|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Galeria naszych samochodów - Nasz "Dasterek"
Piotr_K - 2012-01-31, 00:54 Temat postu: Nasz "Dasterek" No i stało się - dziś odebraliśmy po długim oczekiwaniu nasz samochód. Mroźny poniedziałkowy dzień dłużył nam się bardzo - załatwianie rejestracji po pracy i wyjazd do Świdnicy, tam reszta papierowej roboty i wreszcie upragniony odbiór. Pomocne z forum wskazówki bardzo go przyśpieszyły.
Jeszcze obowiązkowa prezentacja dealera - co gdzie jest, jak działa itp. była formalnością.
Przekazanie kluczyków i życzenie szerokiej drogi...
Dopasowanie Dusterka do moich gabarytów trwało chwilę.. i pojechaliśmy...
Trasa do Dzierżoniowa do rodzinki, potem z Dzierżoniowa przez Łagiewniki do Wrocławia - pierwszy test na fatalnych drogach Dusterek zdał na szóstkę, świetne oświetlenie dopełniało radość z jazdy.
Dwa zdjęcia z odbioru z moją lepszą połowicą ..;)
Uploaded with ImageShack.us
TD Pedro - 2012-01-31, 01:35
gratuluję, kolor piękny ... dużo frajdy z ujeżdżania życzę...
witaj w gronie dusteromaniaków, w grupie benzynowej 4x4 (w podgrupie LPG )...
Marek1603 - 2012-01-31, 05:59
Gratulacje i przyjemności z ujeżdżania.
48piotr - 2012-01-31, 07:13
Gratulacje i miłej ,bezpiecznej jazdy.
maciek - 2012-01-31, 09:46
haha, jaki banan się pojawił na twarzy
art350 - 2012-01-31, 11:04
Witaj i gratulacje oraz przyjemności z jazdy.
chriskb - 2012-01-31, 15:39
Gratuluję, życzę bezawaryjnej i bezpiecznej jazdy.
krakry1 - 2012-01-31, 15:43
Gratulacje - przyczepności i szerokości
Dar1962 - 2012-01-31, 16:04
piękne autko ale szeroki uśmiech zadowolonej współwłaścicielki jeszcze piękniejszy - widzę,że odpuściłeś sobie te "stylizowane" stalówki - to chyba felgi alcar? kupiłem identyczne. Pozdrawiam,życzę szerokości
Piotr_K - 2012-01-31, 17:04
Dar1962 napisał/a: | piękne autko ale szeroki uśmiech zadowolonej współwłaścicielki jeszcze piękniejszy - widzę,że odpuściłeś sobie te "stylizowane" stalówki - to chyba felgi alcar? kupiłem identyczne. Pozdrawiam,życzę szerokości |
Felgi są firmowe, w alcarze nie mają nic dla Dusterka (farao), pomyślę jeszcze nad tymi od nissana. Pozdrowienia ;)
Louis79 - 2012-01-31, 17:50
do zobaczenia w korku w naszym pieknym Wrocku:)
ajax - 2012-01-31, 18:43
Gratulacje. Trochę podobny do naszego Wampira. Dużo frajdy. A banan
monopios - 2012-01-31, 19:10
Witaj w gronie posiadaczy Dacii. Jakie zamierzasz usprawnienia (modyfikacje) w prowadzić jako pierwsze?
BLACHA_997 - 2012-01-31, 20:02
Witaj - Gratulacje!!!
Szerokości i bezpiecznej jazdy.
Dusterjack - 2012-01-31, 22:19
Witaj i szerokosci życzę. Opisz za kilka dni (jak się nacieszysz) jakie wrażenia
Piotr_K - 2012-01-31, 22:22
monopios napisał/a: | Witaj w gronie posiadaczy Dacii. Jakie zamierzasz usprawnienia (modyfikacje) w prowadzić jako pierwsze? |
Na pewno kultową uszczelkę ;) i potem siatkę pod podszybiem. Dywaniki i chlapacze - dealer zawalił sprawę ;( nie zamówił na czas. Ale za dwa tygodnie jedziemy nas przegląd zerowy LPG więc uzupełnimy to.
Chcę u kolegi mechanika spojrzeć na brzuch Dasterka i ocenić jego zabezpieczenie na ten sezon.
Przyszedł już GPS z bezprzewodową kamerką cofania - do założenia. Nadal dumam nad kołem zapasowym a raczej miejscem dla niego.
Joanka - 2012-02-01, 10:40
Gratuluję!
Ciesz sie i ujeżdżaj.
I pisz o wrażeniach - jak najwięcej...
Uśmiech na twarzy drugiej połowy - bezcenny... (mam nadzieje, ze też tak będę wyglądać, he, he)
greg1367 - 2012-02-01, 18:51
Zadowolenia
greg - 2012-02-02, 15:40
Pozdrawiam rodaka ze Świdnicy. Niech ten uśmiech towarzyszy przez długi okres eksploatacji Dusterka. W styczniu 2012 odebrałem podobnego, tylko 2x4 1,5dci laureate. Myślę, że niedługo mrugniemy sobie światełkami.
benny86 - 2012-02-02, 16:15
Fajna wersja, osobiścieżałuję że nie ma laureate z plastikowymi nielakierowanymi zderzakami - praktyczne i bardziej podkreśla charakter Dusterka. Jak ochłoniesz opisz pierwsza wrażenia, z czego się przesiadasz itp.
