DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział techniczny - Stopiony przewód WN

matucha - 2012-03-12, 18:50
Temat postu: Stopiony przewód WN
I stało się wczoraj. Wracałem ze Śląska i po przerwie po odpaleniu auto zaczęło pracować na 3 cylindry :shock: Od strony cewki wtyczka wygląda, jakby się stopiła i wyleciał z niej przewód. Wcisnąłem przewód, okleiłem taśmą i tak bez problemu zrobiłem jeszcze kilkaset km. Ogólnie podejrzewam jakąś wadę, bo tak uszkodzonego przewodu jeszcze nie widziałem.
Zdjęcia zrobię jutro, jak kupię nowe przewody i będę mógł zdjąć taśmę izolacyjną.

benny86 - 2012-03-12, 19:09

Dacia to inteligentny samochód - jak się ma zepsuć, to tylko egzemplarz używany przez fachowca w temacie:D
matucha - 2012-03-15, 20:41

Fotki
Marek1603 - 2012-03-15, 21:16

Wygląda na wypalony jakby źle był oprawiony i za duża rezystancja przejścia i go wygrzało.

Nie czułeś że autko chodzi troche dziwnie albo że masz zwiększone spalanie?

eplus - 2012-03-15, 21:36

Rezystancja przejścia jest bez znaczenia - opory przeciwzakłóceniowe mają w kablu WN po kiloom albo więcej i się nie topią, bo tam natężenie jest żadne. A może było przebicie powierzchniowe i wtedy zaczyna się od zabrudzenia albo zawilgocenia, a kończy się wyglądem grudki węgla...
Lukas87 - 2012-03-16, 08:36

Dokładnie sama iskra to natężenie mA i też liczę że gdzieś była pęknięta izolacja kabla i było przebicie a sama iskra ma wysoką temperature
Marek1603 - 2012-03-16, 08:44

Macie rację że są to mA.

Źle się wyraziłem bo mi chodziło trochę o co innego.
Mianowicie jeżeli iskra przeskakiwałaby z kabla na fajkę to może coś takiego zrobić. Oczywiście przebicie na zewnątrz też jest możliwe ale pisze, że jest to od strony cewki więc możliwe miejsce przeskoczenia iskry jest tylko do śruby mocującej cewkę. Stąd miałby raczej ją też wypaloną, no może ślad na niej, a nic o tym nie pisze.

jackthenight - 2012-03-16, 18:59

Auto na gwarancji także szybko jechać do ASO i niech wymieniają kable.
Dziwne to wypalenie, raczej skłaniałbym się, że przyczyną była wina kabli, może już guma była pęknięta, a może na jakimś przeglądzie ktoś ci podmienił kable i wywinął ci takie świństwo.

matucha - 2012-03-18, 20:51

W Auto-Compolu przy montażu LPG rezygnuje się z gwarancji na przewody WN i świece :-P