|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - LEXUS LOOK Dacia logan
poznaniak1979 - 2012-02-11, 12:26 Temat postu: LEXUS LOOK Dacia logan Witam
Czy ktoś z was posiada takie światła na tyle
Jak to się w rzeczywistości prezentuje
Czy Wam się takie modyfikacje podobają.?
http://allegro.pl/lampa-t...2096445421.html
http://allegro.pl/lampa-t...2103883545.html
http://allegro.pl/dacia-l...2055038406.html
Marek1603 - 2012-02-11, 12:31
Jakbym miał kase to ani chwili bym się nie zastanawiał nad tymi pierwszymi. No i do tego jeszcze z przodu soczewki.
TD Pedro - 2012-02-11, 12:33
- światła nie posiadają homologacji...
- modyfikacje tego typu to sprawa bardzo indywidualna, ta konkretnie mi (mnie? ) się nie podoba...
czaju - 2012-02-11, 12:53
Cytat: | - światła nie posiadają homologacji... |
Skąd taki wniosek?
benny86 - 2012-02-11, 13:52
Jeśli posiadają homologację bez zastanowienia brałbym te pierwsze, ciemniejsze. Bez homologacji niczego, nawet super wyglądającego nie założyłbym do auta bo nie lubię zbędnych problemów.
czaju - 2012-02-11, 14:18
ale nawet gdyby nie miały, to chyba na stacji kontroli pojazdów można wykonać pomiary i dopuścić je do ruchu (jeśli będą spełniały normy)?
Przecież to chyba nie jest jakiś duży problem...
benny86 - 2012-02-11, 14:25
No tak, ale możesz kupić za 100zł lampy, za ich badanie też pewnie kilkadziesiąt złotych trzeba zapłacić, a na końcu okaże się że nie spełniają norm i kasa wyrzucona w błoto...
bebe - 2012-02-11, 14:26
czaju napisał/a: | ale nawet gdyby nie miały, to chyba na stacji kontroli pojazdów można wykonać pomiary i dopuścić je do ruchu (jeśli będą spełniały normy)? |
Niestety nie. :( Producent lamp musi zapewnić homologację.
czaju - 2012-02-11, 14:58
Cytat: | Niestety nie. :( Producent lamp musi zapewnić homologację. |
O tym nie wiedziałem, zastanawiam się jakie normy musi spełniać producent, bo np. w jakimś hand-made samochodzie jak zrobimy jakieś lampy to rozumiem, że możemy jakoś te lampy "zalegalizować", i tu pytanie czy takich lamp nie można uznać za prefabrykat z którego my robimy lampę?
Szkoda że takie lampy bez homologacji można by tylko zakładać na zlot ;D
bebe - 2012-02-11, 15:16
czaju napisał/a: | O tym nie wiedziałem, zastanawiam się jakie normy musi spełniać producent, |
Normy akurat nie są jakieś trudne do spełnienia (wszystko jest w przepisach, przydługawa dyskusja o przepisach i homologacjach jest w wątku o światłach do jazdy dziennej), zazwyczaj sprowadza się to do określonej barwy, kierunku, natężenia, itp. Do tego materiał ma się niszczyć w określony sposób (rozpadać się w wypadku wypadku, itp.), różne takie. Problemem jest koszt takiej homologacji - przeprowadza ją specjalny instytut czy co tam (zależnie od kraju), koszt tych wszystkich badań, testów i czego tylko jest (w stosunku do ceny pojedynczej lampy) gigantyczny. Stąd też nie opłaca się produkować krótkich serii lamp do niezbyt popularnych samochodów.
czaju napisał/a: | bo np. w jakimś hand-made samochodzie jak zrobimy jakieś lampy to rozumiem, że możemy jakoś te lampy "zalegalizować", i tu pytanie czy takich lamp nie można uznać za prefabrykat z którego my robimy lampę? |
Nie mam pojęcia jak legalizuje się SAMy. Ale drogi homologacji ręcznie robionej lampy do poza nią homologowanego samochodu, o ile mi wiadomo, nie ma.
TD Pedro - 2012-02-11, 15:53
czaju napisał/a: | Cytat: | - światła nie posiadają homologacji... |
Skąd taki wniosek? |
a to stąd, że dwa pierwsze wzory pochodzą z rynku brytyjskiego (odwrotne niż w RP strony umiejscowienie świateł: cofania i przeciwmgłowego) a wyczytałem to z opisu aukcji oferującej te lampki...
czaju - 2012-02-11, 17:08
Cytat: | a to stąd, że dwa pierwsze wzory pochodzą z rynku brytyjskiego (odwrotne niż w RP strony umiejscowienie świateł: cofania i przeciwmgłowego) a wyczytałem to z opisu aukcji oferującej te lampki...
|
A nie jest przypadkiem tak, że homologacja dowolnego kraju Unii Europejskiej jest ważna w całej Unii?
TD Pedro - 2012-02-11, 20:04
czaju napisał/a: | że homologacja dowolnego kraju Unii Europejskiej jest ważna w całej Unii |
w kwestii stron umiejscowienia świateł: przeciwmgłowego i cofania to wydaje mi się, że jeszcze (póki co) nie...
Marek1603 - 2012-02-24, 06:56
Może LEDY do dustera.
http://allegro.pl/lampy-t...2163320311.html
limo - 2012-02-24, 11:16
na tych zdjęciach kupa ale chciałbym to widzieć na innych fotkach
TD Pedro - 2012-02-24, 11:21
cena zajefajna... , ciekawe jak te diody światła cofania sobie poradzą... poza tym dla mnie wygląd - taki sobie
jkab - 2012-02-24, 11:26
limo napisał/a: | na tych zdjęciach kupa ale chciałbym to widzieć na innych fotkach |
za 1200 PLN to dla mnie zawsze będzie "kupa". Światła to tylko światła.... Mają świecić.
Ja rozumiem inwestycję w prawdziwe ksenony, ale tył... pachnie mi wiejskim tuningiem w dodatku wcale nie takim tanim...
limo - 2012-02-24, 12:53
no tak cena przystępna to nie jest raczej. Z drugiej strony nie ma się co dziwić, póki co takich akcesoriów do "tuningu" jest niewiele do dacii i co komu szkodzi poszukać frajera i dać taką cenę, chyba że one tyle warte to przepraszam
|
|