Piotr_K - 2012-02-02, 20:49
Mróz dalej ściska d..ę ;) a autko odpala leciuteńko, cichutkie mruczenie to jedyna oznaka, że silnik ożył, dogrzewanie kabiny nie sprawia żadnych kłopotów, na razie trasy mam krótkie, dojazd do pracy (około 12 km), Lpg przełącza się samoczynnie po kilku minutach, jazda po wrocławskich ulicach z wyższego poziomu - boska ;)
W pracy autko się wszystkim podoba, sylweta i kolor robi wrażenie ....
Machanie lewarkiem podobne mam w Fordzie więc zaskoczenia nie było, ale dynamika lepsiejsza ...;)
Na weekend zaplanowałem dłuższą trasę po górach izerskich. Tam może dojdzie do głosu esp i 4x4 - sam jestem ciekaw.
Aha, byłbym zapomniał - mam fabryczny podłokietnik, spisuje się dobrze, jest fajny schowek w nim i co ważne - jest podnoszony. Przy moich gabarytach miałem początkowo utrudniony dostęp do zapięcia pasów.
Piotr_K - 2012-02-12, 16:37
Mróz nadal uniemożliwia swobodne dopieszczanie Dasterka w dodatki, zdecydowałem się na założenie fabrycznych chlapaczy w ASO + siatka do bagażnika. Autko musiało odstać swoje by dojść do temperatury warsztatowej przed montażem.
Odnotowałem pierwszą usterkę - brak zasilania w gnieździe zapalniczki oraz w radiu. Było mało czasu w sobotę - mechanik wykrył spalony bezpiecznik, po wymianie bezpiecznika - prąd do puszki bezpiecznika idzie a dalej do gniazda już go brakuje. Czyżby zwarcie?
Potrzebują więcej czasu by usterkę znaleźć, wspomnieli o 4 godzinach - jestem umówiony w tygodniu do ASO - oczywiście w ramach gwarancji.
6aszter - 2012-02-15, 20:46
pierwszy raz widzę dustera w takim kolorze , widać po zdjęciach że właścicielka bardzo zadowolona :D
Pawel.k - 2012-02-15, 22:43
Po ile płaciłeś z montażem za te chlapacze?
Piotr_K - 2012-02-16, 00:08
Pawel.k napisał/a: | Po ile płaciłeś z montażem za te chlapacze? |
Chlapacze + montaż + siatka = 500 zł
Zima wróciła w najgorszym wydaniu, obfite opady i zamarzający śnieg, nie zdecydowałem się jeszcze na wymianę opon na zimowe - są założone micheliny latitude tour hp green.
Na bezśnieżne mrozowisko jakie było do tej pory - starczały. Przy śniegu jeżdżę ostrożniej w trybie AUTO - świetnie zdaje to egzamin. Uważać trzeba tylko na dłuższą drogę hamowania.
Przy mocniejszym wciśnięciu hamulca kontrolę przejmuje ABS.
TD Pedro - 2012-02-16, 10:32
Piotr_K napisał/a: | nie zdecydowałem się jeszcze na wymianę opon na zimowe |
to wymiana chyba dopiero w grudniu...
Piotr_K - 2012-02-16, 14:34
TD Pedro napisał/a: | Piotr_K napisał/a: | nie zdecydowałem się jeszcze na wymianę opon na zimowe |
to wymiana chyba dopiero w grudniu... |
Tak będzie najrozsądniej ;) ceny dzisiejsze w "sezonie" są chore wręcz ...dobrze, że Dusterów nie sprzedawali tak ... podstawowa wersja mogłaby schodzić za ...60 tys? wow
[ Komentarz dodany przez: laisar: 2012-02-16, 15:26 ]
Pytanie o zbiornik LPG zostało wydzielone: http://www.daciaklub.pl/f...p=118189#118189.
Piotr_K - 2012-02-18, 20:07
Mróz odpuścił, zaczęła się totalna chlapa, zacząłem doposażać "Dasterka" w drobiazgi a przy okazji zrobiłem kilka zdjęć dla potomności ...;)
Przy tej chlapie autko brudzi się szybciej ale tragedii nie ma dzięki zamontowanym chlapaczom.
Przód
Tył
Zamocowałem też kultową uszczelkę klubowicza - przy okazji prezentacja naszych "koników" karmionych benzynką i LPG. Zapomniałem zabrać naklejek klubowych ale to jest do nadrobienia ;)
Na zewnątrz nikt nie domyśli się, że autko korzysta z LPG - dwa detale tylko to zdradzają - zawór pod klapką paliwa i w kabinie sygnalizator.
Prezentacja zapasu LPG ...
Przykryty grubą filcową matą ...
Tak prezentuje się bagażnik ....
I chwilowo z zapasem ....
Z dotychczasowego użytkowania auta jesteśmy bardzo zadowoleni, trudno jeszcze coś pisać o spalaniu, muszę poprawić w butli gazowej ustawienia, aby LPG schodził do końca i dopiero sygnalizował to kontrolką w kabinie a nie jak teraz przy 3/4 .
Przejechaliśmy już pierwszy tysiąc kilometrów, jedna usterka - brak prądu w zapalniczce i radiu okazała drobiazgiem - bezpiecznik. W Świdnicy nie umieli tego naprawić, w Długołęce u Nawrota szybko to wykryto i naprawiono.
Nadchodzi wiosna, dla nas i dla Dasterka pracowity sezon - czas pokaże jak się będzie spisywał ...;)
monopios - 2012-02-18, 21:11
Piotr_K napisał/a: | Zamocowałem też kultową uszczelkę klubowicza |
Witamy jako pełno prawnego obywatela naszego społeczeństwa
Ładne fotki, czy to jest ostateczne miejsce składowania koła zapasowego, a może masz jakiś nowatorski pomysł na ten problem z utratą miejsca bagażowego?
