DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział ogólny o daciach - maskownica

czarli - 2012-03-12, 17:42
Temat postu: maskownica
witam, dzis pewien przechodzien nie mogl sie nadziwic urodzie mojego Kermita :) zauwazyl cos czego ja pewnie nie dostrzeglbym przez dlugie miesiace, otoz zapytal czemu nie mam maskownic na szyby, a szczegolnie na przednia...? bo jak zbierze sie tam woda i zamarznie to moze rozszczelnic szybe... :/ Przechodzac pozniej kolo zaparkowanych aut i kazde mialo wlasnie taka maskownice zamontowana na styku szyby z karoseria...Wlasnie dlatego chcialem was zapytac czy wasze dusterki maja takie zabezpieczenie... dla formalnosci dorzuce zdjecie :)

laisar - 2012-03-12, 18:05

Ten Typ Tak Ma.

Takoż sandero.

(Ale jak widać - kiedyś daćki ją miały...).

czarli - 2012-03-12, 18:27

thx laisar uspokoiles mnie...przepraszam za zasmiecanie nowymi-starymi tematami forum...
jkab - 2012-03-12, 21:19

Wydaje mi się,z e większość samochodów z klejonymi szybami ma tak samo.
zyga03 - 2012-03-13, 10:05
Temat postu: Re: maskownica
czarli napisał/a:
witam, dzis pewien przechodzien nie mogl sie nadziwic urodzie mojego Kermita :) zauwazyl cos czego ja pewnie nie dostrzeglbym przez dlugie miesiace, otoz zapytal czemu nie mam maskownic na szyby, a szczegolnie na przednia...? bo jak zbierze sie tam woda i zamarznie to moze rozszczelnic szybe... :/ Przechodzac pozniej kolo zaparkowanych aut i kazde mialo wlasnie taka maskownice zamontowana na styku szyby z karoseria...Wlasnie dlatego chcialem was zapytac czy wasze dusterki maja takie zabezpieczenie... dla formalnosci dorzuce zdjecie :)
Obrazek
Obrazek

zrezygnowano z uszczelki przedniej szyby bo okazało się , że mniej koroduje to miejsce jeśli jest odsłonięte. Tak wynika z danych przysyłanych z serwisów do Renault.
Jeśli ktoś chce to zaleca się od czasu do czasu czyszczenie tych miejsc z zalegającego brudu i stosowanie czystego oleju np silikonowego z dodatkiem antykorozyjnym
Trzeba go wlać w szparę na środku ( górna) i poczekać na rozlanie na całej długości.
Dolna część tylko ciśnieniowo.