso.Będzie pewnie taniej i lepiej
jackthenight - 2012-01-17, 16:58
Podkład jest koloru szarego, z na zdjęciu widać kolor biały.
Czy kolega zarysował o betonowy murek ?
Bo jeśli nie, to może to nie rysa tylko jakaś pozostałość murku na lakierze i wystarczy lekko jakąś pastą lekkościerną zetrzeć ten biały kolor.
mollu - 2012-01-17, 17:06
murek był z cegieł z jasną zaprawą
rysy są dość głębokie
Mariusz - 2012-01-17, 17:44
Rada od starego autodetailingowca
Umyj dobrze zarysowane miejsce szamponem i nałóż jakikolwiek twardy wosk. Rób tą czynność co trzecie mycie i poczekaj z lakierowaniem do wiosny kiedy temp zewnętrzna będzie wyżej na plusie. Zapewniam Cię, że do czasu wiosennego lakierowania rdza w tym miejscu nie pojawi się
jackthenight - 2012-01-17, 18:52
Możesz też kupić słynne kredki z marketu prawie że pod kolor i zamalować te rysy, a następnie ściereczką zapolerować - też do wiosny rdza się na pewno nie pojawi.
benny86 - 2012-01-17, 18:58
Sprawdż w polisie Auto-Casco 2 rzeczy:
-minimalną wartość szkody
-jaką zwyżkę dostaniesz (lub jaką zniżkę stracisz) gdy zdecydujesz się na naprawę z AC (gdyby była ona możliwa).
Jeśli dopuszczasz możliwość naprawy poza ASO (kwestia gwarancji na blachy) możesz też zorientować się ile kosztuje polakierowanie tego elementu +cieniowanie elementów sąsiednich.
Mając te informacje wybierzesz najkorzystniejszą opcję dla siebie.
robertp1983 - 2012-01-17, 19:01
można użyć lakieru do zaprawek z salonu kolor pasuje
więcej:
http://www.daciaklub.pl/f...hlight=zaprawka
jackthenight - 2012-01-17, 19:05
Patrz robertp1983, że zapomniałem o zaprawce z ASO. Koszt niski bo około 30zł płacimy za orginalną zaprawkę w dokładnie tym samym kolorze. Zestaw składa się z zaprawki i z lakieru bezbarwnego. Przed malowaniem odtłuścić jakąś benzyną ekstrakcyjną.
Mariusz - 2012-01-17, 19:30
To nie są odpryski ani mała ryska, żeby zastosować zaprawkę. Ten element nadaje się do powtórnego lakierowania
TD Pedro - 2012-01-17, 19:39
Mariusz napisał/a: | Ten element nadaje się do powtórnego lakierowania |
docelowo na pewno tak ale póki co - by zabezpieczyć i poczekać na lepsze czasy (na wiosnę) powinno wystarczyć...
wox - 2012-01-17, 19:50
Odnośnie ewentualnej naprawy z AC przypominam o terminie zgłoszenia szkody (zazwyczaj do 7 dni).
metysw - 2012-01-17, 19:52
zaprawka w serwisie we wrocku kosztowała mnie 47 brutto
jackthenight - 2012-01-17, 19:55
Do dustera są droższe, nie wiedzieć czemu.
Ja do Sandero dla koloru metalic beż piaskowy zapłaciłem za zaprawkę 27 zł brutto, ale po rabacie 10%, czyli bez rabatu 30 zł brutto - a kupowałem bodajże w październiku.
mollu - 2012-01-17, 20:03
dzieki bardzo za rady
póki co kupiłem wosk i nałożyłem
powinno to zabezpieczyć na najbliższy okres
tomala72 - 2012-01-18, 07:22
To jest do lakierowania.
Najlepiej od razu, po co czekać i tak będziesz musiał to zrobić.
Jak rdza chwyci mocniej na rancie błotnika to ciężko usunąć.
zyga03 - 2012-01-18, 08:15 Temat postu: Re: zarysowanie - jakies sugestie ?
mollu napisał/a: | hej
aż wstyd się przyznać ale zarysowałem samochód o murek :/
może jakaś sugestia jak zabezpieczyć na zimę?
a może ktoś wie ile by kosztowało to salonie ?
Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek |
to dość spore zniszczenia, koszt będzie oscylował w granicach 500-600 zł
jeśli nie chcesz tego robić od razu na cito to jak najszybciej zabezpiecz rysy chociażby podkładem w spreyu. Przynajmniej 3 warstwy aby ograniczyć dostęp tlenu.
PiotrWie - 2012-01-18, 08:49
umyj to porządnie i jeszcze raz obejrzyj. Ja w czerwcu 2009 zarysowałem bardzo podobnie Lagunę, po umyciu i krytycznym obejrzeniu stwierdziłem że nie uszkodziłem wszystkich warstw, zostawiłem jak było, do dzisiaj bez śladu rdzy.
Cendra - 2012-01-19, 16:24
PiotrWie napisał/a: | Ja w czerwcu 2009 zarysowałem bardzo podobnie Lagunę |
Gdyby Dacki miały taka blachę jak Laguna... :)
DrOzda - 2012-01-19, 17:10
Błotniki są ocynkowane - w identycznym miejscu mam wgniecenie i zdarty lakier - przez całą ubiegłą zimę jeździłem i nic się nie stało - potem pokryłem lakierem zaprawkowym i nic nie wychodzi.
O ile te rysy nie są do gołej blachy to na razie bym to zawoskował i poczekał do wiosny.
Hamil - 2012-01-20, 12:27
Wybór wosków masz duży. Kup tylko woskujący i nałóż sprayem lub rozpylaczem na świeżo umytą powierzchnie zanim jeszcze wyschnie i czekaj do wiosny.
PiotrWie - 2012-01-26, 21:59
Cendra napisał/a: | PiotrWie napisał/a: | Ja w czerwcu 2009 zarysowałem bardzo podobnie Lagunę |
Gdyby Dacki miały taka blachę jak Laguna... :) |
Dacię mam dopiero 15 miesięcy, wiec z własnego doświadczenia o blachach nie mogę się wyrazić, ale porównując wątki "korozja/zabezpieczenie antykorozyjne w Dacii" oraz "Czy rdzewieje wam Laguna" na forum Laguny śmiem twierdzić że podobne.
marcin_dw - 2012-01-27, 03:55
Tak jak wszyscy polecam poczekać. Miałem już tą przyjemność malować w niesprzyjających warunkach
Jak będziesz w granicach wiosny we Wrocku lub przejazdem (zakładam, że choćby przejazdem, w sumie to niedaleko ), zajrzyj do sklepu "Wszystko dla auta" - http://wda.com.pl/ , profesjonalnie i tanio zrobią spray pod kolor. Niestety musiałem ich odwiedzić i zakupić niezbędne środki do naprawy zderzaka po cofaniu - uwielbiam kufer Logana Dali mi wszystko co było potrzebne, a żeby dobrać odcień, sprawdzali pod samochodem ze szczegółową paletą.
Poniżej zamieszczam od razu stan przed:
i po:
Zadarłem na początku października, ale nie byłem w stanie czekać do wiosny. Trochę zajęło mi zdjęcie zderzaka, ale warto było to zrobić i spędzić połowę dnia w piwnicy
tomala72 - 2012-01-27, 08:25
Fotki powyżej są z malowania plastikowego zderzaka a to se można psikać spreyem jak ktoś lubi i potrafi.
Jednak z błotnikiem nie radzę czekać do wiosny, chyba że rzeczywiście powłoka nie jest zdarta do gołej blachy.
Jeśli tak to żadne woski nie pomogą a jak rdza złapie to potem już ciężko jest ją usunąć i będzie znowu wychodzić za rok-dwa po malowaniu.
Radzę zrobić w dobrym warsztacie z komorą lakierniczą a nie u paproka w stodole to będzie dobrze:)
Błotnik z tyłu to drażliwe miejsce w wielu autach i jak zacznie go żreć to już do końca żywota będzie się ciągło, raz pomalujesz, wyjdzie znowu, potem jeszcze a dalej trza będzie reperaturkę wstawiać i tak za jakiś czas wyjdzie na spawach:)
Maluj:)
15-miesięczne auto, nad czym tu się zastanawiać:)
robo1973 - 2012-03-11, 20:04
Cześć!!!