TD Pedro - 2012-02-18, 21:54
Piotr_K napisał/a: | I chwilowo z zapasem .... |
a na zapas to nie byli łaskawi dorzucić pokrowca?
Piotr_K - 2012-02-18, 22:41
TD Pedro napisał/a: | Piotr_K napisał/a: | I chwilowo z zapasem .... |
a na zapas to nie byli łaskawi dorzucić pokrowca? |
Ja brałem wersję Ambiance i płaciłem gotówką, już na wiele liczyć nie mogłem, dywaniki tylko na otarcie łez ;)
Piotr_K - 2012-02-18, 22:58
[quote="monopios"] Piotr_K napisał/a: | ... czy to jest ostateczne miejsce składowania koła zapasowego, a może masz jakiś nowatorski pomysł na ten problem z utratą miejsca bagażowego? |
Jest kilka pomysłów - do pracy - na sztorc lub miedzy fotelami zabezpieczone pasami tylnych pasażerów.
Na urlop - dojazdówka, asistant 24 h ;), mocowanie na dachu.
monopios - 2012-02-19, 13:52
Piotr_K napisał/a: | Na urlop - dojazdówka, asistant 24 h ;), mocowanie na dachu. |
A może zapas w sprayu ?
To dość dobre rozwiązanie, pod warunkiem że opona nam nie pęknie, bo w tedy tylko zapas pełny.
Piotr_K - 2012-02-20, 00:47
monopios napisał/a: | Piotr_K napisał/a: | Na urlop - dojazdówka, asistant 24 h ;), mocowanie na dachu. |
A może zapas w sprayu ?
To dość dobre rozwiązanie, pod warunkiem że opona nam nie pęknie, bo w tedy tylko zapas pełny. |
Spray mnie nie przekonuje, jak miałem przebicia w Fordzie to zazwyczaj opona nadawała się już do wyrzucenia.. nie możemy aż tak ryzykować.
mausi64 - 2012-02-20, 08:27
witaj - przyjemności życzę
wojtek_pl - 2012-02-20, 08:30
Preparat Slime jest podobno niezly. I zmywalny, takze nie trzeba wyrzucac opony po jego uzyciu.
Tyle, ze trzeba miec jeszcze kompresor albo pompke. Ale i tak razem zajmuja mniej miejsca niz kolo zapasowe. Wozilem taki zestaw w Jeepie ale nie mialem potrzeby uzycia.
Oczywiscie kazdy preparat pomoze na gwozdzia ale nie na rozerwanie opony...
Piotr_K - 2012-03-05, 00:58
Na liczniku już 1500 km.
W weekend pojeździliśmy trochę po Sudetach i odwiedziliśmy rodzinkę w Pieszycach. Ponieważ niedawno się wybudowali, część drogi do ich domu to polna droga upaćkana błockiem. Po odwiedzinach kiedy ruszyliśmy z powrotem - po wjeździe na asfalt - po nabraniu prędkości ok 60 km/h -nagle usłyszeliśmy głośny grzechot. Zatrzymałem się, oględziny nic nie wykazały, również pojazd w ruchu oglądany był z zewnątrz - nic nie widać. Co jest grane?
Ruszam dalej, znów słychać ten grzechot - i olśnienie !!
Zlokalizowaliśmy, że to w nadkolach - przymarznięte już grudki błota przy pewnej prędkości odrywały się z bieżnika opon i uderzały w nadkola powodując ten hałas. Po kilkudziesięciu sekundach jazdy grzechot ustał całkowicie ...;)
Zdjęcie pokazuje sprawcę dzisiejszej przygody.
malygabrys - 2012-03-05, 18:45
Witaj.
Wracając do fotek silnika - masz inny kolektor dolotowy, w innym miejscu bagnet olejowy niż w moim a niby to ciągle ten sam silnik.
TD Pedro - 2012-03-05, 19:41
malygabrys napisał/a: | Wracając do fotek silnika - masz inny kolektor dolotowy, w innym miejscu bagnet olejowy niż w moim |
ciekawe to... u mnie jest taki jak u kol. Piotr'a_K
może to sprawa rodzaju napędu...?
malygabrys - 2012-03-05, 19:46
Hm, być może masz rację że zależy to od rodzaju - ale jakoś nikt wcześniej chyba nie zwrócił na to uwagi
maciek - 2012-03-05, 19:53
http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=4681
TD Pedro - 2012-03-05, 20:09
maciek
gratuluję wykonania "kawału" dobrej roboty (dawno tam nie zaglądałem ) ale w oparciu o przyporządkowane do zdjęć opisy nie bardzo mogę się połapać jeżeli chodzi o wyjaśnienie mojego domysłu, że TD Pedro napisał/a: | może to sprawa rodzaju napędu...? |
albo źle odczytuję opisy silników...
malygabrys - 2012-03-05, 20:26
TD Pedro - na zdjęciach nie ma różnicy między silnikami w zależności od rodzaju napędu, chyba że źle uporządkowano i opisano zdjęcia.
Tylko jedno zdjęcie jest inne - z instalką LPG - ciekawe czyje to zdjęcie - może to kwestia rocznika?
maciek - 2012-03-05, 20:40
za 10 tygodni zrobię porządek ale musicie mi brakujące silniki wysyłać są zaznaczone na czerwono
TD Pedro - 2012-03-05, 20:40
toż właśnie o to mi chodzi... może Autor kolekcji coś wyjaśni... wszak przytoczył linkę...
jeżeli chodzi o zdjęcie z instalacją LPG
http://www.daciaklub.pl/u...abryczna%29.jpg
to jest moje zdjęcie (opis: LPG niefabryczne)
malygabrys napisał/a: | może to kwestia rocznika? |
też nie pasuje
mój rocznik 2010 a samochód kol. Piotr_K rocznik 2011
malygabrys - 2012-03-05, 20:51
A może ma to związek z tym że masz napęd 4*4 oraz ESP/ASR - przecież tam już nie ma linki gazu jak u mnie, tylko elektroniczny pedał/przepustnicę i chyba to będzie właściwe wytłumaczenie różnicy
No Maciek do roboty!!!!!!! (wiem, wiem to się spodnie ściąga)
TD Pedro - 2012-03-05, 21:19
maciek napisał/a: | mam bul |
jak bym czytał klasyka...
Piotr_K - 2012-03-05, 23:09
malygabrys napisał/a: | A może ma to związek z tym że masz napęd 4*4 oraz ESP/ASR - przecież tam już nie ma linki gazu jak u mnie, tylko elektroniczny pedał/przepustnicę i chyba to będzie właściwe wytłumaczenie różnicy |
To jedyne możliwe wytłumaczenie .....TD Pedro, też masz w swojej wersji esp + asr?
TD Pedro - 2012-03-05, 23:20
niestety (?) nie...
Piotr_K - 2012-03-06, 00:26
Silnik do 4x2 w galerii Macka jest podobny do malygabrysiowego - to jeszcze Euro 4
malygabrys - 2012-03-06, 17:28
Ale TD Pedro też ma pewnie Euro 4, chociaż mój powinien mieć już Euro 5 - produkcja II połowa grudnia 2010 / odbiór 18 styczeń 2011
TD Pedro - 2012-03-06, 20:44
malygabrys napisał/a: | Ale TD Pedro też ma pewnie Euro 4 |
pewnie tak - odbiór drakulki 23 grudnia 2010 r.
malygabrys - 2012-03-06, 20:49
Więc skąd to różnica w ponoć tym samym silniku
Niech ktoś zawoła Krecika może on to "cuś" wyjaśni
maciek - 2012-03-06, 20:56
może być różnica w zajmowanym miejscu przez skrzynię biegów w 4x4
malygabrys - 2012-03-06, 21:01
Ale różnica jest w obudowie głowicy / dolocie powietrza i bagnecie, a skrzynia jest z boku silnika?
Piotr_K - 2012-03-06, 21:30
Mnie się wydawało, że euro 4 ma bagnet z boku a euro 5 z przodu
TD Pedro - 2012-03-06, 23:23
ja mam bagnet z przodu...
Dar1962 - 2012-03-07, 00:07
ja też - co by oznaczało,że ta teoria kupy (pardon) się nie trzyma - nadal też tajemniczą sprawą pozostaje manie i niemanie zbiornika na płyn hydrauliczny
Piotr_K - 2012-03-07, 08:30
Dar1962 napisał/a: | ja też - co by oznaczało,że ta teoria kupy (pardon) się nie trzyma - nadal też tajemniczą sprawą pozostaje manie i niemanie zbiornika na płyn hydrauliczny |
O którym zbiorniku piszesz? może wskażesz go na zdjęciu strzałką lub precyzyjnym opisem bo nie każdy jest mechanikiem ...
_Marcin_ - 2012-03-07, 09:16
A ja mam następującą teorię:
- linka gazu zależy od normy spalin (Euro4 - linka, Euro5 - brak)
- umiejscowienie bagnetu zależy od wersji napędu (4x4 - bagnet na środku, 4x2 - z boku)
Zastanawia mnie tylko wspomaganie
W najbliższych dniach będę odbierał swojego Dustera (4x2) i jestem ciekawy co tam znajdę
_Marcin_ - 2012-03-07, 09:19
Piotr_K napisał/a: | Dar1962 napisał/a: | ja też - co by oznaczało,że ta teoria kupy (pardon) się nie trzyma - nadal też tajemniczą sprawą pozostaje manie i niemanie zbiornika na płyn hydrauliczny |
O którym zbiorniku piszesz? może wskażesz go na zdjęciu strzałką lub precyzyjnym opisem bo nie każdy jest mechanikiem ... |
Ktoś wrzucił ostatnio zdjęcie silnika bez tego zbiorniczka (wersja 4x2 z 2012 roku)
Piotr_K - 2012-03-08, 13:54
Zamówiłem pokrowiec na zapas - http://allegro.pl/show_item.php?item=2149180931
Katarzyna Otrębska
F.P.H.U. MALPO
Wręczycka 105
42-200 Częstochowa
Polska
606744220
malpo@poczta.onet.pl
Niestety okazał się za "ciasny", trwają negocjacje w sprawie wymiany - symbolika wymiarowa (koła i pokrowca) teoretycznie się zgadza, natomiast nie idzie założyć ... ;)
1. pokrowiec nakładamy górą na koło... tu jeszcze ok...
2. koło przekręcamy o 180 st. i dalsze naciąganie nic nie daje..brak materiału nie pozwala naciągnąć i zapiąć zamkami ...
Ktoś spotkał się z czymś podobnym?
malygabrys - 2012-03-08, 15:56
Ja pokrowiec na koło zapasowe dostałem gratis przy zakładaniu gazu. Elegancki z czerwonymi przeszyciami i nadrukiem reklamowym firmy gazowniczej . . .
TD Pedro - 2012-03-08, 18:22
ja również... wykonany solidnie, uchwyty do przenoszenia, zamek-suwak otwierany do połowy obwodu, z jednej stronu naszyte rzepy dzięki którym nie "lata" po bagażniku...
dodek - 2012-03-08, 21:16
Problemy z pokrowcem ???