Czy nie odnosicie wrażenia że w DD jest niezbyt twardy lakier. U mnie po zimie pojawiło się trochę rys po odpryskach kamieni, piasku i innych takich co można spotkać na naszych drogach. We wcześniejszych swoich samochodach taki nie było?
Dar1962 - 2012-03-11, 20:20
to raczej nie wina lakieru Dustera tylko ekologów i powszechnie obecnie stosowanych lakierów wodnych (wodorozcieńczalnych). Stare na bazie rozpuszczalników nitro były o wiele trwalsze i twardsze.
robo1973 - 2012-03-11, 22:16
Ciekawe czy słabą twardość lakieru można reklamować?
benny86 - 2012-03-11, 22:21
Reklamować można jedynie te usterki/ubytki lakieru, które nie powstały w wyniku uszkodzeń mechanicznych ani innej winy użytkownika (np. pozostawienie na długi okres ptasich odchodów na lakierze u niektórych producentów już podpada pod rażące niedbalstwo itp). Szczegółowe warunki macie pewnie w stosownych książkach opisane.
Samą ceche produktu trudno reklamować - równie dobrze można by reklamować np. hałas przy wysokich prędkościach, zawsze znajdzie się jakieś cichsze auto...
robo1973 - 2012-03-18, 10:33
Koledzy co polecacie na drobne ryski takie po zimie i tych całych kamyczkach ?
pozdrawiam!!
eplus - 2012-03-18, 13:57
Nie oglądać z bliska
Stepway - 2012-03-18, 14:13
Dar1962 napisał/a: | to raczej nie wina lakieru Dustera tylko ekologów i powszechnie obecnie stosowanych lakierów wodnych (wodorozcieńczalnych). Stare na bazie rozpuszczalników nitro były o wiele trwalsze i twardsze. | Kolega Dar1962 ma rację.
Nie tylko Duster, nie tylko Dacia i nie tylko auta "budżetowe" na tym cierpią. Trwałość powłoki lakierniczej to bolączka wszystkich aut produkowanych (wedle moich obserwacji) po 2005r.
Po fali światowego załamania rynkowego, obawiam się, że może być tylko gorzej. Z bólem zauważam, że łapa oszczędności odbija się na trwałości oraz jakości wykonania. Dla nas konsumentów oznacza to nic innego jak konieczność szybszej wymiany dóbr.
ajax - 2012-03-18, 17:25
robo1973 napisał/a: | co polecacie na drobne ryski takie po zimie i tych całych kamyczkach ? |
1-Zachować nie mniej niż 2 metry odległości od lakierowanej powierzchni (dla oglądaczy)
2-zdjąć okulary (dla krótkowidzów)
3-popatrzeć w innym kierunku (pod nogi - dla nieśmiałych, w niebo -dla marzycieli, dookoła-dla podejrzliwych)
4-oddać do lakiernika (dla nadmiernie bogatych)
5-sprzedać
6-polubić (sam stosuję)
robo1973 - 2012-03-18, 21:21
ajax napisał/a: | robo1973 napisał/a: | co polecacie na drobne ryski takie po zimie i tych całych kamyczkach ? |
1-Zachować nie mniej niż 2 metry odległości od lakierowanej powierzchni (dla oglądaczy)
2-zdjąć okulary (dla krótkowidzów)
3-popatrzeć w innym kierunku (pod nogi - dla nieśmiałych, w niebo -dla marzycieli, dookoła-dla podejrzliwych)
4-oddać do lakiernika (dla nadmiernie bogatych)
5-sprzedać
6-polubić (sam stosuję) |
Dzięki za pomoc. Sam bym na to nie wpadł. Ja jeszcze proponuję zrobić test twardości lakieru w laboratorium i wtedy odnieść się do norm i gwarancji
Cendra - 2012-03-19, 00:16
Zakup zaprawkę w serwisie lub dobierz lakier w sklepie z lakierami, potem pędzelek lu wykałaczka i lekko zatuszować :)
|
|