To jest na pewno wersja do kół ze spuszczonym powietrzem :)
Seal - 2012-03-09, 00:07
Piotr_K napisał/a: | Ktoś spotkał się z czymś podobnym? |
Ja mam też z allegro ale problemu nie było.
Może zły rozmiar zamówiłeś?
Piotr_K - 2012-03-09, 01:36
Seal napisał/a: | Piotr_K napisał/a: | Ktoś spotkał się z czymś podobnym? |
Ja mam też z allegro ale problemu nie było.
Może zły rozmiar zamówiłeś? |
W ogóle rozmiaru nie zamawiałem, kazali podać wymiary koła z opony ...215/65/R16
Piotr_K - 2012-03-19, 00:20
Nasz "Dasterek" nawinął już 2,5 tys. km.
Wiosenna pogoda zachęcała do wycieczek, wybraliśmy się w Trzebnickie "Kocie Góry".
Nadarzyła się okazja do off-roadu, lekko rozmokła ziemia przy Lock 4x4 okazała się tym, co Dasterki lubią najbardziej.... Nakręciłem film z tej jazdy ale zapomniałem, że mam małą kartę i się skasowało...)-: Zostały tylko zdjęcia.....
Tereny tamte są wykorzystywane głównie w sadownictwie, część tych trudniejszych dla maszyn to pastwiska i łąki, tam troszkę poszaleliśmy.
Nie mogłem się oprzeć wrażeniu, że dla "Dasterka" to była "bułka z masłem"...;)
wojtek_pl - 2012-03-19, 08:07
Fajnie, ale tak między nami to nie rozjeżdżaj ludziom łąk i pastwisk...
Piotr_K - 2012-03-19, 08:25
wojtek_pl napisał/a: | Fajnie, ale tak między nami to nie rozjeżdżaj ludziom łąk i pastwisk... |
Spokojnie, nie rozjeżdżaliśmy, te ślady co widać to od traktorów, bazowaliśmy głównie na szlakach dojazdowych i zaopatrzeniowych do tych łąk, tam wjeżdżały już tylko traktory i miejscowe 4x4.
Piotr_K - 2012-03-20, 21:51
Rzadko otwieram maskę, ale jak otworzyłem, zrzedła mi mina... mieliśmy intruza...
dobrze, ze nic nie poprzegryzane było. Myślę, że to ostatnie chłodne dni skusiły to coś, by się ogrzać o ciepły silnik.
[ Komentarz dodany przez: laisar: 2012-03-21, 11:51 ]
O zwierzakach pod maską: http://www.daciaklub.pl/f...p=122517#122517.
Dusterjack - 2012-03-22, 22:56
To są ślady "zużycia" silnika :)
eplus - 2012-03-23, 21:05
Piotr_K napisał/a: | mieliśmy intruza... |
Zeżarł chyba plastikową osłonę pomiędzy kolektorem ssącym a filtrem powietrza
Piotr_K - 2012-03-23, 23:08
eplus napisał/a: | Piotr_K napisał/a: | mieliśmy intruza... |
Zeżarł chyba plastikową osłonę pomiędzy kolektorem ssącym a filtrem powietrza |
;)) na wcześniejszym zdjęciu od nowości http://www.daciaklub.pl/f...er=asc&start=15
Nie widzę tego elementu, o którym piszesz.
eplus - 2012-03-24, 05:55
To miał być taki prima aprilis z wyprzedzeniem dla niepoznaki.
Piotr_K - 2012-03-24, 14:35
eplus napisał/a: | To miał być taki prima aprilis z wyprzedzeniem dla niepoznaki. |
Piotr_K - 2012-04-16, 01:19
Nie mam specjalnie o czym pisać - po prostu sporo jeźdźimy i sprawia to nam frajdę ;)
Pochwalę się znaczkiem klubowym ..
..oraz ochroną wlotu powietrza - po kilku kombinacjach założyliśmy czarną pończochę - jest super ! praktycznie niewidoczna a swoją rolę spełnia w 100%
Najgorzej było wypiąć spinkę z boku filtra - do połowy zasłaniała go boczna uszczelka maski (nie klubowa tylko fabryczna.)
czaju - 2012-04-16, 06:34
och, nielegalna naklejka klubowa :D
Piotr_K - 2012-04-16, 09:00
czaju napisał/a: | och, nielegalna naklejka klubowa :D |
..ale to wiemy tylko My ... ;)
mały off-road koło Czernicy..
z wypadu do Sycowa..
monopios - 2012-04-16, 21:02
czaju napisał/a: | nielegalna naklejka klubowa |
za to ładniejsza, od legalnej
Piotr_K - 2012-04-18, 14:10
Zamocowałem schowek na okulary, zrobiłem to jednak zupełnie inaczej, po odgięciu podsufitki na skraju przy drzwiach zauważyłem, że blacha jest wygięta, tworzy taki profil w kształcie litery "U". Więc zdecydowałem się nawiercić otwory w niej i blachowkrętami zamocowałem schowek. Żałuję że nie zrobiłem zdjęcia tego profilu ale bylem w warsztacie bez sprzętu. Efekty poniżej.
W ASO Długołęka - odebrałem zamówiony daszek przeciwsłoneczny z gadżetem dla mojej lepszej połowy. Panowie z ASO zaoferowali bezinteresownie pomoc w wymianie daszka. Pozostał oryginalny bez lusterka, jeśli komuś potrzebny będzie proszę o e-mail na priv.
TD Pedro - 2012-04-18, 15:46
Piotr_K napisał/a: | Zamocowałem schowek na okulary |
niczego sobie... niczym fabryczny gdybyś jeszcze zechciał przypomnieć jaki to schowek... (wiem było o tym...)
Piotr_K - 2012-04-18, 16:57
TD Pedro napisał/a: | Piotr_K napisał/a: | Zamocowałem schowek na okulary |
niczego sobie... niczym fabryczny gdybyś jeszcze zechciał przypomnieć jaki to schowek... (wiem było o tym...) |
Napisałem raz jeszcze w temacie ...;) http://www.daciaklub.pl/f...er=asc&start=30
monopios - 2012-04-18, 20:22
Piotr_K napisał/a: | Zamocowałem schowek na okulary |
Piękna Wenecka robota i pięknie się reprezentuje jak fabryczny
piotrkrk - 2012-04-19, 15:56
Piotr_K napisał/a: |
W ASO Długołęka - odebrałem zamówiony daszek przeciwsłoneczny z gadżetem dla mojej lepszej połowy. Panowie z ASO zaoferowali bezinteresownie pomoc w wymianie daszka. Pozostał oryginalny bez lusterka, jeśli komuś potrzebny będzie proszę o e-mail na priv.
[url=http://img844.images...854.jpg]Obrazek[/URL]
Uploaded with ImageShack.us |
Ile kosztuje taki daszek?
Piotr_K - 2012-04-19, 21:37
piotrkrk napisał/a: | Piotr_K napisał/a: |
[url=http://img844.images...854.jpg]Obrazek[/URL]
Uploaded with ImageShack.us |
Ile kosztuje taki daszek? |
Akurat mam rachunek przy sobie - dokładnie jest to: żaluzja słoneczna nr katalogowy 9640063229 - płaciłem 36,63 zł
Piotr_K - 2012-08-21, 23:43
Od lutego 2012 r. nasz Dasterek pokonał już 9,5 tys.km.
Ucierpiał od jakiegoś wandala, ma zarysowany tylny błotnik pod klapą wlewu paliwa.
Pisałem o tym na forum w temacie "zaprawek do lakierowania"
Tu rysa w powiększeniu, w centrum obrazka widać klinowy kształt zadrapania...:-{ można to zrobić tylko ostrym narzędziem .
Zaprawka już dotarła, jutro zaczynam rysę likwidować.
tomala72 - 2012-08-22, 06:52
Dosyć głęboka franca i na załamaniach błotnika.
Ciężko Ci to będzie zlikwidować przy pomocy zaprawki tak by nie było widać:(
Ja bym z tym do jakiegoś kumatego lakiernika podszedł.
Ale życzę powodzenia, zawsze to przed korozją zabezpieczy, teraz latem to tego nic tam nie ruszy ale zimą jak się solanka zacznie dobierać...
miskowski - 2012-08-22, 07:16
Popieram przedmówcę: jeśli nie masz przynajmniej średniej wprawy w usuwaniu takich rys - poszukaj fachowca. Nie dość, że głęboka, to jeszcze na "metaliku". A tak na marginesie: "wesołka", który zabawia się w taki sposób chętnie dostałbym w swoje łapska...
wojtek_pl - 2012-08-22, 08:19
miskowski napisał/a: | A tak na marginesie: "wesołka", który zabawia się w taki sposób chętnie dostałbym w swoje łapska... |
Tylko tak mówisz... Połamiesz debilowi łapska a pójdziesz siedzieć jak za człowieka... Aczkolwiek taka metoda byłaby skuteczna - więcej by nie niszczył cudzej własności.
maciek - 2012-08-22, 08:35
wojtek_pl napisał/a: | miskowski napisał/a: | A tak na marginesie: "wesołka", który zabawia się w taki sposób chętnie dostałbym w swoje łapska... |
Tylko tak mówisz... Połamiesz debilowi łapska a pójdziesz siedzieć jak za człowieka... Aczkolwiek taka metoda byłaby skuteczna - więcej by nie niszczył cudzej własności. |
zapomniałeś ze to też działa w inną stronę
że np. Ojciec któremu połamałeś ręce, pomyśli zabije sku!@#$% yna. I co znajdzie okazje zabije Cię, ale to nie koniec twoja żona postanowi wymordować całą jego rodzinę itd..
Axia - 2012-08-22, 08:58
No to jak widać jest na to jedna rada, pozbyć się od razu wszystkich którzy mogliby się mścić, powód się zawsze znajdzie, łobuza bo niszczy, rodziców bo nie wychowali drania, znajomym wystarczy głowa konia do łóżka jako ostrzeżenie, po takiej rzezi będą się bali o rodzinę ;)
wojtek_pl - 2012-08-22, 09:07
maciek napisał/a: |
zapomniałeś ze to też działa w inną stronę
że np. Ojciec któremu połamałeś ręce, pomyśli zabije sku!@#$% yna. I co znajdzie okazje zabije Cię, ale to nie koniec twoja żona postanowi wymordować całą jego rodzinę itd..
|
Nie, to nie działa w ten sposób. Wbrew pozorom i myśleniu hoplofobów.
miskowski - 2012-08-22, 09:14
Oj tam... Zaraz jakieś radykalne rozwiązania... Przecież taki delikwent może na przykład wpaść pod koła. Nie uważał przy przechodzeniu przez ulicę i wpadł. Tak z siedem razy...
Piotr_K - 2012-09-06, 07:51
Niestety doszło do drugiej "zadrapy" z drugiej strony czyli od kierownika
Stało się to z niedzieli na poniedziałek - zobaczyłem rano przed wyjazdem do pracy.
Ktoś sobie pojechał kluczem po całym boku od tylnego błotnika poprzez drzwi ...
W niedzielę był mecz Śląska z Ruchem Chorzów ...a mieszkam niedaleko stadionu.
wojtek_pl - 2012-09-06, 08:14
Ja parkuję na strzeżonym. Przynajmniej mam spokój z takimi wandalami.
piotr. z - 2012-09-06, 16:41
To już się chyba robi powoli sport narodowy. Co jakiś czas widuję taki samochód z chamsko pociągniętą sznytą. Nieważne, jakiej marki- widziałem już różne.
Piotr_K - 2012-12-12, 14:38
Obuliśmy naszego Dusterka w zimowe kapcie, wybraliśmy opony NEXEN Winguard SUV 215/65R16 98 H
A tu całość obuta w Nexeny
Z bliska widok na kapcie zimowe
Spisują się dobrze, ciche, nie ślizgają, hamowanie przyzwoite.
Marcinho - 2013-01-25, 14:13
Jaki ,,banan" na pierwszym zdjęciu < podobny do tego !
Spoko zdjęcia outdoor.
Piotr_K - 2013-02-04, 22:32
Nasz Dasterek przejechał już 15 tys. km, umówiłem się na 1 przegląd gwarancyjny LPG. Wymieniono filtr gazu, reszta była po sprawdzeniu OK.
Na drugi dzień zaczęły się problemy, po krótkiej jeździe na benzynie, która była przyjemnością Duster przeszedł na LPG, zauważyłem spadek dynamiki jazdy, na wdepnięcie gazu auto reagowało niemrawo, przed światłami hamowanie skończyło się zgaśnięciem silnika.
W czasie jazdy zaświeciła na krotko kontrolka z konturem silnika oraz potem kontrolka trójkątnego znaku z symbolem zygzakowatego poślizgu.
Co jest? pomyślałem?
Po odpaleniu zauważyłem, że obroty jałowe, które od fabryki miałem ustawione na 800/900 na min. spadły do 500/min. Dotyczy to pracy na LPG, na benzynie było Ok.
Po ponownej wizycie w http://www.abart.com.pl znaleziono przyczynę - uszkodzony wtrysk LPG, wymiana na nowy uzdrowiła Dacię ... ;)
Wtrysk wymieniono na gwarancji, uszkodzony wróci do producenta.
Piotr_K - 2013-02-10, 13:20
Przy okazji mrozów Dasterek pokazuje "ludzką twarz" ...;) Też tak macie?
Dla mnie to znak, że ma długo ciepło pod maską, tak izolacyjna nakładka pod maską działa.
TD Pedro - 2013-02-10, 16:09
i jak takiego nie lubić?...
McRap - 2013-02-11, 15:26
Piotr_K napisał/a: | Przy okazji mrozów Dasterek pokazuje "ludzką twarz" ...;) Też tak macie?
|
U mnie dokładnie tak samo
Piotr_K - 2013-02-14, 17:39
I stuknęło
Robilem dziś przymiarkę
Okazało się, że wszystko jest OK tylko jest minimalny luz na osi, po kontakcie ze sprzedawcą okazało się, że zapomnieli dopakować pierścienie centrujące, które już są w drodze do mnie.
Po założeniu opon wiosną zaprezentuję jak to wygląda w całości.
Piotr_K - 2013-04-16, 22:09
Dziś wymieniłem zimowe na firmowe wielosezonowe Micheliny. Założyłem je na nowe felgi, o których wspominałem wcześniej.
Kilka minut po wymianie ..;) robione nokią c5
Piotr_K - 2013-04-18, 13:43
I po myciu oraz naklejeniu bocznych listew ochronnych. Dzisiejszy, wyjątkowo gorący dzień, sprzyjał obydwu zabiegom.
Piotr_K - 2013-04-23, 22:00
Jeszcze dwa zdjęcia...
Muszę powiedzieć, że felgi te, są moim skromnym zdaniem bardzo "twarzowe" dla tej wersji, dodają troszkę drapieżności. Dostęp do wentyli jest troszkę utrudniony ale spokojnie można kontrolować ciśnienie w ogumieniu. Docelowo chcę zmienić jeszcze opony na tych felgach.
Felgi są wyważane jak alusy i wewnątrz za pomocą samoprzylepnych ciężarków.
Piotr_K - 2013-11-11, 19:23
Dziś 11 listopada przykra niespodzianka, schodzimy do samochodu a tu szybka spękana w całości, w dwóch miejscach na obrzeżu braki, jakby ktoś próbował podważyć ją?
Spieszyliśmy się, myślałem, że wytrzyma, niestety na autostradowej obwodnicy ciąg powietrza dokonał reszty spustoszenia.
Dar1962 - 2013-11-11, 20:29
prawdopodobnie ktoś usiłował dostać się do auta podejmując próbę odklejenia szybki.
Piotr_K - 2013-11-12, 00:10
Hm, ile taka szybka może kosztować?
Znalazłem na Allegro - 250 zł ale to prawa, potrzebna mi lewa
http://allegro.pl/dacia-d...4027553484.html
laisar - 2013-11-12, 02:09
Piotr_K napisał/a: | ile taka szybka może kosztować? |
W ASO - zwykła 218, ciemna 382.
etam - 2013-11-12, 06:16
Muszę powiedzieć, że felgi te, są moim skromnym zdaniem bardzo "twarzowe"
|
Bardzo fajne i super pasują. Gdzie się takie kupuje i za ile jeśli to nie tajemnica?
Piotr_K - 2013-11-12, 06:22
etam napisał/a: | Piotr_K napisał/a: |
Muszę powiedzieć, że felgi te, są moim skromnym zdaniem bardzo "twarzowe"
|
Bardzo fajne i super pasują. Gdzie się takie kupuje i za ile jeśli to nie tajemnica? |
Musisz spytać tutaj o te felgi
http://www.sklep.extrem4x...kretki-dystanse
Laisar, dzięki za informację ;)))
etam - 2013-11-12, 18:23
Musisz spytać tutaj o te felgi |
Pięknie dziękuję, z całą resztą czarnych "dodatków" typu relingi itp. fajnie się komponują. Bardziej mi się to widzi niż te chromowane uzupełnienia.
Piotr_K - 2013-11-13, 00:12
Po czasie jestem całkowicie przekonany, że to była próba "kradzieży" szybki na czyjeś zlecenie, zakończona niepowodzeniem, cała spękła na drobną siateczkę.
Zatem wkroczyliśmy w fazę, kiedy to Dustery opłaca się "obrabiać " - rosnąca liczba użytkowników ma swoje plusy i minusy....
Znalazłem kogoś, kto wycina zastępcze szybki z pleksi ..;)
Czy to dobry pomysł?
laisar - 2013-11-13, 00:44
Piotr_K napisał/a: | zastępcze szybki z pleksi ..;)
Czy to dobry pomysł? |
Niedobry! Szyby samochodowe muszą być homologowane, bo są jednym z elementów odpowiadających za bezpieczeństwo - raczej nikt nie chciałby narażać się na spotkanie ze szklanymi lub plastikowymi odłamkami-sztyletami...
Piotr_K - 2013-11-13, 12:54
Tez tak pomyślałem, Laisar czy można cię prosić o nr katalogowy tej szybki ? lewy tył (od str. kierowcy).
laisar - 2013-11-13, 13:49
Piotr_K napisał/a: | można cię prosić o nr katalogowy tej szybki ? |
833070013R lub 833072543R lub 833076313R
http://translate.google.c...n&langpair=auto|en&tbb=1&ie=UTF-8
Piotr_K - 2013-11-13, 17:12
Dzięki serdeczne, normalnie czeka się 3 tyg. ale się dowiedziałem, że wyjątkowo mogę mieć to już jutro.
Martwi mnie tylko koszt wstawienia tej szyby - podano kwotę 350 zł :-O
laisar - 2013-11-13, 18:05
Piotr_K napisał/a: | podano kwotę 350 zł |
Nie wiem, jaką tam mają stawkę, ale według oficjalnych norm czasowych _wymiana_ tej szybki to 0,8 rbg...
chriskb - 2013-11-13, 22:34
Jeszcze bym dodał, że czas schnięcia kleju to około 4 godzin. Następnie próba szczelności i mycie.
Piotr_K - 2013-11-13, 23:24
Poinformowali mnie, że wklejenie szyby to koszt 200 zł po rabacie 150 zł klej do szyb 130 zł.
Dar1962 - 2013-11-14, 07:50
ac powinno pokryć koszt
Piotr_K - 2013-11-14, 12:21
Dar1962 napisał/a: | ac powinno pokryć koszt |
Niestety w umowie z Aviva mam wkład własny 500 zł czyli zwróciliby mi 50 zł.
W NordGlass koszt wklejenia szybki 100 zł.
http://www.nordglass.pl/pl/wroclaw-i,a182.html
Piotr_K - 2013-11-17, 11:09
Skończyło się to tak, że szybę zamówiłem w ASO - 218 zł (na Allegro byla droższa) a w Norglass przykleili mi ją za 80 zł. Cena ASO wydaje się być zaporową ..:-( chyba nie chcą takich napraw robić.
Piotr_K - 2015-08-09, 22:46
Czas rekordowych upałów i problemow z tym związanych. Próbowałem na 2 stacjach LPG - BP i Tesco zatankować LPG.
Nie dało rady, po krótkiej chwili odbijało jakby zbiornik był pełny a to niemożliwe !!!
Spróbuje zatankować rano kiedy temperatura będzie niższa.
Ponoć problem w tych temperaturach robi zawór kulkowy przy wlewie - tak twierdzi pracownik BP.
A jak to jest u Was? Co o tym sądzicie?
Maximus - 2015-08-13, 19:18
Dziwna sprawa z tym tankowaniem LPG, ja mimo upałów nie mam żadnych problemów no ale instalacja nowa - poprzednio użytkowałem LPG w reanult megane 8 lat i tez nie było problemów - jedynie ostatni rok był, odwrotny problem - latem wchodziło do butli więcej gazu niż powinno bo zawór nie odbijał.
piotr. z - 2015-08-13, 20:53
Piotr_K,
to samo miałem ostatnio podczas wizyty w Chorwacji- oczekiwałem zatankowania jeszcze kilkunastu litrów a to doopa. Zawór nie odbijał i już myślałem, że się coś zepsuło. Dopiero wieczorem w Czechach wlazło zdecydowanie więcej (w granicach tego czego się spodziewałem) i zawór odbił. Po tankowaniu w Gdyni wlazło 67 litrów (zwykle pakowałem 63 na maxa bo jeszcze coś tam zostawało). Poczekaj aż spadną temperatury i sytuacja się unormuje.
Piotr_K - 2015-08-13, 22:37
Na razie po rozmowie z gazownikiem BRC postaram się wyjeździć gaz do końca - do benzyny jak mówią ;) i spróbuję zatankować LPG.
W gorących krajach też byłem ale nigdy nie było z tym problemów.
Dzięki za odzew.
Ajgor - 2015-08-14, 11:42
Cytat: | postaram się wyjeździć gaz do końca - do benzyny jak mówią ;) |
Fajne hasło !
|
|